MENU
klinika

Ç'duhet të pyesni mjekun?

Gunga në sqetulla, ije, vithe dhe kofshë/ Si trajtohen?

17.05.2021 - 10:00

Hidradenitis suppurativa (HS) është një gjendje kronike inflamatore e lëkurës që shkakton formimin e lezioneve të ngjashme me gungat rreth sqetullave, ijeve, vitheve, gjinjve dhe kofshëve të sipërme. Këto plagë të dhimbshme ndonjëherë mbushen me një lëng me erë të keqe që mund të rrjedhë pa paralajmërim.

Për shkak të natyrës së ndjeshme të gjendjes, mund të jetë e turpshme të diskutosh për HS me të tjerët. Si rezultat, shumë njerëz me HS nuk diagnostikohen dhe nuk arrijnë të marrin trajtimin që mund t’u sigurojë atyre lehtësim.

Nëse jeni diagnostikuar me HS, mund të keni pyetje në lidhje me gjendjen që keni frikë ti bëni. Por të flasësh hapur me mjekun për HS është hapi i parë drejt menaxhimit të duhur të simptomave.

Udhëzuesi i mëposhtëm do t’ju ndihmojë të përgatiteni për takimin e parë të HS me mjekun dhe të vazhdoni bisedën.

Ka një numër gjërash që mund të bëni para takimit për t’u siguruar që të merrni maksimumin nga vizita juaj.

Duke përdorur një ditar, shkruani të gjitha simptomat tuaja. Përfshini aty ku ato shfaqen në trup, kur i keni vërejtur për herë të parë dhe çdo rrethanë të dukshme që po ndodhte kur u shfaqën për herë të parë.

Edhe pse mund të duket e vështirë, mos kini frikë të bëni fotografi të lezioneve në mënyrë që mjeku të dijë se si duket kur jeni duke përjetuar një shpërthim.

Është  gjithashtu një ide e mirë të bëni një listë të të gjithë ilaçeve që jeni duke marrë aktualisht, duke përfshirë çdo trajtim pa recetë (OTC), vitamina dhe shtesa bimore. Nëse keni provuar të përdorni trajtime HS në të kaluarën, shënoni edhe ato.

Në shumë raste, HS është një gjendje gjenetike, prandaj sillni një regjistër të historisë mjekësore të familjes tuaj, nëse është e mundur. Gjithashtu lajmëroni mjekun nëse pini duhan, pasi pirja e duhanit është një faktor i zakonshëm rreziku për HS.

Më në fund, planifikoni të vishni rroba të përshtatshme në mënyrë që të jetë më e lehtë t’i tregoni mjekut simptomat tuaja.

Çfarë duhet të pyesni?

Para se të shkoni tek mjeku, mendoni se cilat pyetje dëshironi të bëni. Zyra e mjekut është një zonë pa gjykime, prandaj mos kini frikë të merrni hollësi në lidhje me simptomat. Çdo rast është i ndryshëm, dhe sa më specifik të jeni në lidhje me përvojën me HS, aq më e lehtë do të jetë për mjekun që t’ju trajtojë.

Këtu janë disa pyetje që mund të përdorni për të filluar bisedën:

Sa e rëndë është HS që kam?

Mjeku duhet të dijë sa i rëndë është HS-i juaj për të vendosur se cilat opsione trajtimi mund të jenë më të mirat. Për këtë ndihmojnë shënimet tuaja për simptomat dhe rrethanat që lidhen me gjëndjen të cilat mund të jenë shumë të dobishme.

Çfarë mund të bëj për të menaxhuar simptomat?

Pyesni mjekun për masat që mund të merrni për të menaxhuar simptomat në shtëpi dhe për të zvogëluar çdo shqetësim që ndjeni. Nëse tashmë po përdorni një formë të trajtimit të HS, kontrolloni me mjekun nëse funksionon apo jo në mënyrë efektive.

A duhet të kufizoj disa aktivitete fizike?

Shfaqjet e HS zakonisht prekin zonat e trupit ku lëkura prek lëkurën. Aktivitete të caktuara fizike mund t’ju bëjnë më të predispozuar për shpërthime nëse ato krijojnë shumë fërkime në këto pika.

Nëse merrni pjesë në ndonjë sport me intensitet të lartë, pyesni mjekun nëse mund të përkeqësojnë simptomat tuaja.

Cilat janë mundësitë e trajtimit afatgjatë?

Për raste më të rënda të HS, mjeku mund të rekomandojë trajtim afatgjatë si injeksione ose operacione.

Pyesni mjekun për të shpjeguar opsionet e ndryshme të trajtimit afatgjatë aktualisht në dispozicion dhe diskutoni nëse ndonjë prej tyre mund të jetë i përshtatshëm për ju.

Cilat janë efektet anësore të mundshme të trajtimit të HS?

Disa trajtime të HS mbajnë rrezikun e efekteve anësore të mundshme. Pasi mjeku t’ju japë një përmbledhje të mundësive të trajtimit në dispozicion, sigurohuni që të kapërceni efektet anësore të mundshme, në mënyrë që të jeni të përgatitur me mënyrat për t’i menaxhuar ato.

A ka ndonjë furnizim specifik mjekësor që duhet të blej?

Pyesni mjekun nëse ata mund të rekomandojnë ndonjë furnizim specifik mjekësor për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave , si paketat e akullit. Gjithashtu, zbuloni se ku mund të jetë vendi më i mirë për blerjen.

Shembujt e mësipërm janë një pikë fillestare e dobishme për të diskutuar për HS.

Kryesorja është që të hyni në takim pa frikë se do të gjykoheni ose turpëroheni. Është  shëndeti juaj. Të keni një kuptim më të thellë të gjendjes suaj do t’ju ndihmojë të jeni më të pajisur për ta menaxhuar atë.