MENU
klinika

Kini kujdes...

A mund të merrni SST në tualete?

13.05.2021 - 21:34

Askush nuk mund të mohojë që një vend i papastër në tualet mund të jetë vendi ku ulemi. Edhe kështu, mund të jetë qetësuese të mendosh se mikrobet që zënë vend në ndenjësen e tualetit nuk ka gjasa të mbijetojnë për shumë kohë.

Infeksionet seksualisht të transmetueshme (SST), ndonjëherë të referuara si sëmundje seksualisht të transmetueshme (SST), mund të shkaktohen nga viruse, baktere dhe parazitë. Këto organizma nuk mund të jetojnë ose të lulëzojnë në sipërfaqe të forta – përfshirë ndenjëset e tualetit.

SST bakteriale nuk mund të mbijetojë jashtë mukozave të trupit. Për këtë arsye, është gati e pamundur të kontraktohet një SST nga një tualet. Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth mikrobeve në vendet e tualetit, si dhe mënyrat e duhura për të parandaluar SST -të.

Çfarë MUND të merrni nga një vend i tualetit publik?

Disa SST virale dhe parazitare mund të jetojnë jashtë trupit për një periudhë të kufizuar kohore. Teorikisht, ato mund të transmetohen nga kontakti me ndenjësen e tualetit.

Por kjo formë e transmetimit është e rrallë – dhe shumë vështirë se mund të ndodhë. Bakteret, kërpudhat dhe viruset preferojnë mjedisin e furnizuar nga indet e ngrohta njerëzore. Kjo përfshin edhe parazitët.

Megjithatë, ka përjashtime të mundshme nga ky rregull:

Në disa raste të rralla, një ulëse e lagur e tualetit mund të përhapë trikomoniazë. Por që të ndodhë kjo, do të duhet të depozitohet rishtas, plus të vihet në kontakt të menjëhershëm me rajonin tuaj gjenital.

Hepatiti B mund të hyjë në trup nga një ulëse e tualetit përmes gjakut ose sekrecioneve të sapo depozituara. Por që të ndodhë transmetimi, një plagë e hapur do të duhet të vihet në kontakt me virusin.

Si të parandaloni SST?

Merrni parasysh përdorimin e metodave të mbrojtjes sa herë që keni marrëdhënie seksuale.

Mos ndani pajisjet e injektimit, të tilla si gjilpërat.

Nëse bëni një tatuazh, zgjidhni një sallon të licencuar të njohur për pastërtinë.

Nëse jeni 26 vjeç ose më i ri, merrni parasysh vaksinën HPV.

Merrni parasysh përdorimin e profilaksisë para-ekspozimit (PrEP), një ilaç që mund të merret nga një person që është HIV-negativ në mënyrë që të zvogëlojë mundësinë e tij për tu infektuar me HIV

Është  praktikisht e pamundur të kontraktohet një SST nga një tualet publik. Thënë kjo, është gjithnjë një ide e mirë të pastroni ose të mbuloni  një vend të tualetit publik para se të uleni.