MENU
klinika

do ketë agjendë të qartë nga ana e dy qeverive

Kur pritet të mbahet mbledhja e qeverive Kosovë-M.e Veriut?

30.05.2021 - 10:38

Mbledhja e përbashkët e Qeverisë së Kosovës dhe asaj të Maqedonisë së Veriut pritet të mbahet këtë verë. Për këtë mbledhje po kërkohet që të ketë përgatitje të mirë dhe agjendë të qartë nga ana e dy qeverive.

Zëvendëskryeministri i Maqedonisë së Veriut, Fatmir Bytyqi thotë se përmes kësaj mbledhjeje duhet të dëshmohet bashkëpunimi rajonal.

Bytyqi në një intervistë për KosovaPress, thekson përkrahjen e Maqedonisë së Veriut për dialogun Kosovë-Serbi, duke respektuar interesat e të dy palëve.

Duke folur për ballafaqimin me pandeminë, ai thotë se bashkëpunimi rajonal është kyç për rimëkëmbjen ekonomike.

“Është e rëndësishme që mbledhja e dy qeverive të përgatitet mirë, me një agjendë shumë të qartë dhe me rezultate konkrete, sepse në fakt ajo çfarë unë pres është që edhe njëherë të tregojmë që bashkëpunimi rajonal është kyç, jo vetëm me operu, por në periudhën post-COVID bashkëpunimi rajonal do të jetë kryesor për rimëkëmbjen ekonomike të vendeve në Ballkanin Perëndimor, posaçërisht vendeve që janë fqinje. Prandaj, mendoj se shumë shpejt, duke u intensifikuar parapërgatitjet, do të kemi mundësinë, nëse arrihet të bëhet gjatë periudhës së verës do të ishte shumë mirë. Mendoj se duhet t’i paraprijmë sfidave që na presin në periudhën post-COVID”, tha ai.

Sa i përket dialogut Kosovë-Serbi, ai kujton sakrificën e Maqedonisë për të ndërruar emrin, gjë që sipas tij, dëshmon se vetëm me bisedime mund të zgjidhen problemet.

“Si qeveri përkrahim dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, duke respektuar të drejtën e çdo njërit, por duke respektuar edhe interesin e çdo pale dhe gjetjen e zgjidhjes së përbashkët. Mendojmë se vetëm nëpërmjet bisedimit mund të arrihen të tejkalohen vështirësitë”, thekson ai.

Ai përshëndet edhe nismën për lidhjen e marrëveshjes ndërkombëtare me Shqipërinë, Bosnje dhe Hercegovinën, Maqedoninë e Veriut, Malin të Zi dhe Serbinë, duke thënë se ky vendim dëshmon se vendet e Ballkanit Perëndimor janë më të pjekura se vet Bashkimi Evropian.

Sipas tij, të gjitha vendet e Ballkanit duhet të kapërdijnë sfidat e vjetra në mënyrë që të kalojnë në një fazë të re të zhvillimit dhe bashkëjetesës të të gjithëve.

“Është vendim i shekullit 21, i lidhur me 4 liritë e Bashkimit Evropian. Lëvizja e lirë e qytetarëve që duhet të gjithë ta synojnë. Kjo dëshmon se ne, politikanët e Ballkanit Perëndimor ndonjëherë me vendimet tona jemi më të pjekur sesa ata vet, të cilët flasin për liritë e BE-së… Qeveria në Republikën e Kosovës, por edhe qeveritë e Ballkanit e kuptuan se duhet të bëjnë hap përpara sepse e kuptuan që integrimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian nuk bëhet kur dikush tjetër e vendos, por bëhet së bashku duke treguar dhe dëshmuar me rezultate konkrete se çfarë duhet të bëjmë ne si rajon së pari, pastaj duke u integruar në BE”, thotë ai.

Zëvendëskryeministri i Maqedonisë së Veriut thotë se për një ekonomi të qëndrueshme duhet të ketë stabilitet politik dhe ekonomik. Teksa shton se qeveritë duhet të ofrojnë parashikueshmëri në mënyrë që të mund të sjellin investime të reja.

“Për një ekonomi të qëndrueshme dhe me mundësi zhvillimi duhet të ketë stabilitet ekonomik. Fatkeqësisht ne në Ballkanin Perëndimor jemi shumë të brishtë si vende dhe shumë lehtë mund të vijmë tek një jostabilitet politik. Ajo çfarë duhet të synojmë ne si qeveri, është që ekonomisë dhe bizneseve t’iu ofrojmë parashikueshmëri qoftë në aspektin legjislativ, ose edhe të politikave që ne sjellim, sepse vetëm parashikueshmëria mund të sjellë investime të reja… Ne gjatë periudhës së pandemisë, pa marrë parasysh qeveritë në vende të ndryshme, treguam se kur duam t’i ndihmojmë njëri-tjetrit edhe arrijmë marrëveshje të ndryshme të lehta, si korridoret e gjelbra, që dëshmuan se Ballkani Perëndimor shumë lehtë arriti të krijojë korridoret e lëvizjes së mallrave dhe ushqimeve që ishte esenciale për qytetarët tanë. Dhe, ky shembull duhet të shfrytëzohet për të gjithë Ballkanin dhe Bashkimin Evropian, sepse kjo tregon se ne jemi të gatshëm të kapërcejmë pengesat që i kemi pasur më parë për të mirën e qytetarëve tanë”, theksoi ai.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN