MENU
klinika

Çfarë mund të bëni

A mund të parandalohen krizat e epilepsisë?

12.05.2021 - 17:15

Një krizë epilepsie ndodh kur aktiviteti elektrik në tru ndërpritet, duke prishur kështu qelizat e trurit nga dërgimi efektivisht i mesazheve tek njëra-tjetra.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thotë se nëse keni pasur dy ose më shumë kriza, mjeku mund t’ju diagnostikojë me epilepsi.

Nëse keni epilepsi, ose një gjendje tjetër që ju vë në rrezik të krizave të përsëritura, është e rëndësishme të merrni masa parandaluese për të ndaluar ndodhjen e tyre.

Disa gjëra që duhet të dini në lidhje me parandalimin e krizës.

Mbani në mend se ekzistojnë lloje të ndryshme të krizave që mund të prekin pjesë të ndryshme të trurit. Përvojat e secilit person me krizat mund të ndryshojnë.

Parandalimi i krizës varet nga një plan i përgjithshëm i menaxhimit dhe trajtimit, siç është marrja e ilaçeve të përshkruara.

Flisni me një mjek për masat e mëposhtme që mund të ndihmojnë.

10 këshilla për të parandaluar krizat

Parandalimi i krizës dhe menaxhimi i epilepsisë varet nga marrja e ilaçeve të përshkruara, si dhe nga mbajtja e një jetese të shëndetshme në përgjithësi.

  1. Merrni ilaçet siç përshkruhet

Medikamentet anti-epileptike janë krijuar për të ndihmuar në parandalimin e krizave. Ju kurrë nuk duhet të ndërprisni marrjen e këtyre ilaçeve pa miratimin e mjekut – edhe nëse gjendja duket se po përmirësohet.

Në fakt, mosmarrja e ilaçeve siç duhet ju vë në rrezik të krizave të pakontrolluara.

Krizat mund të ndodhin nëse anashkaloni ilaçet. Toksiciteti i ilaçeve nga marrja e tepërt në të njëjtën kohë mund të rezultojë në efekte anësore, të cilat mund të përfshijnë kriza.

  1. Mos konsumoni alkool

Alkooli nuk rekomandohet për njerëzit me epilepsi, për shkak të një rreziku në rritje të krizave. Ju mund të ndihmoni në parandalimin e episodeve të ardhshme duke shmangur alkoolin.

Sidoqoftë, nëse po përjetoni keqpërdorim të alkoolit, sigurohuni që të flisni me një mjek se si të hiqni dorë nga pirja në mënyrë të sigurt.

  1. Shmangni keqpërdorimin e substancave

Përveç shmangies së alkoolit, është e rëndësishme të shmangni keqpërdorimin e substancave si pjesë e planit tuaj të menaxhimit të krizave.

  1. Praktikoni menaxhimin e stresit

Stresi mund të jetë shkas për krizat në epilepsi. Nëse menaxhoni stresin mund të ndihmojë të zvogëloni rrezikun e krizave.

  1. Mbani një orar të gjumit

Të zgjoheni dhe të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo ditë mund të të ndihmojë të mbani një orar gjumi.

Lodhja dhe privimi afatshkurtër i gjumit konsiderohen shkas për krizat, kështu që gjumi i rregullt mund të ndihmojë në parandalimin e tyre.

  1. Mbani një orar të qëndrueshëm të vakteve

Hipoglikemia nga anashkalimi i një vakti mund të shkaktojë një krizë, veçanërisht për njerëzit me diabet.

Është një praktikë e mirë të mbani një orar të qëndrueshëm të vaktit dhe të keni burime të shpejta të glukozës nëse keni diabet.

  1. Shmangni dritat e ndezura

Sipas Shoqërisë së Epilepsisë, vlerësohet se rreth 3 për qind e njerëzve me epilepsi kanë një formë të rrallë të quajtur epilepsi fotosensitive. Me këtë lloj epilepsie, krizat mund të shkaktohen nga drita të ndezura ose modele të dritës me kontrast.

Nëse jeni fotosensitiv, një ekspozim i tillë ndaj dritave mund të shkaktojë një krizë menjëherë.

Ndërsa ilaçet anti-epileptike mund të ndihmojnë në parandalimin e krizave, është gjithashtu e rëndësishme të shmangni dritat dhe imazhet e ndezura, si dhe ato në modelet gjeometrike. Luajtja e videolojërave me grafikë të ndezur shpejt mund të shkaktojë kriza te disa njerëz.

  1. Mbroni veten nga dëmtimet e kokës

Lëndimet e kokës mund të çojnë në një krizë të vetme ose kriza të përsëritura tek dikush që nuk ka epilepsi. Krizat e lidhura mund të ndodhin në javë – ose madje muaj – pas dëmtimit.

Një dëmtim i kokës gjithashtu mund të shkaktojë një krizë tek dikush që tashmë ka epilepsi.

  1. Kërkoni kujdes mjekësor nëse fëmija ka temperaturë të lartë.

Disa fëmijë midis moshës 6 muajsh dhe 5 vjeç mund të rrezikojnë të shfaqin kriza të etheve. Këto nxiten nga ethe 38 ° C ose më të larta dhe mund të shoqërojnë infeksionet.

Jo çdo fëmijë me një ethe të lartë do të zhvillojë një krizë dhe episodi mund të ndodhë edhe disa orë më vonë.

Kërkoni ndihmë urgjente mjekësore nëse fëmija ka një krizë. Fëmijët me kriza të etheve mund të jenë në një rrezik më të lartë për të pasur episode në të ardhmen, kështu që mjekimi mund të jetë i nevojshëm për t’i parandaluar ato.

  1. Merrni parasysh operacionin

Mjekësia Northëestern vlerëson se 20 përqind e njerëzve me epilepsi mund të jenë kandidatë për një operacion minimal invaziv nëse ilaçet nuk funksionojnë për të parandaluar krizat.

Dy teknika të mundshme që mund të diskutoni me mjekun janë:

ablacion me lazer

neurostimulat i përgjegjshëm

Për shkak të natyrës së ndërlikuar të konfiskimeve, nuk ka asnjë mënyrë për t’i parandaluar plotësisht pasi të keni pasur një të tillë.

Sidoqoftë, marrja e trajtimit dhe mbajtja e një jetese të shëndetshme janë mënyra që ju mund të ndihmoni.

Kontaktoni mjekun nëse nuk jeni të kënaqur me rezultatet e planit tuaj aktual të trajtimit. Asnjëherë mos ndaloni së marri ilaçe vetë pa u konsultuar me një profesionist mjekësor.