MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Një shenjë pozitive

Rimëkëmbjen e Kinës e ndihmon kërkesa globale

13.04.2021 - 10:08

Tregtia e Kinës kërceu në mars, një shenjë që rimëkëmbja globale nga pandemia Covid-19 është në rrugë të mbarë ndërsa shpërndarjet e vaksinave në të gjithë botën marrin ritmin.

Eksportet u rritën me 30.6% në terma dollarë në Mars nga një vit më parë, të dhënat doganore treguan të martën, megjithëse më e ulët se parashikimi mesatar i 38% në një studim të ekonomistëve të Bloomberg. Importet u rritën me 38.1%, duke mposhtur pritjet dhe duke lënë një suficit tregtar prej 13.8 miliardë dollarësh për muajin.

Kina ka përfituar nga rritja e kërkesës globale për mallra mjekësorë dhe pajisje nga shtëpia gjatë pandemisë. Të dhënat e fundit tregojnë se vrulli i eksportit mbeti i fortë pas fitimeve rekord në shkurt, një shenjë që reagimi global po ndihmon në nxitjen e kërkesës në ekonominë e dytë më të madhe në botë.

Organizata Botërore e Tregtisë muajin e kaluar ngriti parashikimin e saj për rritjen e tregtisë globale në 8% këtë vit, e cila do të ishte ritmi më i shpejtë që nga viti 2010.

“Performanca e mirë e eksportit mbetet një temë në rimëkëmbjen e Kinës,” tha Peiqian Liu, një ekonomist në Natwest Markets, në një intervistë në TV Bloomberg, duke shtuar se kjo ishte për shkak të “një kombinimi të kërkesës globale që po rimëkëmbet, si dhe rolit të Kinës në plotësimin e boshllëqet globale të zinxhirit të furnizimit.”

Shifrat e tregtisë janë pjesërisht të deformuara për shkak të bazës së ulët të vitit të kaluar, kur pandemia mbylli pjesën më të madhe të ekonomisë. Kryeministri Li Keqiang u tha ekspertëve dhe ndërmarrjeve gjatë fundjavës që të shikojnë përtej ‘efektit bazë’ dhe të përdorin të dhëna dhe metoda të tjera për të vlerësuar situatën ekonomike.

Rritja e importeve reflekton aktivitetin e fortë të brendshëm dhe rritjen e çmimeve të mallrave, shenja të tjera të rimëkëmbjes solide të Kinës nga pandemia e vitit të kaluar. Të dhënat të premten do të tregojnë se ekonomia është zgjeruar me një rekord prej 18.5% në tremujorin e parë nga një vit më parë.

Analistët po vëzhgojnë nga afër për të parë nëse Kina mund të mbështesë rritjen e saj të eksportit ndërsa kërkesa për mallra të lidhura me pandeminë lehtësohet dhe prodhimi diku tjetër rritet. Ekonomistët në Societe Generale SA gjithashtu tregojnë se në gjysmën e dytë të vitit, konsumatorët mund të kalojnë në shpenzime për shërbime në vend të mallrave, një ndryshim që mund të rëndojë në eksportet e Kinës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg