MENU
klinika

Disa këshilla

9 gjërat që duhet të dini para se të merrni vitaminën C

17.05.2021 - 10:07

Midis zbehjes së njollave të errëta dhe ndihmës për të mbrojtur nga dëmtimi UV, ka shumë gjëra që vitamina C që mund të bëjë për lëkurën. Por lloji i serumit të vitaminës C që zgjidhni, si dhe mënyra e përdorimit dhe ruajtjes së tij, mund të ndikojë ndjeshëm në sa ndikon tek ju.

Vitamina C është një antioksidant i fuqishëm që zbeh njollat e errëta, zbut vijat e imëta dhe, ç’është më e rëndësishmja, largon radikalet e lira nga mjedisi, ndotja dhe rrezatimi UV . Me kalimin e kohës, ato radikale të lira mund të dëmtojnë lëkurën, duke çuar në shenja të parakohshme të plakjes dhe të rrisin rrezikun për kancer të lëkurës. Pra, mbrojtja nga dëmtimi UV me një antioksidant – dhe, natyrisht, SPF çdo ditë – është e rëndësishme.

Sidoqoftë, jo të gjitha produktet e vitaminës C janë krijuar të barabartë – dhe ato mund të jenë irrituese për t’u përdorur në disa raste. Është e rëndësishme të lexoni etiketën në produkt dhe të dini se çfarë po merrni vërtet (e cila nuk është gjithmonë një gjë e lehtë kur bëhet fjalë për produkte pa recetë), veçanërisht nëse keni lëkurë të ndjeshme.

Pra, para se të filloni të shkoni në rrugën e gjetjes së një produkti të vitaminës C për fytyrën tuaj, vështroni këto këshilla të ekspertëve për të përfituar sa më shumë nga serumi i vitaminës C.

1. Përdorni serume të vitaminës C në mëngjes.

Sigurisht që nuk ka asnjë ligj kundër përdorimit të produkteve të vitaminës C në mbrëmje, por ju mund të merrni përfitimet më të mëdha nga përdorimi i tyre në mëngjes. Në përgjithësi produktet e vitaminës C duhet të aplikohen në mëngjes para se të dilni nga shtëpia, kur rrezatimi UV është në nivelin më të lartë.

Por vitamina C bëhet më pak e efektshme kur ekspozohet në dritë, kështu që është e rëndësishme t’i jepni kohë të absorbohet në lëkurë para se të dilni jashtë.

2. Përdorni produktet e vitaminës C në momentin e duhur në rutinën e kujdesit për lëkurën.

Momenti i duhur për të përdorur produktin varet nga lloji i produktit. Për serumet, mund të aplikoni produktin e vitaminës C në lëkurën e pastruar . Por kremrat hidratues që përmbajnë antioksidantë janë gjithashtu duke u bërë më të zakonshëm, dhe në këtë rast mund të përdorni hidratuesin pas vitaminës.

3. Përdorni përqendrimin e duhur të vitaminës C për llojin dhe shqetësimet tuaja të lëkurës.

Produkte të ndryshme mund të përmbajnë një larmi të gjerë përqendrimesh të vitaminës C. Në përgjithësi, ato variojnë nga poshtë 5% deri në 30%, , dhe ky përbërës mund të ketë efekte të ndryshme në ato përqendrime.

Ata me lëkurë të thatë ose të ndjeshme duhet të përdorin përqendrime më të ulëta, rreth 5%, të cilat ka më pak të ngjarë të jenë irrituese. Por ata me lëkurë më të yndyrshme ose me çështje të pigmentimit për tu trajtuar mund të trajtojnë me përqendrime më të larta.

4. Mos përdorni vitaminë C me disa përbërës të tjerë.

Vitamina C në përgjithësi është mjaft e sigurt dhe tolerohet mirë, por nëse keni lëkurë të ndjeshme, ajo mund të thumbojë pak – veçanërisht nëse e përdorni në të njëjtën pjesë të rutinës si pastruesit ose acidet eksfoliant.

