MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Shtatzëni me endometriozë: A është e mundur?

07.04.2021 - 10:12

Endometrioza është një gjendje e dhimbshme. Ka potencial të ndikojë në pjellorinë e një gruaje. Për fat të mirë, trajtimet janë në dispozicion.

Rreshtimi (muret) i mitrës njihet si endometrium. Ky ind unik është përgjegjëse për menstruacionet, duke përfshirë edhe rastet kur çahet dhe shkakton gjakderdhje. Kjo ndodh kur ju vijnë menstruacionet.

Kur një grua ka endometriozë, ky ind rritet në vende që nuk duhet. Shembujt përfshijnë vezoret, zorrët ose indet që mbështjellin legenin.

Këtu keni një përmbledhje të endometriozës, atë që duhet të dini nëse jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatzënë dhe opsionet e trajtimit.

Problemi me të paturit e indeve endometriale në zona të tjera të trupit është se indet do të prishen dhe do të rrjedhin gjak ashtu si në mitër. Por gjaku nuk ka ku të shkojë.

Me kalimin e kohës, ky gjak dhe ind zhvillohet në ciste, ngrin dhe krijon ngjitje. Është ky ind mbresë që bën që organet të lidhen së bashku.

Shumica e trajtimeve për endometriozën synojnë të parandalojnë ovulimin. Një shembull është marrja e pilulave kontraceptive. Kur jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatzënë, do të ndaloni së marri këto trajtime.

Simptomat e endometriozës

Simptoma më e zakonshme e endometriozës është dhimbja, përfshirë dhimbjen e legenit dhe ngërçet e forta. Por infertiliteti për fat të keq mund të jetë gjithashtu një simptomë dhe efekt anësor i endometriozës.

Rreth një e treta deri në gjysma e grave me endometriozë raportojnë vështirësi për të mbetur shtatzënë.

Si ndikon endometrioza në shtatzëni?

Steriliteti për shkak të endometriozës mund të ketë lidhje me disa shkaqe. E para është nëse endometrioza prek vezoret dhe / ose tubat fallopiane.

Një vezë duhet të udhëtojë nga vezorja, përtej tubit fallopian dhe në mitër për fekondim përpara se të futet në rreshtimin e mitrës. Nëse një grua ka endometriozë në rreshtimin e tubit fallopian, indet mund të mos lejojnë që veza të udhëtojë në mitër.

Është  gjithashtu e mundur që endometrioza mund të dëmtojë vezën e një gruaje. Ndërsa mjekët nuk e dinë saktësisht pse ndodh kjo, një teori është që endometrioza shkakton nivele më të mëdha të inflamacionit në trup.

Trupi lëshon përbërje që mund të dëmtojnë ose shkatërrojnë vezët e një gruaje ose spermatozoidin e një burri. Kjo mund të ju ndalojë të mbeteni shtatzënë.

Disa mjekë mund të rekomandojnë që të vizitoni një specialist të infertilitetit para se të mendoni të përpiqeni të mbeteni shtatzënë.

Një specialist i infertilitetit mund të kryejë teste të gjakut, të tilla si një test i hormonit anti-mullerian (AMH). Kjo provë reflekton furnizimin e mbetur me vezë. Një term tjetër për furnizimin me vezë është “rezerva e vezoreve”.

Trajtimet kirurgjikale të endometriozës mund të zvogëlojnë rezervën tuaj të vezoreve, kështu që mund të dëshironi të merrni parasysh këtë test kur mendoni për trajtimet e endometriozës.

Mënyra e vetme për të diagnostikuar me të vërtetë endometriozën është operacioni për të identifikuar zonat ku është i pranishëm endometriumi. Por këto operacione mund të rezultojnë në dhëmbëza që ndikojnë në pjellori.