MENU
klinika

Nga The Economist/ Synonte aksionarët, por kostot bien mbi punëtorët

Kush e mban barrën e taksës së korporatës nga Biden?

17.05.2021 - 10:05

Joe biden dëshiron të rindërtojë Amerikën dhe ai mendon se firmat amerikane mund të ndihmojnë në plotësimin e faturës. Thelbësore për presionin e madh të presidencës për investime në infrastrukturë është një plan për të rritur normën e taksave mbi të ardhurat e korporatave nga 21% në 28% (megjithëse ai ka lënë të kuptohet se mund të vendosë për më pak). Megjithëse administrata paraqet propozimet e saj për taksat si një mënyrë për të ndrequr problemin se “ata që janë në krye nuk po bëjnë pjesën e tyre”, kundërshtarët paralajmërojnë që rritjet e taksave të korporatave nuk bien thjesht mbi aksionarët e pasur, por gjithashtu tkurren paketat e pagave të njerëz që punojnë që presidenti pretendon se është kampion. Në fakt, punëtorët shpesh mbajnë disa nga barra e rritjes së taksave të korporatave. Sidoqoftë, detajet e planeve të taksave të Z. Biden sugjerojnë që ato mund të jenë më miqësore ndaj punëtorëve se sa përpjekja e zakonshme për të ‘shtrydhur lëng nga Apple’.

Gjëra të tjera që janë të barabarta, një taksë mbi fitimet e korporatave duhet të godasë aksionarët, një grup më i pasur se popullata në tërësi, duke tkurrur paratë në dispozicion për pagesa të dividentit ose duke ulur vlerat e aksioneve. Por gjërat e tjera nuk janë kurrë të barabarta. Firmat gjithnjë i përgjigjen taksave të reja në mënyrë që të minimizojnë kostot e tyre. Në varësi të saktë se si ata kërkojnë t’i shpëtojnë taksës, disa nga barra e tij mund t’u kalohen të tjerëve. Një letër e botuar në 1962 nga Arnold Harberger, një ekonomist, llogariti që një grindje e tillë nga pronarët e kapitalit nuk kishte gjasa të zhvendoste koston e një takse korporate mbi inputet e tjera në prodhim. Ai imagjinoi një ekonomi me vetëm dy sektorë, të korporatave dhe jo-korporatave, dhe pastaj supozoi se ishte vendosur një taksë mbi të ardhurat e të parëve. Kapitali, arsyetoi ai, duhet të zhvendoset nga sektori i korporatave në jo-korporatë (i përbërë nga partneritete dhe lloje të tjera biznesi). Si pasojë, shkalla mesatare e kthimit të kapitalit në firmat jo-korporatë duhet të bjerë, duke reflektuar rrjedhën e burimeve në lloje të prodhimit me rendiment më të ulët të bërë tërheqës vetëm për shkak të statusit të sektorit relativisht të favorshëm të taksave. Korporatat mund të zhvendosin një pjesë të barrës së taksës së korporatave tek pronarët e kapitalit në pjesë të tjera të ekonomisë, por jo t’ua kalojnë atë punëtorëve.

Modeli i Z. Harberger bëri një numër supozimesh thjeshtuese. Ai supozoi, për shembull, se tregjet ishin krejtësisht konkurruese. Në praktikë, firmat mund të gëzojnë fuqinë e tregut ose ndaj punëtorëve (në këtë rast disa nga kostot e taksës mund të absorbohen nga pagat sesa thjesht nga fitimet) ose konsumatorët (të cilët mund të përballen me çmime më të larta). Ndoshta më e rëndësishmja, Z. Harberger supozoi se ekonomia në fjalë ishte e mbyllur. Në praktikë, kapitali është relativisht i lëvizshëm përtej kufijve kombëtarë dhe forma të paprekshme, si prona intelektuale, ndërsa faktorë të tjerë të prodhimit si puna nuk janë. Rritja e taksës së korporatave në një vend mund të inkurajojë pronarët e kapitalit për të lëvizur aktivitetin jashtë vendit, duke zvogëluar sasinë e kapitalit për punëtor në shtëpi dhe duke ulur potencialisht produktivitetin dhe pagën e punëtorëve. Në të vërtetë, hulumtimi nga Laurence Kotlikoff i Universitetit të Bostonit dhe Lawrence Summers i Universitetit të Harvardit tregoi se në ekonomi shumë të vogla, shumë të hapura, barra e një rritjeje të tatimit mbi të ardhurat e korporatave mund të binte pothuajse tërësisht mbi punën.