Një përbërës nga i cili duhet të largoheni kur përdorni vitaminën C është peroksidi i benzoilit, i cili mund të oksidojë vitaminën C dhe, për këtë arsye, ta bëjë atë më pak të fuqishëm. Ju ende mund të përdorni produktet e peroksidit të benzoilit, thjesht jo në të njëjtën pjesë të rutinës me vitaminën C. Provoni të përdorni vitaminën C në mëngjes dhe peroksidin e benzoilit në mbrëmje, ose t’i përdorni ato në ditë të ndryshme.

5. Ju mund të përdorni vitaminën C me retinol, por jini të kujdesshëm.

Në të kaluarën mendohej se duhet të shmangni përdorimin e produkteve të vitaminës C me retinoide me çdo kusht. Dhe kjo është akoma disi e vërtetë. Ato funksionojnë më mirë në mjedise të ndryshme të lëkurës, kështu që përdorimi i tyre në të njëjtën kohë mund t’i bëjë të dy më pak efektivë. Dhe për shkak se ato mund të kenë efekte të ngjashme në lëkurë, ekspertët këshillojnë kundër përdorimit të këtyre dy përbërësve së bashku.

Përdorimi i tyre në të njëjtën kohë mund të shkaktojë acarim, por është në rregull t’i përdorni ato në të njëjtën ditë në kohë të ndryshme. Ekspertët në përgjithësi këshillojnë përdorimin e produkteve të vitaminës C në mëngjes dhe retinoidet gjatë natës.

6. Sigurohuni që të ruani produktet e vitaminës C në mënyrë korrekte.

Në produktet aktuale të kujdesit për lëkurën, vitamina C është e ndjeshme ndaj dritës dhe ajrit. Kur ekspozohet ndaj këtyre faktorëve, ai oksidohet në acid dehidroaskorbik, i cili është më pak i qëndrueshëm dhe më pak i efektshëm. Kështu që këto produkte duhet të ruhen në kontejnerë të errët.

Për fat të mirë, shumë produkte të vitaminës C tashmë vijnë në enë të errëta për këtë arsye.

7. Shikoni formulimin e përgjithshëm të produktit

Ekzistojnë lloje të ndryshme të vitaminës C që mund të shihni se shfaqen në lloje të ndryshme të produkteve. Disa prej tyre janë më të qëndrueshëm se të tjerët, që do të thotë se nuk do të oksidohen aq shpejt dhe disa prej tyre kanë veti të ndryshme që mund t’i bëjnë ato më të përshtatshme për lloje të caktuara të lëkurës.

Për shembull, acidi L-askorbik dhe fosfati natriumi askorbil janë të tretshëm në ujë, që do të thotë se ka më shumë të ngjarë të shfaqen në produkte më të lehta dhe më të përshtatshme për lëkurën e yndyrshme. Nëse keni lëkurë të thatë , rekomandohet të kërkoni më shumë produkte hidratuese që përmbajnë forma të tretshme në lipide të vitaminës C, si palmitati askorbil dhe askorbati tetraheksildecil.

8. Vini re nëse produkti ka ndryshuar ngjyrën.

Serumi i vitaminës C duhet të jetë i pangjyrë ose me një ngjyrë kashtë të lehtë . Nëse oksidohet, bëhet e verdhë ose kafe dhe ka të ngjarë të jetë më pak efektive.

Ju përsëri mund ta përdorni nëse dëshironi, por nuk do të bëjë aq shumë për lëkurë dhe, shumë rrallë, produktet e oksiduara të vitaminës C mund të shkaktojnë edhe njollë të lehtë të verdhë të lëkurës.

Prandaj, konsideroni të heqni qafe çdo produkt të vitaminës C që ka ndryshuar në mënyrë dramatike ngjyrën që kur i keni blerë ato, sidomos nëse është kafe.

9. Mos u kufizoni në serume.

Mënyra më e zakonshme për të marrë vitaminën C në një rutinë të kujdesit për lëkurën është në serum. Por ju nuk keni pse të kufizoni veten! Nëse nuk preferoni të shtoni një hap shtesë në regjimin tuaj, dijeni që gjithashtu mund të merrni vitaminë C në pastrues, hidratues dhe madje edhe kremëra dielli.