MENU
klinika

Nga Russian Today/ Egjipt-Siri-Irak

Iraku ringjall projektin e tij të harruar të tubacionit

16.05.2021 - 15:11

Raportet e fundit të lajmeve ishin të mbushura me Irak duke deklaruar gatishmërinë e tij për të investuar 15 miliardë dollarë në projekte të reja të fokusuara në gaz që mund të zvogëlojë mbështetjen e tij në një nga problemet e përhershme të Bagdadit, importet e tij të gazit.

Bagdadi është zotuar për një afat ambicioz për arritjen e vetë-mjaftueshmërisë deri në vitet 2024-2025, me disa projekte në shkallë të gjerë që po zhvillohen njëkohësisht. Makina e njoftuar për rritjen e gazit do të përfshijë Drejtimin e Përgjithshëm të Projektit të Furnizimit të Përbashkët të Ujit të Detit prej 7 miliard dollarësh (injektimi i ujit të shkripëzuar në fushat Basrah dhe përpunimi i gazit të çliruar), Sinopec duke zhvilluar fushën e gazit 4.5 TCf Mansuriyah dhe një tjetër investitor, ende pa emër, lart në fushën e gazit 5.6 TCf Akkas. Njëkohësisht në drejtim të Irakut që shtyn përpara me prodhimin e brendshëm të gazit, Bagdadi ka njoftuar gjithashtu se synon të rishikojë një projekt të tubacionit të harruar prej kohësh.

Ministri i naftës i Irakut Ihsan Abdul Jabbar pohoi se ekziston një “marrëveshje e afërt” për të importuar gaz sirian në Irak më 29 prill. Më vonë u specifikua se i gjithë gazi natyror nuk do të kishte origjinën në Siri, përkundrazi do të tranzitonte vendin deri në Egjipt. Vëllimet aktuale të importeve të mundshme nuk ishin specifikuar. Një gjë e habitshme në lidhje me Bagdadin dhe Damaskun që diskutojnë tubacionet e gazit është se përfaqësuesit egjiptianë, ose përfaqësuesit e kompanive që prodhojnë gaz në detin e Mesdheut të Egjiptit, munguan. Kështu, blerësi përfundimtar po sinkronizonte orët me një komb tranzit, ndërsa shitësi i gazit (nëse kishte ndonjë të tillë) mbeti në hije. Kapërcimi i bollëkut të sfidave që tubacioni i gazit Egjipt-Siri-Irak kërkon talent të jashtëzakonshëm diplomatik, duke e vendosur Bagdadin kundër Teheranit dhe Uashingtonit në të njëjtën kohë.

Iraku është përpjekur ta luajë atë mirë, duke dërguar Ministrin e tij të Energjisë Majid Mahdi Hantoush në Teheran 3 ditë pas njoftimit. Z. Hantoush deklaroi se Iraku do të vazhdojë të blejë gaz dhe energji elektrike iraniane, duke u zotuar gjithashtu të paguajë borxhet e Irakut karshi Teheranit. Në një turne mjaft të aftë diplomatik, Irani synon të përdorë borxhet e gjeneruara nga Iraku përgjatë këtyre viteve si monedhë e fortë për të paguar vaksinën e Rusisë Sputnik-V. Në rast të mospagimit, kjo mund të nënkuptojë që Moska ka rënë dakord të marrë borxhin e Irakut (d.m.th. më shumë se 6 miliardë dollarë). Moska mund të dalë një fituese e dyfishtë nga një histori e pafajshme e Lindjes së Mesme e prapambetura, në Iran ajo do të siguronte një rrugëdalje për vaksinat e saj kovid, gjatë gjithë kohës që marrja e saj e një borxhi kaq të rëndë do të përdorej në mënyrë të pashmangshme kundër qeverisë federale në përpjekjen e nga një marrëveshje fitimprurëse e licencës ose blerja e mëtejshme e infrastrukturës së naftës dhe gazit.

Sigurimi që gazi egjiptian të arrijë me të vërtetë në Irak do të përballet me disa pengesa të menjëhershme. E para është një ndjenjë gjithëpërfshirëse që ringjallja e një projekti të vjetër të ndërlikuar kërkon pak më shumë sesa thjesht mbështetje politike. Në vitin 2004 qeveritë e Egjiptit, Jordanisë, Sirisë dhe Libanit kanë rënë dakord të lejojnë Bagdadin në rrjetin e Gazsjellësit Arab (AGP), me idenë e supozuar se Iraku do të eksportonte gazin e tij drejt Evropës në një moment. Kapaciteti prej 10 pesha në vit Gazsjellësi Arab i Gazit rrethon Izraelin, vetëm për të kaluar përgjatë kufirit Siriano-Liban deri në qytetin e Homs. Që nga fillimi i Luftës Civile Siriane në 2011, AGP u përdor në thelb për të hekurosur ekuilibrat e rrjetit midis Jordanisë dhe Egjiptit, kur Egjipti po vuante nga rënia e normave të prodhimit, ajo importoi LNG përmes Aqaba, kur Zohr filloi të rritte prodhimin, flukset u kthyen përsëri, dhe Jordania u gjend përsëri duke importuar gaz egjiptian përsëri.

Në mënyrë efektive kjo do të thotë që seksioni Sirian i Gazsjellësit Arab të Gazit ka qenë i papërdorur për të paktën një dekadë, për të mos përmendur shkatërrimin e madh të sjellë nga sulmet sabotuese dhe bombardimet ajrore gjatë rrjedhës së konfliktit. I dobësuar ekonomikisht dhe ende i paaftë për të komanduar tërë territorin e asaj që ishte më parë Siria, regjimi sirian nuk ka fonde në dispozicion për të shpërndarë lirshëm, duke ngritur çështjen se kush do të riparojë tubacionin deri në Homs dhe do të ndërtojë pjesën pasuese drejt kufirit me Irakun. As Egjipti, aq më pak Iraku nuk mund të përballojë të shpenzojë qindra miliona dollarë në një kanal gazi që do të kalonte nëpër zona gri që mund të bien pre e sulmeve islamike në çdo kohë. Sado joreale mund të duket tubacioni Egjipt-Siri-Irak, ringjallja e tij shërben për një qëllim të dobishëm, megjithëse afatshkurtër.

Iraku ka kërkuar të heq dorë për të vazhduar importimin e gazit dhe energjisë elektrike iraniane për më shumë se 2 vjet dhe megjithëse Departamenti i Shtetit të SHBA gjithnjë ka rënë dakord për ta zgjatur atë, të dy palët treguan shenja lodhjeje, duke u dashur të kalonin të njëjtin proces të rëndë çdo 45 / 90 ditë (heqja dorë e fundit u dha me madhështi për një periudhë prej 120 ditësh më 31 mars). Duke promovuar idenë e sjelljes së importeve të gazit egjiptian, ajo ka prova të përpjekjes së saj për të shkëputur energjinë elektrike iraniane. Ndikimi i Sirisë e bën tubacionin Egjipt-Siri-Irak edhe më të vështirë për tu realizuar pasi shumica e mbështetësve perëndimorë të Irakut do të preferonin të shmangnin projektet e infrastrukturës që do të pasuronin drejtpërdrejt administratën e Asad. Për më tepër, me pjesën më të madhe të elitës politike të Sirisë nën sanksionet e SH.B.A.-së, çdo tubacion që tranziton vendin do të kërkonte me siguri një heqje dorë nga sanksionet, një hap që asnjë President i Sh.B.A nuk do të ngurronte ta ndërmerrte.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Al Jazeera/ Do ketë marrëveshje apo jo?

Çfarë do të thotë një presidencë e Biden për Iranin?

Nga Russian Today/ Fitoi garën kundër Rusisë

Arabia Saudite, furnizuesi kryesor me naftë i Kinës në 2020

Pse ndaloi marrëveshjen e naftës me Kinën?

Çfarë loje po luan Iraku?