MENU
klinika

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Cfarë është pneumonia kërpudhore?

14.05.2021 - 12:12

Pneumonia kërpudhore është një lloj pneumonie (infeksioni i mushkërive) i shkaktuar nga sporet e kërpudhave në ajër, tokë ose mjedise klinike. Një gjendje jo ngjitëse, simptomat e saj janë si ato të gripit: kollitje, dhimbje koke, mukus i trashë, ethe dhe dhimbje gjoksi.

Në përgjithësi duke prekur ata me simptoma të dobëta të imunitetit, nëse nuk trajtohen, kjo klasë e infeksioneve të mushkërive mund të bëhet shumë serioze dhe madje vdekjeprurëse.

Disa lloje të kërpudhave shkaktojnë pneumoni të kërpudhave, megjithëse tre më të zakonshmet janë Pneumocystis, Cryptococcus, ose Aspergillus. Infeksioni ndodh kur thithen sporet e këtyre kërpudhave.

Këto lloje të infeksioneve ndodhin më shpesh tek njerëzit me imunitet të kompromentuar, të tillë si të rriturit mbi moshën 65 vjeç, fëmijët nën moshën 2 vjeç ose ata me sëmundje kronike, të tilla si virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (HIV / AIDS) ose kanceri.

Për shkak se pneumonia e kërpudhave ka tendencë të zhvillohet tek njerëzit me sistem imunitar tashmë të dobësuar, trajtimi mund të jetë sfidues. Por ka ilaçe antifungale për të luftuar këtë lloj infeksioni, me itrakonazol që rekomandohet më shpesh.

Simptomat

Për shkak se simptomat më të zakonshme të pneumonisë kërpudhore janë të ngjashme me ato të infeksioneve virale ose bakteriale të mushkërive, diagnoza – dhe trajtimi i duhur – mund të vonohet. Këto simptoma janë:

 • Ethe
 • Të dridhura
 • Kollë me gëlbazë të trashë dhe me ngjyra
 • Gulçim
 • Dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollitjes
 • Të përziera dhe / ose të vjella
 • Diarre

Mosha mund të luajë një rol në llojin dhe ashpërsinë e simptomave tek njerëzit me pneumoni kërpudhore, duke përfshirë:

Tek të moshuarit, simptomat e pneumonisë kërpudhore priren të jenë të lehta, por gjendja mund të çojë gjithashtu në konfuzion mendor, i cili kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Foshnjat dhe të vegjlit me këtë gjendje mund të kenë vështirësi në të ushqyer, lëkurë me ngjyrë të zbehtë, vështirësi në frymëmarrje (gërhitje ose zhurmë gjatë frymëmarrjes),më pak prodhim të urinës dhe shqetësim.

Shkaqet

Kryesisht, pneumonia kërpudhore zhvillohet kur thithen sporet e kërpudhave. Çdo formë e kësaj sëmundjeje lind nga një lloj korrespondues i kërpudhave.

Këto kërpudha përfshijnë:

Coccidioides

Kërpudhat histoplazma zhvillohen nga jashtëqitjet e specieve të caktuara të shpendëve dhe shkopinjve .

Cryptococcus neoformans gjendet në tokën dhe jashtëqitjet e zogjve në të gjitha pjesët e botës.

Blastomyces jeton në dru, gjethe dhe tokë të lagur

Përveç këtyre janë infeksionet fungale oportune, ato që janë të pranishme në çdo ambient të brendshëm ose të jashtëm, përfshirë ambientet klinike ose spitalore, të quajtura infeksione të fituara në spital (HAI). Më të zakonshmet midis tyre janë Candida, Aspergillus dhe Pneumocystis jirovecii, dy të fundit prej të cilave shkaktojnë pneumoni.

Në përgjithësi, këto infeksione janë të rralla tek të rriturit e shëndetshëm dhe kanë tendencë të infektojnë njerëzit me imunitet të kompromentuar.

Kjo perfshin:

 • Të rriturit e moshës 65 vjeç ose më të vjetër
 • Foshnjat dhe fëmijët më te vegjël se 2 vjec
 • Pacientët me virus të mungesës së imunitetit njerëzor (HIV / AIDS)
 • Pacientët me kancer që i nënshtrohen kimioterapisë
 • Pacientët që marrin doza të mëdha të kortikosteroideve
 • Personat me çrregullime autoimune (lupus, sklerozë multiple dhe të tjerët)
 • Ata me çrregullime hematologjike (gjaku)
 • Pacientët e transplantuar të palcës së kockave
 • Duhanpirësit

Përveç kësaj, imuniteti mund të ndikohet nga një numër gjendjesh të mëparshme të zemrës ose mushkërive, duke përfshirë:

 • Fibroza cistike
 • Astma
 • Sëmundje kronike obstruktive e mushkërive (COPD)
 • Emfizema
 • Bronkiektazitë
 • Diabeti i pakontrolluar

Trajtimi

Pneumonia kërpudhore trajtohet kryesisht me ilaçe antifungale. Dozat specifike dhe metodat e administrimit ndryshojnë bazuar në rastin individual dhe llojin e infeksionit. Medikamentet e treguara përfshijnë:

Itrakonazol: Nga një klasë ilaçesh antifungale të quajtura triazole, itrakonazoli është ilaçi më i zakonshëm që rekomandohet për blastomikozën, histoplazmozën dhe aspergilozën. I disponueshëm nën emrin Sporalax, merret si një tabletë orale ose lëng.

Flukonazol: Ky triazol, me emrin tregtar Diflucan, nuk përdoret vetëm për të trajtuar infeksionin kriptokoksik dhe ethet, gjithashtu rekomandohet për të parandaluar pneumoninë kërpudhore në HIV / AIDS ose pacientët e transplantuar të organeve. Ky ilaç merret si një tabletë ose përmes një  infuzioni intravenoz IV.

Triazole të tjera: Barna të tjerë të kësaj klase mund të përshkruhen gjithashtu, të tilla si Vfend ose Vfend IV (voriconazole), Noxafil (posaconazole) ose Cresemba (isavuconazole) për aspergillosis.

Injeksioni amfoterikinë B: Nga një klasë tjetër e antifungaleve të quajtura poliene, këto barna me emra të markave Abelcet dhe Ambisome merren çdo ditë në vena në raste të rënda të pneumonisë kërpudhore.

Trimetoprim / sulfametoksazol: Kombinimi i këtyre antibiotikëve, të shitur me emrat Bactrim, Septra dhe Cotrim, shpesh rekomandohet në rastet e pneumonisë pneumociste.

Echinocandins: Infeksionet me Aspergillus mund të trajtohen nga kjo klasë e ilaçeve, e cila vepron drejtpërdrejt në kërpudha, duke parandaluar përhapjen e tyre. Mund të përshkruhen tre lloje: kasfofungina, mikafungina dhe anidulafungina

Në raste të rënda, mund të urdhërohet terapi me oksigjen për të rivendosur nivelet e oksigjenit dhe ushtrime të frymëmarrjes për të çliruar mukusin dhe forcuar mushkëritë. Në përgjithësi, kohëzgjatja e trajtimit të pneumonisë kërpudhore mund të zgjasë deri në një vit.

Në raste shumë të avancuara të kriptokokut, etheve dhe aspergillosis, rritjet e kërpudhave të quajtura mycetomas mund të formohen në mushkëri dhe duhet të hiqen kirurgjikisht. Kjo punë delikate ndërmerret vetëm nëse terapitë e mëparshme nuk kanë dhënë rezultate.