MENU
klinika

Hartimi i një dokumenti politik

Trump ka filluar të bëjë bashkë kontratën e tij me Amerikën

26.05.2021 - 09:49

Me tentativë drejt fitimit të Dhomës dhe Senatit në zgjedhjet afatmesme të vitit 2022, ish-Presidenti Donald Trump ka filluar hartimin e një axhende të politikave që përshkruan një doktrinë MAGA për partinë. Modeli i tij është “Kontrata me Amerikën”, 1994, një agjendë legjislative e lëshuar përpara zgjedhjeve afatmesme në mes të mandatit të parë të Presidentit Bill Clinton.

Dhe ai po bashkohet me arkitektin e saj kryesor, Gingrich për ta bërë këtë gjë.
Javët e fundit, Trump u ul me ish-kryetarin e Dhomës si dhe ish-shefin e tij të kabinetit Mark Meadous dhe Sen Lindsey Graham (RS.C.) në klubin e tij privat Mara Lago për të filluar hartimin e dokumentit, sipas një burim i njohur me takimin.

Grupi ka filluar të përpilojë detajet se si mund të duket një Kontratë Trumpiane. Por ka të ngjarë të marrë një qasje të politikës “Amerika e Para” për gjithçka, nga tregtia te imigracioni. Burimi e përshkroi atë si “një përparësi të politikës për 2022 dhe më tej”.

Ndërtimi i saj është diskutuar për javë të tëra, por fakti që drejtorët kanë filluar ta bëjnë këtë gjë nënvizon interesin e vazhdueshëm të Trump në përpjekjen për të formuar Partinë Republikane përtej lëshimit të miratimeve, mbajtjes së tubimeve dhe mbledhjes së dollarëve për mbledhjen e fondeve përpara periudhës së zgjedhjeve afatmesme.
Ai gjithashtu sugjeron që Trump ende ndjen nevojën për të lëvizur partinë në drejtimin e tij, të paktën intelektualisht.

Elementët e rëndësishëm të politikave kurrë nuk kanë qenë tipari më i dukshëm i thirrjes politike të Trump, as ai nuk ka ndjekur rregullisht iniciativat e premtuara të politikave. Kështu që mbetet të shihet se sa gjithëpërfshirëse do të jetë Kontrata e azhurnuar, nëse njëra lëshohet.

Gingrich, i cili shkroi “Kontratën me Amerikën” së bashku me ish-kongresmenin Dick Armey, tha se nuk duhet të pritet të debutojë “së shpejti”. Por kur u pyet rreth asaj që duhet të përfshihej në një axhendë republikane të vitit 2022, Gingrich përshkroi një listë të përparësive të mundshme.

“Duhet të jetë pozitive,” tha Gingrich. “Zgjedhja e shkollës, mësimi i historisë amerikane në të vërtetë, shfuqizimi i ‘Projektit 1619’, duke eliminuar teorinë e racës kritike dhe atë që po bën legjislatura e Teksasit. Ne duhet të themi: ‘Të vazhdojë’.”

Gingrich tha se nuk duhet të pritet derisa të afrohen zgjedhjet afatmesme sepse “bota vazhdon të ndryshojë dhe zhvillohet”.

“Kontrata me Amerikën” origjinale ishte kredituar për ndihmën e Republikanëve për të fituar shumicën e tyre të parë në katër dekada pasi partia mori 52 vende në 1994 në Dhomë dhe nëntë vende në Senat.

Republikanët e kanë përdorur atë si një model në zgjedhjet që prej asaj kohe. Në vitin 2010, të ashtuquajturit “Armët e Reja” republikanë, të udhëhequr nga Reps. Eric Cantor, Paul Ryan dhe Kevin McCarthy, prezantuan një version shumë më të gjatë të kontratës së Gingrich me një botim 224-faqesh që përshkruan qëllimet e politikës përpara zgjedhjeve të mesme.

Dhe Graham, i cili ishte një nga nënshkruesit e Kontratës kur kandidoi për herë të parë për një vend në Shtëpi në 1994, shpesh ka avokuar që Republikanët të miratojnë deklarata të stilit të kontratës për të unifikuar partinë gjatë viteve të zgjedhjeve.

Që nga lëimi nga Shtëpia e Bardhë, Trump është përqendruar kryesisht në të kaluarën duke transmetuar ankesat e tij për zgjedhjet e vitit 2020, duke krahasuar vlerësimet e televizioneve kabllore nga koha e tij në detyrë deri tani, duke bërë thirrje për kredi publike për punën e administratës së tij mbi vaksinat dhe duke sulmuar Republikanët që votuan për fajësimin e tij pas trazirave të 6 janarit në Kapitol Hill.

Ai ka bërë disa paraqitje publike, dhe në fjalime me dyer të mbyllura, donatorët thonë se ai vazhdon të përqendrohet në ankesat e tij rreth zgjedhjeve të fundit.
Akoma, këshilltarët e Trump thonë se ai është duke investuar në suksesin e Partisë Republikane në zgjedhjet e ardhshme afatmesme.

Republikanët do të duhet të marrin të paktën pesë vende në Dhomë dhe një vend të Senatit për të rikuperuar pushtetin në ato dhoma përkatëse. Edhe pse termat e ndërmjetëm janë mbi një vit lë, Trump ka lëshuar miratime dhe takime me kandidatë të etur për të marrë bekimin e tij dhe klubet e tij private në Florida dhe New Jersey po mbledhin epiqendra me një rrjedhë të qëndrueshme të donatorëve me xhep të thellë që depozitojnë nëpër sallat e tyre.

Një zëdhënës i Trump nuk iu përgjigj kërkesës për koment.
“Kontrata me Amerikën” e vitit 1994 paraqiti 10 faturat e reformës qeveritare, republikanët të planifikuar për të prezantuar në Kongresin e ardhshëm të përqendruar në reformën e mirëqenies, reformën e taksave dhe taksat.

Trump nuk ka qenë i njohur për besnikërinë e tij ndaj ideve konservatore. Megjithëse ai ndoqi një axhendë rregullative dhe miratoi një paketë të uljes së taksave ndërsa ishte në detyrë, ai gjithashtu rriti shpenzimet, krijoi marrëveshje mbi imigracionin dhe kontrollin e armëve, refuzoi të prekë të drejtat dhe ndoqi reformën në drejtësinë penale.

Prirja e tij për të mbajtur idetë e shkruara nga autorë Demokratë shpesh mungonte nga konservatorët në Shtëpinë e tij të Bardhë; gjë që nga ana tjetër i irritoi shumë Demokratët që e quajtën atë një negociator jo të besueshëm.

Por Trump ka parë dobi në të paturit e një platforme politikash. Një muaj para zgjedhjes së tij në 2016, fushata e tij zbuloi versionin e tij të kontratës së Gingrich, “Kontrata me Votuesin Amerikan”. Në të Trump u zotua të ndërmarrë 28 veprime në 100 ditët e tij të para të detyrës.

Trump arriti të plotësojë disa nga qëllimet e tij origjinale në lidhje me imigracionin, tregtinë dhe taksat.

Akoma, vetëm një pjesë e veprimeve të tij të propozuara ishin përmbushur. Dhe deri në vitin 2020, Partia Republikane as nuk u shqetësua për të futur një platformë të re në konventën e saj.

 

Përkthyer dhe përshtatur nga Politico/ F.H, Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN