MENU
klinika

COVID-19

A janë të besueshme rezultatet e testit të shpejtë?

17.05.2021 - 10:02

COVID-19 është një sëmundje e frymëmarrjes që mund të shkaktojë sëmundje të rëndë, veçanërisht në njerëzit me gjendje shëndetësore që ekzistojnë më parë si diabeti, mbipesha dhe presioni i lartë i gjakut.

Dy lloje testesh përdoren zakonisht për të provuar infeksionin aktual të SARS-CoV-2, koronavirusit që shkakton COVID-19.

Lloji i parë janë testet e reaksionit zinxhir polimerazë (PCR), të quajtura gjithashtu teste diagnostike ose teste molekulare. Këto mund të ndihmojnë në diagnostikimin e COVID-19 duke zbuluar materialin gjenetik të koronavirusit. Testet PCR konsiderohen standardi i artë për diagnostikimin nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Lloji i dytë janë testet e antigjenit. Këto ndihmojnë në diagnostikimin e COVID-19 duke kërkuar molekula të caktuara që gjenden në sipërfaqen e virusit SARS-CoV-2.

Testet e shpejta janë teste COVID-19 që mund të japin rezultate në më pak se 15 minuta dhe nuk kërkojnë analiza laboratorike. Këto zakonisht marrin formën e testeve të antigjenit.

Megjithëse testet e shpejta mund të japin rezultate të shpejta, ato nuk janë aq të sakta sa testet PCR të analizuara në një laborator.

Sa të sakta janë testet e shpejta COVID-19?

Testet e shpejta COVID-19 shpesh japin rezultate brenda pak minutash dhe nuk ka nevojë të analizohen në një laborator nga një specialist.

Shumica e testeve të shpejta janë analiza të antigjenit dhe nganjëherë të dy termat përdoren në mënyrë të njëjtë. CDC ndaloi përdorimin e termit “të shpejtë” për të përshkruar testet e antigjenit, megjithëse, FDA gjithashtu ka aprovuar testet e antigjenit me bazë laboratorike.

Gjatë testit, një profesionist mjekësor do të fus një shtupë pambuku në hundë, fyt, ose të dyja për të mbledhur mukusin dhe qelizat. Mostra zakonisht aplikohet në një shirit që ndryshon ngjyrën nëse dilni pozitiv për COVID-19.

Megjithëse këto teste japin rezultate të shpejta, ato nuk janë aq të sakta sa testet laboratorike sepse kërkojnë më shumë nga virusi në mostrën tuaj për të raportuar një rezultat pozitiv. Testet e shpejta vijnë me një rrezik të lartë për të dhënë një rezultat të rremë negativ.

Një rezultat negativ i rremë do të thotë se testi tregon se nuk keni COVID-19 kur e keni në të vërtetë.

Shanset për një test të shpejtë negativ të rremë:

Një rishikim i studimeve në mars 2021 shqyrtoi rezultatet e 64 studimeve të saktësisë së provave që vlerësojnë antigjenin e shpejtë ose testet molekulare të prodhuara në treg.

Studiuesit zbuluan se saktësia e testeve ndryshonte. Ja një vështrim në gjetjet e tyre.

 

Saktësia për njerëzit me simptoma COVID-19

Për njerëzit me simptoma të COVID-19, testet në mënyrë korrekte dhanë një rezultat pozitiv mesatarisht 72 për qind të kohës.

Saktësia për njerëzit pa simptoma COVID-19

Studiuesit zbuluan se njerëzit pa simptoma COVID-19 u testuan saktë pozitivisht në 58.1 përqind të testeve të shpejta.

Saktësia gjatë javës së parë të simptomave kundrejt së dytës

Testet e shpejta në mënyrë më të saktë siguruan një rezultat pozitiv COVID-19 kur administrohen gjatë javës së parë të simptomave. Studiuesit zbuluan se testet e shpejta identifikuan saktë COVID-19 në një mesatare prej 78.3 përqind të rasteve gjatë javës së parë.

Në javën e dytë, mesatarja ra në 51 përqind.

Testet e shpejta rrallë japin një rezultat pozitiv të rremë. Një test pozitiv i rremë është kur rezultoni pozitiv  për COVID-19 kur në të vërtetë nuk e keni.

Një test i shpejtë COVID-19 mund të jetë një test paraprak i dobishëm për të parë nëse keni koronavirusin që shkakton COVID-19. Sidoqoftë, nëse keni simptoma dhe testi i shpejtë del negativ, është një ide e mirë të konfirmoni rezultatet tuaja me një test PCR