MENU
klinika

Efektet anësore

Skleroza multiple/ Duhet të keni kujdes kur zgjidhni ilaçet

14.05.2021 - 12:02

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një çrregullim autoimun në të cilin sistemi imunitar i trupit sulmon mbulesën e nervave (mielinën) . Përfundimisht, kjo shkakton dëmtim të vetë nervave.

Nuk ka shërim për MS, por trajtimi mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave dhe të ngadalësojë përparimin e sëmundjes.

Terapitë modifikuese të sëmundjes (DMT) janë krijuar për të ngadalësuar progresin afatgjatë të sëmundjes, për të zvogëluar rikthimet dhe për të parandaluar ndodhjen e dëmtimeve të reja.

DMT mund të merren nga goja ose me injeksion. Injeksionet mund të injektohen vetë në shtëpi ose të bëhen si infuzione intravenoze në një mjedis klinik.

Si ilaçet orale ashtu edhe ato me injeksion kanë përfitime dhe efekte anësore të mundshme. Shumë vijnë me paralajmërime specifike nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Zgjedhja e një ilaçi MS

Ka shumë faktorë që duhet të merren parasysh kur vendosni midis trajtimeve orale dhe injeksioneve. Për shembull, ilaçet orale merren çdo ditë, ndërsa shumica e ilaçeve me injeksion merren më rrallë.

Mjeku mund t’ju ndihmojë të peshoni rreziqet ndaj përfitimeve dhe të vendosni për opsionin më të mirë për ju.

Preferenca juaj është e rëndësishme në zgjedhjen e një plani trajtimi. Gjërat e rëndësishme që do të dëshironi të merrni në konsideratë janë:

  • efektiviteti i ilaçeve
  • efektet anësore të tij
  • frekuenca e dozave
  • metoda e përdorur për administrimin e ilaçeve

Ilaçe vetë-injeksione

Medikamentet vetë-injeksione përbëjnë kategorinë më të madhe të DMT. Ato përdoren për trajtimin afatgjatë të MS (RRMS) që rikthehet.

Një mjek do t’ju trajnojë në procesin e injektimit në mënyrë që të administroni në mënyrë të sigurt dozën tuaj vetë. Shumica e këtyre ilaçeve mund të shkaktojnë skuqje, ënjtje dhe dhimbje në vendin e injektimit, përveç efekteve të tjera anësore.

*Avonex (interferon beta-1a)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, ka veti antivirale

Frekuenca e dozës dhe metoda: injeksion javor, intramuskular

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: dhimbje koke, simptoma të ngjashme me gripin

Paralajmërimet përfshijnë: enzimat e mëlçisë dhe numërimi i plotë i gjakut (CBC) mund të kenë nevojë të monitorohen

*Betaseron (interferon beta-1b)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, ka veti antivirale

Frekuenca e dozës dhe metoda: çdo ditë, injeksion nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin, numër i ulët i qelizave të bardha të gjakut (ËBC)

Paralajmërimet përfshijnë: enzimat e mëlçisë dhe CBC mund të kenë nevojë të monitorohen

*Copaxone (acetat glatiramer)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, bllokon sulmin ndaj mielinës

Frekuenca e dozës dhe metoda: çdo ditë ose tri herë në javë, injeksion nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: skuqje, gulçim, skuqje, dhimbje gjoksi

Paralajmërimet përfshijnë: vendet e injektimit mund të ngelen shenja përgjithmonë sepse indi yndyror shkatërrohet (si rezultat, rekomandohet rotacioni i kujdesshëm i vendeve të injektimit)

*Extavia (interferon beta-1b)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, ka veti antivirale

Frekuenca e dozës dhe metoda: çdo ditë , injeksion nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin, dhimbje koke

Paralajmërimet përfshijnë: enzimat e mëlçisë dhe CBC mund të kenë nevojë të monitorohen

*Glatopa (acetat glatiramer)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, bllokon sulmin ndaj mielinës

Frekuenca e dozës dhe metoda: injeksion ditor, nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: skuqje, ënjtje, dhimbje në vendin e injektimit

Paralajmërimet përfshijnë: edhe nga ky ilac vendet e injektimit mund të ngelen shenjë përgjithmonë

*Plegridy (interferon pegiluar beta-1a)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, ka veti antivirale

Frekuenca e dozës dhe metoda: çdo dy javë, injeksion nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin

Paralajmërimet përfshijnë: enzimat e mëlçisë mund të kenë nevojë të monitorohen

*Rebif (interferon beta-1a)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, ka veti antivirale

Frekuenca e dozës dhe metoda: tre herë në javë, injeksion nënlëkuror

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin

Paralajmërimet përfshijnë: enzimat e mëlçisë mund të kenë nevojë të monitorohen

Medikamente për infuzion intravenoz

Një lloj tjetër opsioni injektues për trajtimin e MS është infuzioni intravenoz. Në vend që të futeni në sistemin imunitar në mënyrë intramuskulare ose nënlëkurore, infuzionet shkojnë direkt në venë.

