MENU
klinika

Analiza

Sovraniteti evropian ka humbur kampionin e tij më të madh

07.04.2021 - 07:54

Emmanuel Macron është merita e injektimit të konceptit të “sovranitetit evropian” në ligjërimin popullor në një fjalim në Sorbonne në Paris menjëherë pasi u zgjodh në 2017.

Që nga ndërhyrja e presidentit francez, ajo ka ardhur për t’u përdorur rastësisht nga ekspertët e politikës së jashtme për të shpjeguar dhe justifikuar pothuajse gjithçka që Bashkimi Evropian bën në botë – nga ambicia e tij për të arritur neutralitetin e karbonit deri në 2050 në marrëveshjen e saj të fundit të investimeve me Kinën.

Që nga Sorbonne, përkufizimi i Macron për sovranitetin evropian është zhvendosur në mënyrë të konsiderueshme, nën ndikimin në rritje të disa këshilltarëve informalë – veçanërisht ish-ministri i jashtëm butë euroskeptik, Hubert Védrine.

Këto ditë kur Macron sjell idenë, ai ka më shumë të ngjarë të përdorë fjalën “autonomi” sesa “sovranitet”, siç e bëri të qartë intervista e tij në Kontinentin e Madh në nëntor.

Ai tani pranon që sovraniteti kombëtar dhe politika kombëtare duhet dhe do të dominojnë në BE për një të ardhme të parashikueshme.

Praktikisht, ideja e Macron për “autonominë evropiane” është reduktuar në një shtytje për shpenzime më të mëdha ushtarake evropiane dhe një identitet të qartë mbrojtës evropian brenda NATO – në krahasim me dëshirën për të krijuar një plotësues ose madje rival të aleancës transatlantike, siç e morën disa Komentet për “vdekjen e trurit” të NATO-s në Economist në 2019 do të thotë.

Ndërsa Macron kishte shpresuar se një përgjigje e përbashkët e BE ndaj koronavirusit do të siguronte prova të ideve të tij në veprim, problemet fillestare me përhapjen e vaksinimeve në të gjithë BE-në, tani korrigjohen kryesisht, e kanë zemëruar atë dhe qeverinë e tij.

Presidenti francez gjithashtu është larguar disi nga doktrina e tij origjinale “Sorbonne” duke i dhënë më pak rëndësi në komentet e fundit planeve të tij për të forcuar dhe “kompletuar” eurozonën.

Përparimi i bërë në këtë fushë, veçanërisht fondi prej 750 miliardë € për rimëkëmbjen, duket se e ka kënaqur atë për momentin.

Dhe ndërsa shumë do të argumentojnë se marrëveshja e fundit e investimeve të BE-së me Kinën është një shembull i autonomisë strategjike në veprim, e vërteta është më e pakëndshme: Marrëveshja pasqyron një kombinim të merkantilizmit cinik të BE-së, i kombinuar me një dëshirë për të përdorur fuqinë e fortë të SHBA, ku aftësitë e BE-së mungojnë.

Në të vërtetë, fakti që autonomia strategjike shihet me dyshim të thellë në Berlin – në thelb si një mënyrë që Franca të provojë dhe të mbizotërojë në BE tani që Britania e Madhe është larguar – ka të ngjarë të jetë një nga arsyet pse Elysée po zbeh me delikatesë ambiciet e saj.

Siç më tha një zyrtar i lartë i qeverisë franceze: “Macron mund të ketë të drejtë të vendosë mbrojtjen dhe rritjen e shpenzimeve ushtarake në zemër të argumentit të tij për një Evropë më të fortë dhe më politike, por është parë në mënyrë të pashmangshme në kryeqytetet e tjera, veçanërisht Berlini, si një mënyrë dinake. e vendosjes së Francës në qendër të tryezës së sipërme. ”

Ndërsa është e mundshme që të Gjelbrit dhe ndoshta Liberalët do të hyjnë në qeverinë e ardhshme gjermane dhe të dy do të shikojnë në mënyrë të favorshme shumë nga idetë e Macron, kjo zbutet nga njohja në rritje në Paris që shanset që Armin Laschet të zëvendësojë Kancelaren Angela Merkel mund të zvogëlohen gjithashtu.

