MENU
klinika

Meshkujt më të prekur nga kriza COVID-19

Punësimi në shkallë të lart rënie në Europë

01.05.2021 - 12:01

Që nga tremujori i parë i vitit 2020, tregut europian të punës i është dashur të përballet me pandeminë COVID-19. Shumë shtete anëtare të Bashkimit Europian (BE) zbatuan masa të tilla si puna me kohë të shkurtër ose mbështetja financiare për ndërmarrjet për të zbutur ndikimin e krizës shëndetësore në punësim. Kjo mund të ketë ndihmuar në kufizimin e shkarkimeve masive në një farë mase. Sidoqoftë, njerëzit që duhet të kishin hyrë në fuqinë punëtore ose të ishin mbajtur në punë përmes rinovimit të kontratës së tyre të përkohshme mund të kenë qenë direkt të ndikuar nga rënia e aktiviteteve ekonomike dhe mbyllja e bizneseve ose njësive publike.

Në tremujorin e katërt të vitit 2020, 188.7 milion njerëz ose 72.6% e popullsisë së përgjithshme të BE-së të moshës 20-64 ishin të punësuar krahasuar me 186.6 milion ose 71.7% në tremujorin e dytë të vitit 2020 dhe 191.4 milion ose 73.2% në tremujorin e katërt të 2019.

Punësimi i meshkujve në BE u ul me 1.7 milion nga tremujori i katërt i vitit 2019 në tremujorin e katërt të vitit 2020, një rënie prej 0.9 pikë përqindje (pp) në shkallën e punësimit (nga 79.1% në 78.2%), ndërsa punësimi i femrave ra me 1.0 milion , një ulje prej 0.4 pp në shkallën e punësimit (nga 67.4% në 67.0%) gjatë kësaj periudhe.

Rëniet më të larta të shkallës së punësimit në Spanjë, Estoni dhe Lituani

Pothuajse të gjitha vendet anëtare të BE-së, me përjashtim të Polonisë, Luksemburgut, Maltës dhe Greqisë, regjistruan një rënie në nivelet e tyre të punësimit midis tremujorit të katërt të vitit 2019 dhe tremujorit të katërt të vitit 2020, me rënie prej më shumë se 2 pp të regjistruara në Spanjë, Estonia dhe Lituania.

Punësimi i përkohshëm në fund të vitit 2020 ende nën nivelet e vitit 2019, burrat goditën më rëndë

Kontratat e përkohshme përbënin 10.6% të punësimit të përgjithshëm në BE në tremujorin e fundit të vitit 2020, ose pak më shumë se një në çdo dhjetë të punësuar në BE, krahasuar me 11.7% në tremujorin e katërt të 2019.

Që nga fillimi i serisë, trendi i punësimit të përkohshëm tregon një ndryshim në gjinitë, me gratë që kanë një pjesë më të lartë të kontratave të tilla sesa kolegët e tyre meshkuj. Në vitin 2020, pjesa e punësimit të përkohshëm ra me 1.3 pikë përqindjeje (pp) për të dy gjinitë në tremujorin e dytë krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2020, pasuar nga një rikuperim i ngadaltë në dy tremujorët e ardhshëm. Megjithatë, shkalla e rimëkëmbjes ishte më e ulët për punësimin e përkohshëm të burrave sesa për gratë në të dy tremujorët e fundit të vitit 2020.

Përkundër rritjes së kontratave të përkohshme në tremujorin e katërt, numrat në fund të vitit 2020 ishin akoma nën vlerat e vitit 2019; 1.1 pp më e ulët se në TM4 2019 për burrat dhe 0.9 pp për gratë.

SCAN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Tregtia e BE-së në lëndët e riciklueshme

Ja destinacionet dhe lëndët e para të eksportuara dhe importuara


Nga Bloomberg/ "Nxitës të rëndësishëm për rritjen..."

Një valë shpenzimesh nga konsumatorët e vjetër

Nga The Economist/ Amerika është në rrugën e duhur!

Rritja e ngadaltë e vendeve të punës nuk është shenjë e keqe!

Nga Financial Times/ Mungesë çeliku, druri, betoni dhe bakri

Sektori i ndërtimit ‘do të rrëmbejë’ goxha para

Mes tyre ajo 10.000 lekëshe në ngjyrë të artë

Hidhen në treg kartmonedhat e reja