MENU
klinika

Mjekët thonë se...

A e rrit kirurgjia rrezikun për mpiksje gjaku në mushkëri?

20.05.2021 - 13:35

Një emboli pulmonare (PE) është një mpiksje gjaku në mushkëri. Mpiksja shpesh formohet në venat e thella të këmbëve. Kjo gjendje njihet si trombozë e venave të thella (DVT).

Nëse mpiksja lirohet dhe lëviz përmes qarkullimit të gjakut, quhet tromboembolizëm venoz (VTE) dhe mund të përfaqësojë një gjendje të rrezikshme për jetën. PE zakonisht është VTE që udhëton nga këmba në mushkëri.

Nëse nuk merrni trajtim efektiv për të, një PE mund të çojë në hipertension pulmonar. Kjo është një gjendje në të cilën presioni i gjakut në arteriet e mushkërive rritet në një nivel jo të shëndetshëm.

Gjithashtu tendos anën e djathtë të zemrës. Kur zemra duhet të punojë më shumë se normalisht për një kohë të gjatë, kjo mund të rezultojë në dështim të zemrës.

Shumica e rasteve të VTE zhvillohen gjatë ose pas një qëndrimi në spital, zakonisht pas operacionit. Shumë prej këtyre mpiksjeve të gjakut mund të parandalohen me kujdesin e duhur në spital dhe në shtëpi pas operacionit.

Simptomat e embolisë pulmonare

Kur një mpiksje bllokon një arterie pulmonare, një nga simptomat e para është gulçimi. Një PE mund të shkaktojë frymëmarrje jashtëzakonisht të shpejtë. Ju gjithashtu mund të ndjeni dhimbje gjoksi .Një mpiksje gjaku në mushkëri gjithashtu mund të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në tru, duke ju bërë të ndjeni pak marramendje.

Embolia pulmonare dhe kirurgjia

PE ka shumë shkaqe të mundshme.

Shkaku më i zakonshëm është qëndrimi i zgjatur në shtrat. Kur nuk ecni ose lëvizni këmbët për periudha të gjata, gjaku nuk qarkullon aq mirë sa duhet. Pellgjet e gjakut mund të grumbullohen në vena dhe mund të krijohen mpiksje gjaku.

Venat janë enët e gjakut që rikthejnë gjakun në zemër.

Nëse një mpiksje nga një venë e thellë arrin në zemër, ndalesa tjetër është mushkëritë, ku gjaku merr oksigjen dhe çlirohet nga dioksidi i karbonit. Enët e gjakut bëhen shumë të vogla. Kjo mund të shkaktojë mpiksjen e akumuluar në enë, duke bllokuar rrjedhën e gjakut nëpër mushkëri.

Faktoret e rrezikut

Çdo operacion që ju kërkon të shtriheni në shtrat mund të rrisë rrezikun e një PE. Sidoqoftë, disa operacione janë veçanërisht të rrezikshme. Këto përfshijnë operacionin e legenit, vitheve, ose gjurit.

Rreziku me këto operacione nuk është vetëm koha e zgjatur në shtrat. Pozicioni i nevojshëm për operacionin mund të rrisë rrezikun për DVT dhe PE.

Mbani në mend këta faktorë rreziku:

  • Një thyerje e këmbës ose një dëmtim tjetër që kërkon që këmbët të jenë të palëvizshme për një kohë të caktuar gjithashtu mund të rrisë rrezikun e formimit të një mpiksje dhe ndoshta të shkojë në mushkëri.
  • Shumë forma të kancerit, duke përfshirë kancerin e trurit, mushkërive, pankreasit, veshkave, zorrës së trashë dhe vezoreve, bëjnë që trupi të krijojë një substancë që rrit gjasat e mpiksjes së gjakut.
  • Nëse jeni duhanpirës, jeni në një rrezik në rritje për një PE.
  • Të kesh mbipeshë, përfshirë edhe gjatë shtatzënisë, është një faktor tjetër rreziku.
  • Tabletat e kontrollit të lindjes dhe terapia e zëvendësimit të hormoneve gjithashtu mund të vendosin disa gra në rrezik më të lartë.

Trajtimet

Një nga trajtimet e para për embolinë pulmonare është terapia antikoaguluese. Ju ndoshta do të filloni të merrni hollues të gjakut menjëherë pasi të keni marrë një diagnozë PE.

Holluesit e gjakut nuk prishen ose eleminojnë PE-në ekzistuese, por ato do të ndihmojnë në parandalimin e formimit të mpiksjeve shtesë. Çështjet e gjakderdhjes janë efektet kryesore anësore.

Me kalimin e kohës, trupi zakonisht bën që mpiksja e gjakut të ndahet, dhe qarkullimi i gjakut do ta thithë atë.

Nëse PE është duke shkaktuar simptoma të rënda të tilla si hipotension, ose presion të ulët të gjakut, ju gjithashtu mund të mjekoheni me ilaçe që prishin mpiksjen.

Ilacet mund të jepen në mënyrë intravenoze ose përmes një kateteri që është i ndërprerë nga vena e këmbës ose qafës në vendin e mpiksjes. Mjeku mund të përdorë gjithashtu një pajisje të vogël të futur nëpër kateter për të ndihmuar në shpërbërjen e mpiksjes.

Nëse keni mpiksje kronike që shkaktojnë hipertension pulmonar, mjeku mund të kryejë një procedurë kirurgjikale të quajtur tromboendarterektomi pulmonare (PTE). PTE përdoret për të hequr mpiksjet nga enët më të mëdha të gjakut në mushkëri.

Sidoqoftë, kjo është një procedurë me rrezik të lartë dhe bëhet vetëm në disa qendra të specializuara.