MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini!

A mund të shkaktojë gjumi i tepërt depresion?

23.05.2021 - 15:40

Gjumi i mirë është një pjesë thelbësore e shëndetit fizik dhe mendor. Një gjumë i shëndetshëm zakonisht konsiderohet midis 7 dhe 9 orë çdo natë për shumicën e të rriturve, ose 8 deri në 10 orë për adoleshentët.

Nëse shpesh nuk bëni gjumin që ju nevojitet, ju ndoshta do të ndjeheni të lodhur gjatë ditës dhe mund të vini re efekte më serioze shëndetësore me kalimin e kohës. Bërja e gjumit të rregullt më shumë se sa ju nevojitet – duke fjetur më shumë se 9 ose 10 orë në shumicën e netëve – gjithashtu mund të ju bëjë të ndjeheni shumë lodhur.

Ju mund të ndjeheni të zhgënjyer dhe të çorientuar nëse flini shumë, por gjithashtu mund të vëreni një humor të ulët ose ndjenja depresioni. Por a mund të shkaktojë depresion në të vërtetë gjumi i tepërt? Ne do të shqyrtojmë lidhjen midis këtyre dy kushteve.

Cila është lidhja?

Ndërsa kërkimi Ii vitit 2015 gjeti lidhje midis gjumit të tepërt dhe depresionit, shumica e provave ekzistuese sugjerojnë që gjumi i tepërt është një simptomë, jo një shkak, i depresionit.

Problemet e gjumit zakonisht ndodhin me depresionin. Në fakt, hulumtimet nga 2017 sugjerojnë që shumica e njerëzve që jetojnë me depresion të madh kanë një lloj vështirësie gjumi.

Studimi, i cili mori në konsideratë të dhënat nga 3,573 njerëz të diagnostikuar me depresion të rëndë, zbuloi se mbi 92 për qind e pjesëmarrësve kishin probleme me gjumin. Pagjumësia ishte problemi më i zakonshëm i gjumit, por gati gjysma e këtyre pjesëmarrësve përjetuan hipersomni. Rreth një e treta thanë se kishin përjetuar hipersomni dhe pagjumësi.

Hipersomnia – ose përgjumja e tepërt e ditës, edhe pasi ke fjetur shumë- shoqërohet më shpesh me depresion atipik, i quajtur tani depresion i rëndë me tipare atipike. Me këtë lloj depresioni, ndryshimet pozitive të jetës, lajmet emocionuese dhe faktorë të tjerë të jashtëm mund të ndriçojnë përkohësisht disponimin – diçka që zakonisht nuk do të ndodhë me depresionin e rëndë.

Sipas hulumtimit nga 2008, ka më shumë të ngjarë të vëreni gjumin e tepërt me depresion nëse jeni grua ose nën moshën 30 vjeç.

Lidhja mund të shkojë në të dy drejtimet.

Problemet e gjumit mund të zhvillohen shumë kohë përpara depresionit, megjithëse ekspertët ende nuk kanë përcaktuar saktësisht se si vështirësitë e gjumit mund të kontribuojnë në rrezikun e depresionit.

Kur jetoni me depresion, gjumi i tepërt në baza të rregullta mund të përkeqësojë simptomat.

Një studim i vitit 2014 madje sugjeroi që njerëzit që flenë për më shumë se 8 orë mund të përjetojnë më shumë simptoma depresioni sesa njerëzit që flenë 8 orë ose më pak çdo natë.

Mendojeni si një cikël. Depresioni shpesh ndikon në humorin, energjinë dhe opinionin tuaj për të ardhmen. Ju mund të ndiheni të dobët dhe letargjik, më pak të interesuar për aktivitetet tuaja të zakonshme dhe të pashpresë që simptomat do të përmirësohen ndonjëherë.

Gjumi, pra, ofron më shumë se një zgjidhje. Ju mund të flini sepse:

ndjeheni të lodhur

keni pak interes për cdo gjë tjetër

gjumi ju ndihmon përkohësisht të shpëtoni nga simptomat e tjera

Edhe thjesht shtrirja në shtrat dhe herë pas here dremitja mund të duket si mënyra më e mirë për të kaluar kohën kur nuk ndiheni mirë me asgjë tjetër. Por atëherë mund të filloni të ndiheni fajtorë për kalimin e kaq shumë kohë në shtrat, duke çuar në një gjendje shpirtërore edhe më të trishtuar.

Shumica e njerëzve flenë shumë me raste, veçanërisht pas disa netëve të vona ose një aktiviteti të fortë fizik. Nëse zakonisht nuk keni ndonjë problem të zgjoheni në mëngjes, ndoshta nuk keni nevojë të shqetësoheni se flini shumë.

Por, nëse vëreni një gjumë më të shpeshtë, mund të jetë koha të flisni me një mjek. Vetëm profesionistët mjekësorë dhe të shëndetit mendor mund të diagnostikojnë çrregullimet e gjumit dhe kushtet e shëndetit mendor.

Marrja e një mendimi ekspert bëhet edhe më e rëndësishme kur:

simptomat e depresionit vazhdojnë për më shumë se 1 deri në 2 javë

nuk ndiheni të clodhur pas gjumit

nuk mund të qëndroni zgjuar gjatë ditës

aktivitetet tuaja të rregullta nuk ju interesojnë më

ndryshimet në humor fillojnë të ndikojnë në jetën tuaj të përditshme ose marrëdhëniet

Meqenëse simptomat e depresionit dhe çrregullimit të gjumit mund të mbivendosen, sigurohuni që t’i tregoni një profesionist për të gjitha simptomat që keni.

Edhe simptomat që nuk duken të rëndësishme – ankthi, zemërimi, dhembjet, lotimi i shtuar – mund të ndihmojnë një profesionist të kuptojë se çfarë po ndikon në zakonet tuaja të gjumit.

Tashmë po merrni mbështetje për depresionin? Nëse vazhdoni të flini shumë, edhe kur simptomat e tjera përmirësohen, njoftoni mjekun. Ata mund të ofrojnë udhëzime për qasjet alternative dhe trajtimet që mund të ndihmojnë në parandalimin e gjumit të tepërt dhe zvogëlimin e shanseve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga dëshirë për të përtypur akull deri tek...

10 mënyra me të cilat trupi juaj po thotë se diçka nuk shkon