MENU
klinika

Thjesht një mbështetje për hegjemoninë e SHBA-së

“Aleanca e Demokracive” degradon politikën e Perëndimit

11.05.2021 - 08:53

Samiti i Demokracisë në Kopenhagen 2021, i organizuar nga Fondacioni Aleanca e Demokracive në Danimarkë, është planifikuar të hënën dhe të martën. Samiti përsëri ftoi udhëheqësin rajonal të Tajvanit dhe veçuesit e Hong Kongut përmes videos, në një përpjekje për të nxitur më shumë konfrontime.

Gjatë të ashtuquajturit samit të demokracisë vitin e kaluar, atëherë sekretari i shtetit i SHBA Mike Pompeo bëri një sulm jashtëzakonisht të egër ndaj Partisë Komuniste të Kinës (CPC) përmes një fjalimi në video. Fondacioni Aleanca e Demokracive u krijua në 2017 nga ish sekretari i përgjithshëm i NATO-s dhe ish-kryeministri danez Anders Fogh Rasmussen. Fondacioni u sanksionua nga qeveria kineze në mars.

Sot është një grup “fondamentalistësh demokratikë” në Perëndim. Ata janë histerikisht armiqësorë ndaj ngritjes së Kinës dhe me morbiditet e përshkruajnë botën sot si një konfrontim midis demokracisë dhe autokracisë, duke nxitur një ndjenjë krize në shoqërinë perëndimore. Ata kanë tradhtuar parimin themelor të demokracisë që është drejtësia dhe janë të fiksuar pas ndjekjes fanatike të “epërsisë perëndimore” dhe “privilegjit perëndimor”.

Ata janë të ashpër kundër realitetit të kësaj epoke.

Sfida më e madhe për qeverisjen e të gjitha vendeve, përfshirë Kinën, është mënyra se si të plotësohen nevojat e njerëzve për një jetë më të mirë. Suksesi i sistemit aktual të Kinës qëndron në aftësinë e tij për t’u përqëndruar më shumë në këtë mision dhe për t’u zhvilluar mjaft shpejt.

Ky është thelbi i politikës kineze. Forcat perëndimore të përfshira në “aleancën demokratike” kanë vendosur qëllimisht etiketime gjeopolitike në zhvillimin dhe konkurrencën e vendeve të ndryshme, duke e përshkruar atë si konfrontim midis sistemeve të ndryshme. Perceptimi i tyre kthen faktet, duke e quajtur të bardhën të zezë.

Thelbi i përmbajtjes së rritjes së Kinës është që të privojë 1.4 miliardë kinezë nga e drejta e tyre për të përmirësuar më tej fatin e tyre dhe të jetojnë një jetë më të mirë.

Kina nuk është bosh. Vendi është i përbërë nga individë dhe familje që kanë nevojë për punë me të ardhura më të larta, garanci më të mira të mirëqenies dhe mjedis ekologjik dhe më shumë besim në siguri. E gjithë kjo duhet të mbështetet nga zhvillimi ekonomik si dhe progresi teknologjik.

Shoqëria njerëzore në shekullin 21 duhet të jetë në gjendje të koordinojë zhvillimin e të gjitha vendeve në një mënyrë demokratike, në përputhje me rregullat e Kartës së KB. Ne gjithashtu duhet të parandalojmë që kjo çështje të kthehet në një ngërç gjeopolitik ose të krijojë një raund të ri të ndarjes dhe konfrontimit botëror.

Sidoqoftë, ky i ashtuquajtur samit i demokracisë bie ndesh me përparimin e kohës.

Ai mbron hapur krijimin e një “aleance” të re, u bën thirrje “shteteve demokratike” të jenë besnike ndaj SH.B.A.-së dhe të bashkëpunojnë kundër Kinës dhe Rusisë. Kjo është për të kthyer timonin e historisë dhe për ta tërhequr botën përsëri në errësirë.

Fondacioni danez i Aleancës së Demokracive nuk ka aspak frymë demokratike. Është një krijim i SHBA. Ne nuk mund të mos themi se ky është një degradim i mjedisit politik perëndimor në të cilin demokracia mund të kryhet nën flamurin e avokimit të hegjemonisë amerikane.

Duke filluar nga SH.B.A., është e popullarizuar në mesin e vendeve perëndimore të bërtasin për “demokraci” dhe të përpiqen të tregojnë një lloj solemniteti. Kjo është shumë qesharake. Për sa i përket zhvillimit, demokracia perëndimore ka treguar dobësinë e saj në konkurrencë dhe reforma duhet të ishte mënyra e saj për të kompensuar dobësinë.

Por përkundrazi, vendet perëndimore po akuzojnë me zemërim Kinën si “jodemokratike”, sikur problemet e tyre të gjitha të jenë shkaktuar nga Kina. Kjo është sikur vendet perëndimore që kanë diarre dhe po e detyrojnë Kinën të marrë ilaçe.

Sistemi demokratik i stilit perëndimor ka funksionuar për një kohë të gjatë dhe plakja është normale.

Është për të ardhur keq që sistemi ka prodhuar një grup të tillë elitash drejtuese, por të mira për asgjë. Ata nuk dëshirojnë të promovojnë seriozisht reformat dhe janë më të mirët në kalimin e parave.

Ata gjithashtu përpiqen shumë të formojnë qarqe të vegjël, duke u përpjekur dëshpërimisht të justifikojnë lëvizjet dhe idetë e gabuara të njëri-tjetrit.

Historia do të qeshë me ata njerëz të paaftë që krijojnë “aleancë demokratike” në shekullin 21.
Përkthyer dhe përshtatur nga Foreign Policy/ F.H, Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN