MENU
klinika

Mos i neglizhoni...

Çfarë tregojnë djegia dhe dhimbja gjatë urinimit?

04.05.2021 - 10:05

Urinimi i dhimbshëm dhe me djegie, i njohur gjithashtu si dizuri  (Dysuria), më së shpeshti ndihet në tubin që mbart urinën nga fshikëza e urinës (të quajtur uretër) ose zonën përreth organeve gjenitale (të quajtur perineum). Dhimbja shpesh ndihet kur ndaloni urinimin.

Shkaqet e zakonshme të Dizturisë

 • Urinimi i dhimbshëm me një ndjesi djegieje është zakonisht një shenjë e një infeksioni të traktit urinar, acarim ose pezmatim i fshikëzës, uretrës ose prostatës. Tek gratë, ka shumë të ngjarë të jetë një infeksion i traktit urinar.
 • Nëse ndjeni dhimbje të forta, fshikëza është ndoshta burimi i problemit.
 • Burrat kanë më pak gjasa të marrin infeksione të traktit urinar në përgjithësi, por infeksioni ose inflamacioni i prostatës ose uretrës mund të shkaktojë urinim të dhimbshëm.

Shkaqe të tjera të urinimit të dhimbshëm

Tek gratë, dermatiti candidal ose vaginiti, vulviti dhe cistiti intersticial (infeksioni i fshikëzës) mund të shkaktojnë urinim të dhimbshëm me djegie. Mbajtja e urinës dhe cistiti gjithashtu mund të rezultojë në urinim të dhimbshëm me djegie.

Kushtet e tjera të zakonshme mjekësore dhe shkaqet e jashtme të urinimit të dhimbshëm përfshijnë:

 • Gurët e fshikëzës ose gurët në veshka
 • Ilacet, të tilla si ato që përdoren në trajtimin e kancerit, që kanë acarim të fshikëzës si efekt anësor
 • Kryerja e një procedure të fundit të traktit urinar, duke përfshirë përdorimin e instrumenteve urologjike për testimin ose trajtimin
 • Infeksioni i veshkave
 • Sëmundjet seksualisht të transmetueshme, përfshirë klamidinë, herpesin gjenital, gonorreën dhe të tjerat
 • Sapunë, parfume dhe produkte të tjera të kujdesit personal
 • Striktimi i uretrës (ngushtimi i uretrës)

Kur duhet të vizitoni një mjek?

Bëni një takim me mjekun nëse:

 • Urinimi i dhimbshëm vazhdon
 • Keni  shkarkim
 • Shihni  gjak në urinë
 • Keni  ethe
 • Keni dhimbje shpine ose dhimbje anash (dhimbje krahu)
 • Keni gur në veshka ose fshikëz (në traktin urinar)

Diagnostifikimi

 • Mjeku më së shpeshti do të jetë në gjendje të diagnostikojë shkakun e urinimit të dhimbshëm, kur përshkruani simptomat fizike dhe dorëzoni një mostër të urinës për testim. Për pacientët femra, mjeku mund të ekzaminojë shtresën e brendshme të vaginës ose uretrës për të kontrolluar shenjat e infeksionit.
 • Gjatë vizitës , mjeku do t’ju pyesë për historikun tuaj mjekësor, përfshirë informacionin në lidhje me kushtet që ju ose anëtarët e ngushtë të familjes mund të keni, të tilla si diabeti mellitus ose çrregullimet e mungesës së imunitetit.
 • Ju gjithashtu mund të duhet të ndani historinë tuaj seksuale për të përcaktuar nëse një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD) po ju shkakton dhimbjen. Mund të kërkohen edhe teste për SST.
 • Mostra e urinës dhe / ose tamponit që marrin mjekët do të analizohen për qelizat e bardha të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut ose kimikatet e huaja. Qelizat e bardha të gjakut zakonisht nënkuptojnë se keni një infeksion bakterial.
 • Një kulturë urinare, e cila zgjat rreth dy ditë për rezultatet përfundimtare, do të tregojë se cilat baktere po shkaktojnë infeksionin. Ndihmon gjithashtu mjekun të kuptojë se cilat antibiotikë do të ndihmojnë në trajtimin e baktereve.
 • Nëse mostra e urinës nuk tregon shenja të infeksionit, ju mund t’i nënshtroheni testeve shtesë për të parë fshikëzën ose prostatën.