MENU
klinika

"Diplomacia e kurthit të borxheve"

Mali i Zi tani po “i hap sytë”, për të parë mashtrimet e Kinës

27.05.2021 - 16:50

Projekti miliard dollarësh i financuar nga Kina në Malin e Zi po kërcënon ekonominë e vendit të vogël.

Qeveria tashmë ka djegur 944 milion dollarë në kredi kineze për të përfunduar pjesën e parë të rrugës, vetëm 41 kilometra (25 milje), duke e bërë atë midis pjesëve më të shtrenjta të asfaltit në botë.

Punëtorët kinezë kanë kaluar gjashtë vjet duke gdhendur tunele përmes shkëmbinjve të fortë dhe duke ngritur shtylla betoni mbi gryka dhe kanione, por rruga në fakt nuk shkon askund.

Pothuajse 130 kilometra ende duhet të ndërtohen me një kosto të mundshme të paktën një miliard euro (1.2 miliard dollarë).

“Ndërtimi duket mbresëlënës, por nuk duhet të ndalemi në këtë,” thotë 67-vjeçari Dragan, banor në fshatin Matesevo.

“Është si të blini një makinë të shtrenjtë dhe thjesht ta lini të parkuar në garazh.”

Kritikët vënë në dyshim se si do të paguhet pjesa tjetër e rrugës dhe nxjerrin në pah dëmin mjedisor të shkaktuar nga ndërtimi së bashku me akuzat për korrupsion.

Por vendasit janë të prirur të flasin pozitivisht.

Montenegro Hopes EU Will Help it Repay Chinese Highway Loan | Balkan Insight

“Kjo histori ka disa anë të mira për ne fshatarët. Disa arritën të shesin tokën e tyre dhe të largohen, gjë që ishte e pamundur më parë”, tha një fshatar, shtëpia dykatëshe e të cilit tani ndodhet disa metra larg shtyllave prej betoni.

“Unë arrij të shes disa perime dhe pula punëtorëve”, shtoi burri që nuk donte të identifikohej.

– ‘Problem i madh’ –

Seksioni që lidh Matesevën me një qytet afër kryeqytetit Podgorica – pjesa më e vështirë për t’u ndërtuar – është vendosur të hapet në nëntor.

Por rruga ka për qëllim të lidhë portin Adriatik të Tivarit në jug me kufirin serb në veri, me synimin që serbët më pas ta shtrijnë atë në kryeqytetin e tyre, Beogradin.

Është e paqartë nga do të vijnë paratë ose si Mali i Zi – një vend me një PBB prej 4.9 miliardë euro – do të shlyejë borxhin e tij ekzistues ndaj Kinës.

Nëse Mali i Zi nuk mund të paguajë, ai përballet me arbitrazh në Pekin dhe mund të detyrohet të heqë dorë nga kontrolli i infrastrukturës kryesore, sipas një kopje të kontratës të parë nga AFP.

Kritikët shqetësohen se po përdor atë që ata e quajnë “diplomacia e kurthit të borxheve”.

Por zyrtarët kinezë kanë mohuar me forcë çdo motiv të fshehtë të investimit në Malin e Zi dhe rajon.

“Ky bashkëpunim është reciprokisht i dobishëm dhe me fitore,” tha ambasada malazeze e Kinës në një deklaratë muajin e kaluar.

– ‘Jashtë vëmendjes së publikut’ –

Bojanic tani po përpiqet të marrë ndihmë nga Bashkimi Evropian për të shpëtuar një projekt që ai kundërshtoi kur ishte në opozitë, duke e etiketuar atë të rrezikshëm dhe të pamatur.

I rrezikshëm, i pamatur dhe, sipas aktivistëve, i korruptuar.

Më shumë se një e treta e nënkontraktorëve lokalë të zgjedhur për të punuar në projekt kishin lidhje me ish-socialistët në pushtet të Presidentit Milo Gjukanoviç.

Nuk kishte tenderë publik dhe marrëdhënia midis pagesave të marra dhe punës së kryer nuk ishte e qartë, sipas mbikëqyrësit anti-korrupsion MANS.

Qeveria ka premtuar të hetojë çdo pretendim korrupsioni.

China Invests in Montenegro - How are Farmer's Impacted? | ARC2020

– Tarifat jo të mjaftueshme –

Problemet me projektin nuk ishin të paparashikuara.

Ekspertët paralajmëruan se çdo përfitim për tregtinë dhe turizmin në Adriatik, ose zhvillimi për rajonet më të varfra veriore, kurrë nuk do të tejkalonte kostot.

Qeveria aktuale ka pranuar se të ardhurat nga taksat nuk do të mbulojnë as mirëmbajtjen vjetore të rrugës, të vlerësuar në 77 milion euro (94 milion dollarë).

Edhe ky vlerësim i zymtë mund të jetë optimist nëse të gjithë malazezët bëjnë llogaritë  si Zeljko Rajkovic, një mësues 55-vjeçar në Kolasin, afër Matesevo.

Ai peshon përfitimet: 30 minuta kohë udhëtimi sesa 90 minuta me rrugën e vjetër.

Pastaj ai përmend anët e dobëta: pagesa, konsum shtesë i karburantit.

“Unë do të përdor rrugën e re vetëm nëse ka një stuhi të madhe ose një emergjencë,” përfundon ai.

Përkthyer dhe përshtatur nga

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


SHBA nuk duhet të ngatërrojë mjetet me qëllimet

‘Konkurrenca për fuqi duhet të ndalë’

Deklarata e ish-komandantit të lartë të NATO-s

“Administrata Biden do t’i kushtojë vëmendje Ballkanit”