MENU
klinika

Nga Russian Today/ Por kush do blejë?

Vrulli i çmendur i Rusisë për të shfrytëzuar kërkesën e naftës

17.05.2021 - 11:30

Disa nga kombet më të mëdha në botë që prodhojnë naftë kanë bërë kohët e fundit plane publike për të rritur kapacitetin e tyre të prodhimit.

Arsyeja: kërkesa e pikut për naftë po afron dhe vendet janë të vendosura të shfrytëzojnë sa më shumë burimet e tyre të naftës.

“Gjithçka që mund të prodhohet duhet të prodhohet ndërsa ka ende kërkesë për ta shitur atë,” tha kreu i komitetit të energjisë në Duma, parlamenti rus, muajin e kaluar në prezantimin e një dokumenti që synonte ta bënte pikërisht atë.

“Teza kryesore në këtë strategji është monetarizimi i rezervave dhe burimeve aktuale, domethënë monetarizimi maksimal i eksporteve,” tha gjithashtu Pavel Zavalny në ngjarje.

Rusia është një nga tre eksportuesit më të mëdhenj të naftës në botë, së bashku me Arabinë Saudite dhe Shtetet e Bashkuara. Ka naftë të mjaftueshme për të vazhduar prodhimin me ritmet aktuale të paktën deri në vitin 2080, me rezerva të mjaftueshme të gazit që të zgjasin për 103 vjet të tjera. Dhe shteti po derdh miliarda, 110 miliardë dollarë për të qenë të saktë, në zhvillimin e rezervave të reja të naftës në Siberinë lindore për të kapur 100 milion tonë bruto të re në vit. Kjo është rreth një e pesta e prodhimit vjetor të vendit në 2019.

Pjesa më e madhe e këtij vaji do të zëvendësojë fushat shteruese në Siberinë perëndimore. Sipas Ministrisë së Energjisë të vendit, Rusia nuk duket se ka plane për të rritur ndjeshëm normat aktuale të prodhimit. Në vitin e fundit para-pandemisë, shkalla e prodhimit ditor ishte 11.3 milion bpd, një rekord i lartë. Tani, Ministria e Energjisë sheh nivelin e prodhimit aktual, të kufizuar, të rritet nga 10.3 milion bpd në 11.1 milion bpd deri në 2029 përpara se të fillojë të bjerë. Me fjalë të tjera, Rusia ka tetë vjet për të përfituar nga rritja e kërkesës globale të naftës sipas skenarit të saj.

Megjithatë, ekzistojnë skenarë të ndryshëm për kulmin e kërkesës për naftë. BP, për shembull, parashikoi që në skenarin më të keq kërkesa e pikut për naftë tashmë ka mbërritur dhe në skenarin më të mirë, ajo do të vijë në 2030. Equinor i Norvegjisë pret kërkesën e naftës kulmin diku në 2027 ose 2028. Rystad Energy sheh kulmin e kërkesës në pesë vjet, dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë pret kërkesën kulmore gjatë dekadës së ardhshme. Në përgjithësi, parashikimet janë brenda intervalit 2030.

Kjo do të thotë që prodhuesit si Rusia, Arabia Saudite, Iraku dhe vendet e Gjirit kanë shumë pak kohë për të shfrytëzuar në maksimum rezervat e tyre të naftës përpara se kërkesa të fillojë të bjerë në mënyrë të qëndrueshme. Dhe me të gjitha këto vende që rrisin kapacitetin e tyre të prodhimit dhe bëjnë plane për një prodhim më të lartë, konkurrenca në tregun e naftës do të bëhet edhe më e ashpër sesa tani.

Kur bëhet fjalë për konkurrencën, Rusia është e pozicionuar më mirë sesa partnerët e saj në Lindjen e Mesme. Gjithmonë ka qenë më pak e varur nga të ardhurat nga eksporti i naftës sesa prodhuesit e Lindjes së Mesme. Kohët e fundit, ajo me qëllim e zvogëlon këtë varësi. Të ardhurat nga nafta dhe gazi përbëjnë akoma 30% të prodhimit të brendshëm bruto, por me gjëra të tilla si hidrogjeni që bien në sy të Kremlinit, diversifikimi po zhvillohet ngadalë por me siguri. Akoma, janë të gjitha ato miliarda fuçi naftë të ulura në tokë dhe do të ishte për të ardhur keq për t’i mbajtur ato atje, prandaj planet për të rritur prodhimin. Por kush do të blejë?

Për sa i përket destinacioneve të eksportit, Rusia ka fat të përzier. Klienti i saj më i madh deri tani është Kina, e cila është e mirë për planet e ardhshme të fitimit të parave të naftës. Klienti i saj i dytë më i madh është Evropa dhe ai kontinent do të zvogëlojë marrjen e shpejtë të naftës nëse gjithçka në skemën e tranzicionit të energjisë të BE-së shkon siç është planifikuar. Kjo do të thotë se Rusia do të duhet të gjejë blerës të rinj për të gjithë naftën e re që do të pompojë nga Siberia lindore.

India është një kandidate e dukshme. Vendi importon 80 përqind të naftës që digjet dhe i pëlqen lirë për shkak të kësaj. Në Indi, Rusia do të konkurrojë me partnerët e saj OPEC dhe Shtetet e Bashkuara, për të cilët India është gjithashtu një destinacion kryesor i eksportit të naftës. Pjesa tjetër e Azisë në zhvillim do të jetë gjithashtu një treg kryesor për eksportuesit e naftës ndërsa kërkesa e pikut afrohet dhe afrohet.

Prodhuesit e naftës janë atëherë në nxitim për të shitur sa më shumë naftë që munden ndërsa ka akoma blerës, me sa duket, bazuar në parashikimet e kërkesës. Por e vërteta është që kërkesa kulmore e naftës mund të vijë vërtet për dhjetë vjet ose më pak, por nuk do të thotë që kërkesa do të bjerë nga një shkëmb, nëse një tjetër pandemi nuk godet planetin, dmth. Në mungesë të një ngjarjeje të tillë të paparashikuar, kërkesa për naftë ka të ngjarë të bjerë mjaft gradualisht, duke u dhënë prodhuesve që shohin përpara shumë kohë për të rregulluar duke rritur sektorët e tyre jo naftë. Nga kjo perspektivë, Rusia ka kohë të mjaftueshme për të zvogëluar të ardhurat e naftës dhe gazit si pjesë e PBB-së. Nëse do ta përdorë këtë kohë me mençuri për të arritur ato synime, mbetet të shihet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fuqia e SHBA po rritet

“Mbreti” i ri i naftës

Nga Russian Today/ Çfarë përgjigje japin analistët e Bankës së Amerikës?

A mund të arrijë nafta në 100 dollarë për fuçi?

Strategji të njëjta apo të kundërta?

A janë Rusia dhe Kina aleate?

Russia Today/ Putin: Nuk ka nevojë të...

A do të vazhdojë shkurtimi i prodhimit të naftës?


Rama: Destinacion interesi për emrat më të mëdhenj

Shpallet ankandi për ngritjen e parqeve eolike

Çfarë tregon vëzhgimi i Bankës së Austrisë?

Rritje e fenomenit në 2020, 34% e shqiptarëve mbajnë euro në cash

Nga Russian Today/ Dritë në fund të tunelit për arin e zi?

Kërkesa për naftë po rritet…po çmimi?

Nga The Economist/ Një paqartësi e mençur!

Pse Kina është kaq e qetë për monedhën e saj