MENU
klinika

Nga Financial Times/ Një përgjigjet ndaj rritjes së Kinës dhe presionit të Britanisë

BE dhe India ringjallin bisedimet mbi marrëveshjen tregtare

04.05.2021 - 08:44

BE dhe India planifikojnë të ringjallin bisedimet e ngecura gjatë për një marrëveshje gjithëpërfshirëse tregtare pasi ato kërkojnë të thellojnë lidhjet ekonomike dhe t’i përgjigjen rritjes së Kinës.

Të dy palët mund të njoftonin sa më shpejt të shtunën rinisjen e negociatave që u pezulluan në 2013 midis mosmarrëveshjeve mbi rregullat tarifore për pjesët e makinave dhe të drejtat e lëvizjes së lirë për profesionistët.

Rinisja e bisedimeve midis dy prej ekonomive më të mëdha në botë është rritur si një përparësi për të dy palët në muajt e fundit pasi ato përballen me sfidat e paraqitura nga rritja e Kinës dhe modelit të saj të kapitalizmit të mbështetur nga shteti, dhe dëmit ekonomik të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Masa u diskutua në një thirrje të hënën në mëngjes midis presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen dhe kryeministrit indian Narendra Modi, sipas një zyrtari të lartë të komisionit.

Duke supozuar që komisioni nuk do të hasë ndonjë goditje në minutën e fundit me New Delhi ose rezistencë nga vendet anëtare të BE, rinisja e bisedimeve do të njoftohet në fund të një samiti virtual BE-Indi në Porto të Shtunën. “Ekziston optimizëm, por nuk është një punë e kryer”, tha një zyrtar i qeverisë indiane.

Krahas ringjalljes së bisedimeve tregtare, Brukseli dhe India po planifikonin të fillonin negociatat mbi një traktat të veçantë investimi dhe mbi një marrëveshje për të mbrojtur ushqimet e specializuara rajonale, tha zyrtari i lartë i komisionit. Të dy palët po punojnë gjithashtu në përmirësimin e lidhjeve të tyre të infrastrukturës.

“Ekziston një moment i qartë për të forcuar marrëdhëniet tona strategjike mbi tregtinë, dixhitalin, ndryshimin e klimës dhe multilateralizmin,” shkroi Von der Leyen në Twitter pas thirrjes së të hënës. “Unë jam i inkurajuar nga perspektiva e intensifikimit të marrëdhënieve tona tregtare dhe investuese.”

Vrulli i ri vjen në një kohë kur Britania e Madhe po bën presion për të siguruar marrëveshjen e saj tregtare me Indinë.

Përpjekjet e mëparshme nga BE dhe India për të arritur një pakt të themeluar pavarësisht punës intensive midis 2007 dhe 2013. Çështjet problematike përfshinin ngurrimin e Indisë për të lehtësuar hyrjen për avokatët e BE dhe për të hapur më tej tregun e saj për pjesët evropiane të makinave. New Delhi ishte i irrituar nga mosgatishmëria e BE për të ofruar të drejta më bujare për ofruesit e saj të shërbimit profesional për të punuar në Evropë.

“Është një vend i vështirë për të negociuar, sepse ata janë mjaft proteksionistë,” tha David O’Sullivan, një ish-drejtor i përgjithshëm për tregti në Komisionin Evropian. “Ata nuk priren të bëjnë marrëveshje masovike të liberalizimit të tregtisë. Nëse shikoni ndonjë që ata kanë bërë, ato nuk janë ato që ne do t’i quajmë të thella dhe gjithëpërfshirëse “.

O’Sullivan vuri në dukje se do të kishte një “avantazh strategjik të lëvizjes së parë” për BE në sigurimin e një marrëveshjeje. “Ne do të ishim blloku i parë për të përfunduar një MTL gjithëpërfshirëse. Kjo është një arsye më vete për të parë të gjitha problemet specifike [në bisedime] me pak kontekst,” tha ai.

Zyrtarët besojnë se perspektivat për një marrëveshje janë tani më të përshtatshme se 10 vjet më parë, ndërsa India kërkon mënyra për t’iu përgjigjur rritjes së fuqisë ekonomike të Kinës në rajon. New Delhi vitin e kaluar vendosi kundër bashkimit me 15 vende të tjera, duke përfshirë Kinën dhe Japoninë, në një partneritet ekonomik rajonal.

“Ky ishte një lojë-ndryshues” tha zyrtari i lartë i komisionit. “Ne shohim zhvendosjen e gjeopolitikës”, duke shtuar se tani kishte më shumë “shtysë politike” pas bisedimeve.

Zyrtari i lartë tha se përparimi i bisedimeve do të varet nga masat e ndërtimit të besimit nga pala indiane në qasjen në treg, duke përfshirë zbutjen e të drejtave të lëvizjes për profesionistët evropianë për të vizituar impiantet e prodhimit në Indi.

“Unë shpresoj se nëse ata rinisin që ka arsye për optimizëm që ne mund të nxirremi pak më shumë për të nënshkruar marrëveshjen,” tha O’Sullivan. “Kjo do të dërgonte një sinjal pozitiv për komunitetin global dhe për strategjinë Indi-Paqësor.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times