MENU
klinika

Shkaqet

Pse zhvendoset bërryli?

04.05.2021 - 10:04

Një zhvendosje e bërrylit ndodh kur krahu i sipërm dhe parakrahu ndahen nga pozicioni i tyre normal. Kocka e krahut të sipërm (humerus) normalisht prek kockat e parakrahut (rrezja dhe ulna). Kur ndodh një zhvendosje e bërrylit, këto kocka ndahen nga shtrirja e tyre normale. Dislokimet (zhvendosja) e bërrylit janë dislokimi i dytë më i zakonshëm i nyjeve, pas dislokimeve të shpatullave

Ekzistojnë dy lloje themelore të zhvendosjeve të bërrylit.

  • Zhvendosja e thjeshtë e bërrylit: Një zhvendosje e thjeshtë e bërrylit do të thotë se nuk ka frakturë të kockave rreth nyjes së bërrylit. Parashikimi i zhvendosjes së thjeshtë të bërrylit është më i mirë, pasi që operacioni shpesh nuk kërkohet për trajtim.
  • Zhvendosja komplekse e bërrylit: Një zhvendosje komplekse e bërrylit do të thotë që ka një frakturë, zakonisht të parakrahut, që ka ndodhur së bashku me dislokimin e bërrylit. Në një zhvendosje komplekse të bërrylit, shpesh është e nevojshme operacioni për të rregulluar kockën e thyer në mënyrë që të mbajë nyjen e bërrylit në një pozicion normal.

Nëse dikush ka dëmtuar bërrylin, një nyje e zhvendosur duhet të konsiderohet si një shkak i mundshëm i dhimbjes . Simptomat e një bërryli të zhvendosur përfshijnë dhimbje, ënjtje dhe paaftësi për të përkulur bërrylin. Në disa zhvendosje, mund të ndodhin dëmtime të nervave ose enëve të gjakut. Të gjitha zhvendosjet e bërrylit kërkojnë vëmendje të shpejtë mjekësore, por ata me dëmtime nervore ose vaskulare (enë gjaku) kërkojnë vëmendje të veçantë.

Para vendosjes së bërrylit përsëri në pozicion normal, duhet të bëhet një rreze X për të parë pozicionin e zhvendosjes së bërrylit dhe për të kërkuar ndonjë frakturë të lidhur.

Trajtimi

  • Një zhvendosje e bërrylit trajtohet duke ripozicionuar kockat. Më shpesh zvogëlimi kryhet nën anestezi; megjithatë, nëse pacienti është në gjendje të relaksohet, vendosja mund të kryhet pa anestezi. Shpesh nyja e bërrylit thjesht, “kthehet” përsëri në pozicion normal, por mund të ketë vështirësi në arritjen e shtrirjes normale në dëmtimet më komplekse. Pas rivendosjes të bërrylit, duhet të bëhet një radiografi tjetër për të siguruar shtrirjen e duhur të nyjes.
  • Nëse ka ndodhur një zhvendosje e thjeshtë e bërrylit, pasi artikulacioni është zvogëluar, ekzaminuesi duhet të përcaktojë stabilitetin e nyjes. Nëse bërryli nuk do të qëndrojë në pozicion dhe vazhdimisht del jashtë, operacioni është i nevojshëm. Në shumicën e rasteve, bërryli mund të imobilizohet në një pozicion ku nyja është e qëndrueshme.
  • Imobilizimi duhet të jetë i kufizuar, pasi që imobilizimi i zgjatur mund të shkaktojë ngurtësi të konsiderueshme të kyçit.Pacientët fillojnë me lëvizjen e hershme të bërrylit, zakonisht brenda disa ditëve ose një javë pas dëmtimit. Lëvizshmëria fillon në një diapazon ku bërryli është i qëndrueshëm dhe rritet gradualisht. Pacientët me dislokime të thjeshta të bërrylit zakonisht arrijnë një kthim në punë brenda 1 deri në 3 javë nga dëmtimi.

Kirurgjia

Kirurgjia rrallë kërkohet për një zhvendosje të thjeshtë të bërrylit. Kirurgjia është e nevojshme pas një zhvendosjeje të thjeshtë vetëm kur bërryli nuk do të qëndrojë në nyje (rreth 1-2% e zhvendosjeve të bërrylit). Studime të shumta nuk kanë treguar përfitime nga riparimi i ligamenteve pas një zhvendosje të thjeshtë të qëndrueshme të bërrylit në shumicën e pacientëve.

Kirurgjia zakonisht është e nevojshme kur ka një frakturë të shoqëruar me zhvendosjen e bërrylit. Pa stabilizim kirurgjik të frakturës, zakonisht është e vështirë të ruash shtrirjen e nyjes së bërrylit. Kirurgjia zakonisht kërkon vendosjen e pllakave dhe vida në kockat e thyera për të rivendosur shtrirjen e tyre.