MENU
klinika

Nga The Washington Post

Për Kinën, mësojmë çdo ditë një shkelje të re!

17.05.2021 - 07:17

PAS Holokaustit, Asambleja e Përgjithshme e KB, që u takua në Paris në 9 Dhjetor 1948, miratoi Konventën për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit.

Ai përcaktoi gjenocidin si, ndër të tjera, “imponimin e masave që synojnë parandalimin e lindjeve” brenda një popullate dhe tha se gjenocidi është një krim sipas ligjit ndërkombëtar, qoftë në paqe apo luftë, për t’u parandaluar dhe ndëshkuar.

Premtimi ishte “kurrë më”.

Por kjo po ndodh përsëri në Kinë, një nënshkruese e traktatit, si pjesë e shtypjes së Kinës që nga viti 2016 ndaj Ujgurëve të pakicës etnike dhe myslimanëve të tjerë Turk në rajonin e Xinjiang në skajin veriperëndimor.

Në fillim, raportet sugjeruan se Kina po spastronte ujgurët dhe të tjerët, të cilët u detyruan të futeshin në kampe përqendrimi dhe u detyruan të harronin gjuhën dhe traditat e tyre.

Kina pretendoi se kampet ishin për arsim profesional, por dëshmitarët okularë përshkruan një arkipelag të burgjeve të rrepta dhe rutinat brutale të riedukimit që synonin të zhduknin identitetin dhe kulturën ujgure.

Po shfaqen prova se represioni i Kinës nuk është vetëm kulturor, por edhe fizik.

Në një raport të vitit të kaluar nga studiuesi Adrian Zenz për Fondacionin Jamestown dhe në një raport të ri këtë muaj nga Nathan Ruser dhe James Leibold për Institutin Australian të Politikës Strategjike, të dy bazuar në të dhënat e vetë qeverisë së Kinës, një rënie e madhe e lindjeve në Ujgur është e dukshme në zonat e Xinjiangut jugor.

Kjo duket të jetë rezultat i një përpjekjeje nga Kina për sterilizimin masiv, kontrollin e detyruar të lindjeve dhe politikat ndëshkuese të familjes.

Zenz raportoi se ujgurët para vitit 2015 zakonisht tejkalonin kufijtë shtetërorë për numrin e fëmijëve, duke rezultuar vetëm në gjoba, por politikat ndryshuan në mënyrë drastike duke filluar në 2017, me ndëshkime të përhapura për ata që thyen kufijtë.

Raporti i ri i bën jehonë Zenz. Ai zbuloi që Kina vendosi “një policim më detyrues dhe ndërhyrës të proceseve të riprodhimit” kundër Ujgurëve, me gjoba të majme, dënime disiplinore dhe internime jashtëgjyqësore ose kërcënim të saj për ndonjë “lindje të paligjshme”. Si rezultat, thotë ajo, në zonat ku janë përqendruar ujgurët, lindjet ranë mesatarisht me 43.7 përqind midis 2017 dhe 2018.

Autorët thonë se, në përgjithësi, ujgurët kanë pësuar rënie “proporcionalisht më ekstreme” të lindjeve gjatë një periudhe dy vjeçare globalisht që nga viti 1950. Pavarësisht nga ndryshimet, shtojnë ata, “kjo rënie e natalitetit është më shumë se dyfishi i shkallës së rënies në Kamboxhia në kulmin e gjenocidit të Khmer Rouge (1975-79)”.
Në vitin 2020 në Qarkun Maralbeshi, i cili është 94 përqind Ujgur, qeveria vendosi një objektiv të lindjeve prej 4.15 për 1.000 njerëz, më poshtë nga 51.53 në 2017. Ky synim është më pak se gjysma e lindjes kombëtare të Kinës prej 10.48 për 1.000 në 2019. Ironikisht, kjo goditja dërrmuese kundër popullsisë ujgure erdhi ndërsa Kina përballet me një krizë demografike në të gjithë vendin dhe ka filluar të lehtësojë kufizimet e lindjeve nga familjet Han.

Të gjitha kompanitë shumëkombëshe që mbështesin Lojërat Olimpike Dimërore të Kinës 2022 – Airbnb, Bridgestone, Intel, Coca-Cola, P&G, Samsung, Toyota, Visa, Panasonic dhe të tjerët – duhet të marrin shënim. Ose besoni në “kurrë më”, ose kontribuoni për “edhe një herë”.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al