MENU
klinika

Nga The Washington Post

Biden duhet t’i shmanget “kurthit” të Luftës së Ftohtë!

04.05.2021 - 07:31

Presidenti Biden argumenton se axhenda e tij ambicioze e brendshme – gjithsej rreth 6 trilion dollarë – është e nevojshme për të vazhduar me rivalin tonë kryesor gjeopolitik.

Ndërsa ai i tha Kongresit javën e kaluar: “Ne jemi në konkurrencë me Kinën dhe vendet e tjera për të fituar shekullin 21”.

Duke vepruar kështu, Biden u kthye në Luftën e Ftohtë, kur siguria kombëtare shpesh përdorej si një justifikim për iniciativat që kishin pak lidhje me Pentagonin.

Duke njoftuar në vitin 1961 qëllimin e tij të guximshëm “për të ulur një njeri në hënë dhe për ta kthyer atë të sigurt në tokë”, Presidenti John F. Kennedy përmendi nevojën “për të fituar betejën që po zhvillohet tani në të gjithë botën midis lirisë dhe tiranisë”.

Edhe lufta për të drejtat civile shpesh shihej si një domosdoshmëri e Luftës së Ftohtë.

Lufta e Ftohtë nuk ndihmoi vetëm për ndërtimin e autostradave, uljen e një njeriu në hënë dhe frenimin e ndarjes racore.

Kjo gjithashtu çoi në rritjen e shpenzimeve për kërkimin shkencor dhe teknologjik dhe arsimin së bashku me studimin e gjuhës së huaj.

Arritjet teknologjike nga mbrojtja e Luftës së Ftohtë dhe shpenzimet e hapësirës përfshijnë internetin, GPS, panele diellore, shkumë memorie dhe madje pastrues vakum dore.

Lufta e Ftohtë gjithashtu prodhoi përfitime kulturore.

Për të fituar konkursin për “zemrat dhe mendjet” me bllokun Komunist, qeveria e SHBA sponsorizoi turne globale nga muzikantë të xhazit dhe ekspozita ndërkombëtare të artit abstrakt.

Pra, gjithashtu, konkurrenca me Kinën sot mund të paguajë dividentë të mëdhenj nëse menaxhohet siç duhet.

Mund të jetë një shtysë për përparimet në informatikën kuantike, inteligjencën artificiale, sistemet pa pilot, gjysmëpërçuesit, bioteknologjinë dhe fusha të tjera të përparuara që kanë zbatime ushtarake dhe civile.

Kjo mund të nxisë investime më të mëdha në ndërtimin e një shoqërie më të drejtë dhe më të gjërë të prosperuar në shtëpi, siç propozon Biden.

Dhe duhet ta drejtojë qeverinë e SHBA për të promovuar kulturën e SHBA jashtë duke ndihmuar gjithashtu shkrimtarët, artistët, aktivistët dhe krijuesit e filmave kinezë disidentë për të marrë mesazhin e tyre pavarësisht nga censura e Pekinit.

Por ana e errët e Luftës së Ftohtë duhet të shërbejë si një paralajmërim se si një konkurrencë e tillë, nëse shkon keq, mund të kërcënojë liritë dhe jetën tonë.

Brenda vendit, frika nga Komunizmi çoi në gjueti shtrigash të senatorit Joseph McCarthy,  ngacmimin e FBI të aktivistëve antiluftë dhe udhëheqësve të të drejtave civile si Rev. Martin Luther King Jr.

Më e keqja nga të gjitha, ballafaqimi me Bashkimin Sovjetik pothuajse çoi në asgjësimin bërthamor në Krizen Kubane të Raketave 1962 dhe në krizën Able Archer 1983 .

Presidenti Donald Trump shpesh dukej i vendosur të imitonte ekseset më të këqija të Luftës së Ftohtë duke ushqyer histerinë anti-kineze.

Ai e quajti covid-19 “grip kinez”, duke ndihmuar në rritjen e ndjesive anti-aziatik dhe krimet e urrejtjes. Ai nisi një luftë tregtare me Kinën që dëmtoi ekonominë tonë. Ai shfuqizoi vizat e 1.000 studentëve të diplomuar kinezë dhe studiuesve të supozuar të lidhur me ushtrinë kineze. Ai nisi ndjekjet penale të studiuesve të cilët u akuzuan për lidhje të fshehta me Kinën. Ai dëboi gazetarët kinezë.

Shumica e këtyre iniciativave Trumpian vazhdojnë akoma.

Biden do të këshillohej mirë, siç argumentoi korrespondenti veteran i Pekinit Ian Johnson në New York Times, të ndryshonte shumë nga këto politika kundërprodhuese “për të përmbysur spiralen në rënie në marrëdhëniet e dy vendeve”.

Ndërsa redukton fërkimet e panevojshme, Biden duhet të bëjë shumë më tepër sesa Trump për të nxjerrë në pah abuzimet kineze të të drejtave të njeriut, ashtu si bënë presidentët Jimmy Carter dhe Ronald Reagan me Bashkimin Sovjetik.

Biden gjithashtu ka nevojë për të kundërshtuar agresionin ushtarak kinez në Detin e Kinës Jugore dhe ngushticën e Tajvanit duke mbajtur linja të hapura të komunikimit me Pekinin për të shmangur një luftë që asnjë vend nuk e dëshiron.

Ndërsa konkurrenca me Kinën është shumë e ndryshme nga Lufta e Ftohtë me Bashkimin Sovjetik, ajo ende ofron mësime të dobishme se çfarë të bëjmë – dhe çfarë të mos bëjmë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

Edhe pse vendet janë në mosmarrëveshjeve midis tyre

Diplomatët amerikanë, kinezë dhe rusë bëjnë thirrje për bashkëpunim

Pavarësisht se asnjë republikan nuk ka guxuar të sfidojë ish-presidentin duke i dalë ballazi

Si po hakmerret Trump ndaj familjeve që drejtojnë Partinë…

(SNP) deklaroi dje fitoren në zgjedhjet për parlamentin rajonal

Skocia drejt një referendumi të ri për pavarësinë

Mbase duhet t’i jepet një fund formal luftës Koreane

Si mund të përfundojnë tensionet SHBA-Kore e Veriut?

Presidenti këtë javë deklaroi qëllimin për të vaksinuar 70 përqind të popullsisë deri në Korrik

Shtëpia e Bardhë nën drejtimin e Biden, po i kthehet normalitetit

Është kthyer në një relike të së kaluarës

Mbase është koha për të shpërbërë G7