MENU
klinika

Studimi

A trajtojnë ilaçet e hiperaktivitetit lodhjen kronike?

19.05.2021 - 11:48

A mund të trajtojnë ilacet për ADHD lodhjen kronike?

A mund të jenë ilaçet e destinuara për fëmijët hiperaktivë një trajtim efektiv për të rriturit e lodhur kronikisht? Sado që të duket jo logjike, ato mund të jenë.

Disa mjekë përshkruajnë ilaçe të çrregullimit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit (ADHD) për pacientët me encefalomielit mialgjik / sindromë lodhje kronike (ME / CFS) dhe thonë se kanë parë rezultate pozitive. Ne kemi një provë në rritje për ta mbështetur këtë, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

Këto ilaçe klasifikohen si stimulues neurostimë, që do të thotë se stimulojnë aktivitetin e trurit. Ato përdoren për ADHD sepse, në mënyrë paradoksale, ato kanë një efekt qetësues në tru. Duke pasur parasysh këtë, ka shumë kuptim që ato do të ishin të dobishme në një gjendje të përcaktuar nga lodhja.

Neurostimulatorët më të njohur janë:

  • Ritalin dhe Concerta, të cilat përmbajnë metilfenidat
  • Dexedrine, e cila përmban dekstromampetaminën
  • Adderall, i cili përmban amfetaminë dhe dekstromampetaminë
  • Vyvanse, e cila përmban lisdexamfetamine

Pse duhet të përdoren Neurostimulantët?

Mekanizmi i saktë i këtyre barnave nuk dihet (i cili është në të vërtetë mjaft i zakonshëm në ilaçet që ndikojnë në tru), por besohet se ndryshojnë disponueshmërinë e dy neurotransmetuesve – norepinefrinës dhe dopaminës – që mendohet të mos jenë në nivele normale tek njerëzit me ADHD dhe ME / CFS.1

Norepinefrina e ulët lidhet me humbjen e vigjilencës dhe problemet e kujtesës, ndërsa mungesa e dopaminës është e lidhur me dëmtimin njohës dhe pamundësinë për të përqendruar vëmendjen. Këto janë simptoma që këto dy gjendje i kanë të përbashkëta.

Studiuesit kanë demonstruar se, tek të rriturit, të dy gjendjet ndajnë shumë simptoma të zakonshme duke përfshirë lodhjen e pashpjegueshme, dëmtimin funksional dhe ankthin.

Disa mjekë madje supozojnë se fëmijët me ADHD mund të jenë në rrezik të zhvillojnë ME / CFS në moshë të rritur, dhe një studim i vogël i vitit 2013 i botuar në revistën Mjekësia Pasuniversitare mbështet këtë hipotezë. Studiuesit panë tre raste të ME / CFS në të cilat pacienti nuk iu përgjigj mirë trajtimit. Ata zbuluan se të tre ata i plotësuan kriteret për ADHD dhe iu përgjigjën trajtimit me neurostimulues. Ata arritën në përfundimin se ADHD dhe ME / CFS  ka të ngjarë të kenë mekanizma themelorë të ngjashëm, dhe gjithashtu që ADHD mund të jetë në gjendje të evoluojë në ME / CFS ose diçka të ngjashme.

Në një studim të vitit 2016, ndikimi afatgjatë i marrjes së metilfenidatit për ME / CFS demonstroi një përmirësim të dukshëm në rreth një të tretën e pjesëmarrësve. Sidoqoftë, shumë studiues besojnë se ME / CFS përbëhet nga disa nëngrupe që secili  kërkon trajtim të ndryshëm.

A përfaqësojnë njerëzit që iu përgjigjën metilfenidatit një nëngrup të veçantë? Ne nuk dimë ende sa duhet për të thënë as po, as jo.

Një studim i botuar në 2015 zbuloi se dekstromampetamina ishte e dobishme në një sërë kushtesh që janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat, duke përfshirë ME / CFS, fibromialgjinë, dhimbjen e legenit dhe cistitin intersticial.  Megjithëse dekstroamphetamina është provuar si një trajtim efektiv për ME / CFS në të kaluarën, por hulumtimi është i kufizuar.

Një studim i vitit 2013 u sugjerua që lisdexamfetamina ishte dukshëm më efektive sesa ndonjë ilac tjetër  kur bëhej fjalë për përmirësimin e funksionit ekzekutiv të trurit në ME / CFS. Funksioni ekzekutiv i trurit është një grup aftësish mendore që ju ndihmojnë të bëni gjërat dhe shpesh komprometohet në këtë gjendje. Ilaci gjithashtu përmirësoi dhimbjen, lodhjen dhe funksionin e përgjithshëm të pjesëmarrësve.

Këto ilaçe janë tashmë në treg dhe janë relativisht të lira, gjë që e bën më të lehtë për njerëzit për tu marrë. Një pengesë është se ato mbartin një rrezik varësie, kështu që nëse i merrni, mund të duhet të vizitoni mjekun më shpesh.

Nëse jeni të interesuar të provoni këto barna, flisni me mjekun. Mbani në mend se disa mjekë mund të mos jenë të gatshëm t’i përshkruajnë këto ilaçe pa etiketë për ME / CFS bazuar vetëm në provat që kemi deri më tani. Sigurohuni që të flisni për gamën tuaj të plotë të simptomave, kushtet e tjera që mund të keni dhe se çfarë ilaçesh dhe suplementesh po merrni aktualisht.

Mos harroni se asnjë ilaç nuk funksionon për të gjithë njerëzit me ME / CFS dhe se nuk ka gjasa të përmirësojë të gjitha simptomat tuaja.