MENU
klinika

Kini kujdes...

Krizat e migrenës/ Cilat janë shenjat paralajmëruese?

17.05.2021 - 09:54

Cilat janë shenjat paralajmëruese të një sulmi migrene?

Migrena është më shumë sesa thjesht një dhimbje koke – është një gjendje neurologjike. Ndërsa dhimbjet e kokës intensive janë një tipar kryesor i sulmeve të migrenës, ka edhe shumë simptoma të tjera që mund të ndodhin. Një nga këto simptoma është aura.

Aura është një grup simptomash që mund të ndodhin para ose gjatë një episodi migrene. Mund të shkaktojë probleme me shikimin, ndjesinë ose të folurit dhe zakonisht zgjat rreth 20 deri në 60 minuta.

Rreth 25 deri në 30 për qind e njerëzve me migrenë përjetojnë aurë. Mund të jetë një shenjë paralajmëruese se po vjen një sulm i migrenës, ose mund të ndodhë gjatë një sulmi. Nuk ndodh me çdo episod të migrenës.

Njohja më humë rreth aurave të migrenës mund t’ju ndihmojë të identifikoni një sulm sa më shpejt të jetë e mundur, të merrni ndonjë ilaç dhe të përgatiteni për sulmin e migrenës.

Si ndihet një aaurë vizuale?

Aura vizuale është një grup me simptoma vizuale. Ky është lloji më i zakonshëm, që ndodh në 90 deri në 99 përqind të aurave të migrenës. Përveçse janë lloji më i zakonshëm, këto aura janë gjithashtu më të ndryshmet, me shumë simptoma të ndryshme dhe komplekse të raportuara.

Karakteristikat e zakonshme të aurës vizuale mund të përfshijnë:

 • shkëlqime të dritës së ndritshme
 • Vizion “i mjegullt”
 • linjat zigzag
 • njolla të zeza në fushëpamje
 • pika të vogla të ndritshme

Si ndihet një aurë shqisore?

Aurat sensore përfshijnë shqetësime shqisore. Ky lloj aure është i pranishëm në afërsisht 36 përqind të aurave të migrenës. Këto shqetësime shqisore mund të ndodhin me ose pa një aurë vizuale.

Simptomat kryesore të një aure shqisore përfshijnë:

ndjenjat e mpirjes ose ndjesi shpimi gjilpërash

Dhimbja e dhëmbëve mund të ndodhë në njërin krah dhe pastaj të shkojë deri në njërën anë të fytyrës, buzëve ose gjuhës.

Si ndihet një aurë disfazike?

Një aurë disfazike është një gjendje që përfshin shqetësime të fjalimit dhe gjuhës. Kjo ndodh në rreth 10 për qind të aurave të migrenës.

Simptomat mund të përfshijnë:

 • fjalim i paqartë
 • murmuritje
 • duke mos qenë në gjendje të formoni fjalët e duhura

Kur dueht të kërkoni trajtim për migrenën?

Nëse dhimbja e kokës ose sulmet e migrenës po ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme ose funksionimin, këshillohuni me një mjek. Nëse keni migrenë me aura, trajtimi me një kombinim të ilaçeve akute dhe parandaluese është i domosdoshëm.

Një mjek mund të bëjë një provim dhe të përcaktojë nëse shkaku është migrena ose diçka tjetër. Një diagnozë e saktë mund t’ju ndihmojë të merrni trajtimin e duhur.

Kujdesi mjekësor është i nevojshëm nëse simptomat:

 • kanë një fillim të papritur
 • zgjasin më shumë se një orë
 • nuk  zgjidhen plotësisht

Jo të gjithë që jetojnë me migrenë kanë migrenë me aura. Edhe për ata që kanë migrenë me aura, mund të ketë shumë ndryshime. Ju nuk mund të keni aurë me secilin sulm të migrenës dhe simptomat mund të ndryshojnë. Aurat mund të jenë vizuale, shqisore ose disfazike.

Njohja e simptomave të secilës mund t’ju ndihmojë t’i përshkruani ato tek një mjek dhe të merrni trajtimin e duhur.