Infuzionet duhet të jepen në një mjedis klinik nga një mjek ose infermier. Dozat nuk administrohen shpesh.

Infuzionet intravenoze mund të rezultojnë në rritjen e rrezikut të infeksioneve përveç efekteve të tjera anësore.

*Ocrelizumab (Ocrevus) është i vetmi ilaç që është i aprovuar nga FDA për njerëzit me MS progresive primare (PPMS). Është miratuar gjithashtu për të trajtuar RRMS.

*Lemtrada (alemtuzumab)

Përfitimi: shtyp qelizat imune që dëmtojnë mielinën

Frekuenca e dozës: çdo ditë për pesë ditë; një vit më vonë, çdo ditë për tre ditë

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: të përziera, të vjella, diarre, dhimbje koke, skuqje, kruajtje

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojë kancer dhe purpurë trombocitopenike idiopatike (IPT), një çrregullim gjakderdhjeje

*Hidroklorur mitoksantron

Ky ilaç është i disponueshëm vetëm si një ilaç gjenerik.

Përfitimi: punon si modulator dhe shtypës i sistemit imunitar

Frekuenca e dozës: një herë në tre muaj (kufiri i përdorimit prej 8 deri në 12 infuzione gjatë dy deri në tre vjet)

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: rënie të flokëve, të përziera, mungesë menstruacionesh

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojë dëmtime të zemrës dhe leukemi; i përshtatshëm vetëm për njerëzit me raste të rënda të RRMS, për shkak të rrezikut të lartë të efekteve anësore serioze

*Ocrevus (okrelizumab)

Përfitimi: synon qelizat B, të cilat dëmtojnë nervat

Frekuenca e dozës: dy javë larg për dy dozat e para; çdo gjashtë muaj për të gjitha dozat e mëvonshme

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin, infeksion

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojë kancer dhe, në raste të rralla, reaksione të infuzionit të rrezikshme për jetën

*Tysabri (natalizumab)

Përfitimi: pengon qarkullimin e molekulave, të cilat prishin sistemin imunitar

Frekuenca e dozës: çdo katër javë

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: dhimbje koke, dhimbje nyjesh, lodhje, depresion, siklet në bark

Paralajmërimet përfshijnë: mund të rrisë rrezikun e leukoencefalopatisë progresive multifokale (PML), një infeksion potencialisht fatal i trurit

Medikamente orale

Nëse nuk ndjeheni mirë në trajtimin me injeksione, ka mundësi orale për trajtimin e MS. Duhen marrë çdo ditë ose dy herë në ditë, por kërkojnë që të mbani një orar të rregullt të dozimit.

*Aubagio (teriflunomide)

Përfitimi: punon si modulator i sistemit imunitar, pengon degjenerimin nervor

Frekuenca e dozës: çdo ditë

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: dhimbje koke, ndryshime të mëlçisë (të tilla si një mëlçi e zgjeruar ose enzima të ngritura të mëlçisë), të përziera, humbje e flokëve

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojë dëmtime të rënda të mëlçisë dhe defekte të lindjes

*Gilenya (fingolimod)

Përfitimi: bllokon qelizat T në nyjet limfatike

Frekuenca e dozës: çdo ditë

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: simptoma të ngjashme me gripin, enzima të ngritura të mëlçisë

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojë ndryshime në presionin e gjakut, funksionin e mëlçisë dhe funksionin e zemrës

*Tekfidera (dimetil fumarat)

Përfitimi: ka veti anti-inflamatore, mbron nervat dhe mielinën nga dëmtimi

Frekuenca e dozës: dy herë në ditë

Efektet anësore të zakonshme mund të përfshijnë: ndryshime gastrointestinale,rritje të enzimeve të mëlçisë

Paralajmërimet përfshijnë: mund të shkaktojnë reaksione të rënda alergjike, përfshirë anafilaksinë

Të gjitha trajtimet e MS kanë përfitime, efekte anësore dhe rreziqe. Gjëja më e rëndësishme është që ju të merrni trajtimin siç është përshkruar, pavarësisht nga trajtimi që po bëni.

Nëse efektet anësore janë të mjaftueshme për të ndaluar trajtimet, bisedoni me mjekun. Ata mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni opsionin më të mirë për ju.