Markus Söder, perspektivat e të cilit mbeten sfiduese, është megjithatë një nga përfituesit kryesorë të luftimeve të fundit të Laschet dhe është më shumë një Atlantikist.

Prandaj ai do të ngurronte më shumë të përqafonte idetë e Macron.

Një pengesë tjetër për Macron është e brendshme.

Popullariteti i tij midis ekspertëve mënjanë, ai ende nuk i ka ngulitur idetë e tij në Francë, e lëre më në të gjithë BE.

Përtej rrethit të Macron, asnjë nga formulimet e tij – sovraniteti apo autonomia evropiane – aktualisht nuk pranohet ose promovohet fuqimisht nga politikanë të tjerë francezë.

Pastaj ekziston fakti që “autonomia” evropiane ka qenë prej kohësh pjesë e mënyrës që politikanët francezë eurofilë e kanë parë të ardhmen e Evropës – si një “lëmoshë evropiane” me një rol qendror për Francën brenda saj.

Në vitin 1962, Charles de Gaulle tha: ”Për çfarë është Evropa? Ajo duhet të shërbejë për të shmangur dominimin nga amerikanët ose rusët. Nëse Franca arrin të jetë e para nga gjashtë … ajo do të jetë në gjendje të përdorë këtë levë të Arkimedit. Ajo do të jetë në gjendje të drejtojë të tjerët. Evropa është mënyra që Franca të bëhet përsëri ajo që pushoi së qeni në Waterloo: e para në botë. ”

Në vitin 2020, Macron tha, “Unë besoj se rruga përpara është një Evropë e fortë dhe politike. Pse Sepse nuk besoj se Evropa ul zërin e Francës: Franca… ndërton një veprim shumë më të dobishëm dhe më të fortë kur e bën këtë përmes Evropës. ”

Ngjashmëria është e dukshme edhe nëse theksi është i ndryshëm – më me të vërtetë evropian në rastin e Macron.

Megjithatë, rreziku për presidentin aktual francez është që evropianët e tjerë, duke filluar nga Gjermania, do të njohin modelet e mendimit të De Gaulle në argumentin e Macron.

Ka edhe probleme në BE përtej Berlinit dhe Parisit që punojnë kundër ambicies së Macron.

Së fundmi, Macron ka besuar prej kohësh se veprimi pan-evropian përfundimisht do të krijojë një identitet pan-evropian.

Në fjalimet dhe intervistat e fundit, ai e ka përshkruar “autonominë evropiane” si jo vetëm çështje të politikave të reja, por edhe krijimin e një “kulture të përbashkët politike”.

Hapi i parë është të bindim Evropianët të besojnë në vlerat dhe interesat e përbashkëta Evropiane. Pjesa tjetër, argumenton ai, do të vijojë.

Ai sheh një politikë më të fortë evropiane të mbrojtjes – forca të armatosura të përbashkëta që ndihmojnë në promovimin e identitetit të përbashkët – si një nga shkurtesat për të gjeneruar këtë vetëdije evropiane.

Kjo, pra, është ndoshta kontradikta kryesore e autonomisë strategjike.

Si mundet që BE-ja të marrë vendime të përbashkëta dhe të vendosë institucionet për ta bërë këtë, duke e lejuar atë të veprojë si një bllok “autonom”, përpara se të ekzistojë një ndërgjegje dhe fuqi politike plotësisht e vendosur dhe e pranuar Evropiane?

Macron ka ngritur pyetjen. Ai më në fund po kupton se ai deri më tani nuk e ka gjetur përgjigjen.

Përkthyer dhe përshtatur nga Politico.eu/ konica.al