Madhësia e një ekonomie dhe hapja e saj ndaj flukseve të kapitalit janë vetëm dy nga pesë faktorët që ndikojnë më shumë në përfundimet e një modeli ekonomik në lidhje me incidencën e ndryshimeve të taksave të korporatave, argumentoi Jennifer Gravelle Stratton, atëherë i Zyrës së Buxhetit të Kongresit, në një letër të botuar në vitin 2013. (Madhësia ka rëndësi sepse ndryshimet në stokun e kapitalit të ekonomive më të mëdha kanë një ndikim më të madh në kthimin botëror të kapitalit.) Një faktor tjetër është se sa pa ndërprerje prodhimi mund të zhvendoset jashtë vendit në përgjigje të ndryshimeve të taksave. Në mënyrë të ngjashme, lehtësia me të cilën fuqia punëtore mund të zëvendësohet me kapital përcakton se sa keq ndikohen perspektivat ekonomike të punëtorëve kur kapitali ikën nga vendi (ose kërcënon të). Së fundmi, kush paguan më shumë varet në mënyrë kritike nga fakti se sa intensiv i kapitalit është sektori i korporatave: sa më i lartë të jetë niveli i kapitalit për punëtor, aq më shumë çdo punëtor vuan nëse një rritje e taksës së korporatave ndikon aty ku firmat vendosin të vendosin kapitalin e tyre.

Renditja e efekteve të mundshme të një ndryshimi të taksave të korporatave, me fjalë të tjera, është e ndërlikuar dhe e çrregullt. Studimet empirike demonstrojnë pikërisht atë. Një letër e botuar në 2015 nga Kevin Hassett, më vonë një kryetar i Këshillit të Këshilltarëve Ekonomikë të Presidentit Donald Trump dhe Aparna Mathur i Institutit Amerikan të Ndërmarrjeve, një think-tank, arriti në përfundimin se një rritje prej 1% e normës së taksës së korporatave shoqërohet me një rënie prej 0.5% e pagave: një rezultat që nënkupton se më shumë se 100% e barrës së tokave të taksave të korporatave mbi punëtorët. Në skajin tjetër të shkallës, një studim i ekonomive në OECD, një klub i vendeve kryesisht të pasura, nga Kimberly Claising, një ekonomist në Reed College i cili tani është një zëvendës ndihmës sekretar në Departamentin e Thesarit të Amerikës, nuk gjeti ndonjë lidhje të qartë midis korporatave tatimi dhe pagat.

Duke kaluar dollarin
Studime të tjera sugjerojnë se barra ndahet. Një analizë e ekonomisë gjermane e botuar në vitin 2017, e cila përdori ndryshime në normat e taksave të biznesit lokal për të vlerësuar se si janë shpërndarë kostot e tyre, arriti në përfundimin se më shumë se gjysma e barrës mbajnë punëtorët. Ekonomistët që përmbledhin literaturën shpesh vërejnë se fuqia punëtore mban disa por jo të gjithë barrën e taksës së korporatave, ndoshta rreth 40%, ndërsa herë pas here lejojnë që shifra e vërtetë të varet shumë nga konteksti i një mase të caktuar tatimore.

Megjithatë, konteksti mund të ndryshojë. Reduktimi i ndryshimeve në normat e taksave të korporatave në të gjithë vendet u jep kompanive më pak hapësirë ​​për të kaluar barrën e taksave tek punëtorët duke zhvendosur prodhimin jashtë vendit. Propozimi i administratës së Biden për një normë minimale globale në pjesën më të madhe i drejtohet firmave që përdorin truket e kontabilitetit për të rezervuar fitimet në parajsat e taksave. Megjithatë, ajo gjithashtu duhet të parandalojë përpjekjet e qeverive për të joshur prodhimin duke ulur nivelet e taksave të vendeve të tjera. Kjo do të siguronte që më shumë barrë e taksës së korporatave të bie atje ku është menduar.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pak ditë pas betimit si president i SHBA-së

Biden nënshkruan urdhra të rinj ekzekutivë kundër urisë…

Pesë pikat, nga rritja e taksave tek borxhi studentor

BBC: Sa mund të bëjë Presidenti i ri për Amerikën?


Regjistrimi i pronave, Artan Lame: Ja kur mbyllet

Afat 45 ditë për kontrollin e të dhënave, pastaj certifikatat

Raporti i KLSH-së në Kuvend/ Zyrtarët janë nën hetim

Shehu: 2.2 miliardë lekë dëm në buxhetin e shtetit

Financial Times/ Lëvizjet ‘oportuniste’ çuan çmimet në nivelin më të lartë

Frenimet e gazit rus përkeqësojnë tregun evropian

Nga Project Syndicate/ Sfidat e Kinës

Muri i Madh i Ekonomisë Kineze