MENU
klinika

Tregtia e BE-së në lëndët e riciklueshme

Ja destinacionet dhe lëndët e para të eksportuara dhe importuara

01.05.2021 - 11:18

Në vitin 2020, eksportet e lëndëve të para të riciklueshme të cilat përfshijnë mbetjet, si dhe lëndë të para dytësore nga Shtetet Anëtare të BE në vendet jo-BE arritën në 38.4 milion tonë. Vëllimi i këtyre eksporteve ka qenë në një trend rritës që nga viti 2004, duke arritur kulmin në vitin 2020 (një rritje prej 70% krahasuar me 2004).

Nga ana tjetër, importet e lëndëve të para të riciklueshme nga vendet jo-BE në BE arritën në 44.7 milion ton në vitin 2020, një rënie e lehtë krahasuar me 2019 (45.0 milion ton) dhe një rritje prej rreth 2% krahasuar me 2004 (43.7 milion ton).

Turqia dhe Kina destinacionet kryesore të eksporteve të BE-së të lëndëve të para të riciklueshme

Turqia ishte destinacioni më i madh për eksportet e lëndëve të para të riciklueshme nga BE, me një vëllim prej rreth 14.4 milion ton në 2020 krahasuar me 12 milion ton në 2019. Destinacioni i dytë më i madh ishte Mbretëria e Bashkuar, e cila mori pothuajse 4.6 milion ton në 2020 , pasuar nga India (2.9 milion ton), Zvicra (1.5 milion ton) dhe Indonezia (1.4 milion ton).

Brazili dhe Argjentina burimet më të mëdha të importeve të BE-së të lëndëve të para të riciklueshme

Në vitin 2020, importet e BE-së të lëndëve të para të riciklueshme ishin kryesisht nga Brazili (8.6 milion ton) dhe Argjentina (7.3 milion ton), e ndjekur nga Rusia (4.7 milion ton) Mbretëria e Bashkuar (4.1 milion ton) dhe Shtetet e Bashkuara (3.1 milion ton) )

45.3% e të gjithë eksporteve të lëndëve të para të riciklueshme nga BE ishin metale me ngjyra

Në vitin 2020, eksportet e metaleve me ngjyra (hekur dhe çelik) nga BE arritën në 17.4 milion ton, duke përbërë gati gjysmën (45.3%) të të gjitha eksporteve të lëndëve të para të riciklueshme. Kategoria e dytë më e madhe ishte letra dhe kartoni (6.1 milion ton ose 15.8%) e ndjekur nga produktet shtazore dhe bimore (4.6 milion ton ose 12.1%).

Kur shikohen importet në BE, kategoria më e madhe ishte larg produkteve shtazore dhe bimore (25.0 milion tonë), duke zënë më shumë se gjysmën (56%) të të gjitha importeve të lëndëve të para të riciklueshme. Kategoria e dytë më e madhe ishte druri me 5.8 milion ton ose 13.1%, e ndjekur nga metalet e hekurt (hekuri dhe çeliku) që arritën në 4.1 milion ton ose 9.1%.

SCAN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja 5 firmat që patën të ardhurat më të larta

Kompanitë e teknologjisë me fitime marramendëse