MENU
klinika

Shpesh është tepër shqetësuese...

A është ekzema një shenjë e një sistemi të dobët imunitar?

15.06.2021 - 18:22

Nëse keni ekzemë, mund të pyesni veten nëse keni një sistem të dobët imunitar.

Sidoqoftë, reagimi i fortë i lëkurës ndaj shkaktarëve tipikisht të padëmshëm – si parfumi, zbokthi i kafshëve shtëpiake ose disa ushqime – nuk do të thotë që sistemi juaj imunitar është i dobët.

Në fakt, ekzema është në të vërtetë një reagim i tepërt nga sistemi imunitar. Kjo është arsyeja pse rezulton në skuqje, ënjtje dhe kruarje të lëkurës pasi të jeni ekspozuar ndaj elementeve të caktuara.

Për fat të mirë, ka shumë mënyra për të trajtuar ose shmangur shpërthimet e ekzemës.

Mbajtja e niveleve të ulëta të stresit dhe të qenit i vetëdijshëm për shkaktarët individualë mund të ndihmojnë. Medikamentet dhe trajtimet aktuale janë gjithashtu opsione që mund të diskutoni me mjekun.

A është ekzema një shenjë e një sistemi të dobët imunitar?

Jo, të kesh ekzemë nuk do të thotë automatikisht se ke një sistem të dobët imunitar. Do të thotë që sistemi juaj imunitar është i ndjeshëm, shpesh duke reaguar në mënyrë të tepruar ndaj gjërave që nuk janë kërcënime reale për trupin.

Disa njerëz me ekzemë kanë një çrregullim primar të mungesës së imunitetit që mund t’i bëjë ata më shumë të ngjarë të marrin infeksione. Por ekzema mund të prekë gjithashtu njerëz me sistem të shëndetshëm imunitar.

A shkaktohet ekzema nga një sistem i dobët imunitar?

Ekzema nuk besohet të jetë rezultat i një sistemi të dobët imunitar.

Por studiuesit nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton ekzemën. Ekspertët mendojnë se gjenet dhe një larmi shkaktarësh janë faktorë kontribues.

Kur keni ekzemë, pengesa e lëkurës që normalisht do të mbante jashtë alergjenët, bakteret dhe mikrobet e tjera nuk po funksionon siç duhet. Në vend që të mbani jashtë elementët e padëshiruar, thyerjet në pengesën e lëkurës i lejojnë ata të depërtojnë dhe të shkaktojnë inflamacion.

Sapo alergjenët ose substancat e tjera të jenë brenda trupit ,sistemi imunitar reagon.

Trupi dërgon “një ushtri” të qelizave të bardha të gjakut që lëshojnë kimikate dhe substanca të tjera për të shkatërruar pushtuesit. Këto substanca janë përgjegjëse për inflamacionin e lëkurës.

Mendoni kur priheni ose kur lëkureni një gju. Sistemi imunitar i përgjigjet dëmtimit duke prodhuar skuqje, kruajtje, ënjtje dhe dhimbje në vend. Kjo është një gjë e mirë – provë që sistemi imunitar është i fortë dhe i shëndetshëm.

A mund të jetë ekzema një shenjë e kushteve të tjera?

Ekzema nuk është një shenjë se keni sëmundje të tjera. Sidoqoftë, mund të duket e ngjashme ose të ndodhë krahas kushteve të tjera.

Simptoma si kruarja dhe lëkura e skuqur janë gjithashtu të zakonshme me gjendje të tjera të lëkurës që janë të lehta për tu gabuar si ekzemë. Këto kushte janë:

Psoriaza: një sëmundje autoimune që bën që qelizat e lëkurës të shumohen shumë shpejt

Urtikarie: rripa të mëdhenj të kuq në lëkurë të shkaktuar nga një reaksion alergjik

Limfoma e qelizave T kutane: një kancer i qelizave të bardha të gjakut që fillon në lëkurë

Ringëorm: një infeksion i lëkurës i shkaktuar nga një kërpudhat (myku)

Ekzema nganjëherë është pjesë e një grupi kushtesh alergjike që mjekët i quajnë marshimi atopik. Kjo perfshin:

  • astma
  • rinitit alergjik (ose alergji sezonale)
  • alergji ushqimore
  • Nëse keni një nga këto tre kushte, ka më shumë të ngjarë të keni një tjetër.

Përveç kësaj, ekzema mund të jetë më e rëndë nëse keni një nga këto sëmundje primare të mungesës së imunitetit:

  • Sindroma Ëiskott-Aldrich
  • Sindromi hiper IgE
  • Sindromi Ipex
  • disa lloje të mungesës së rëndë të imunitetit të kombinuar (SCID)

A mund të shkaktohet ekzema nga stresi?

Emocionet janë të lidhura ngushtë me pamjen e përgjithshme dhe shëndetin e lëkurës. Stresi mund të shkaktojë ndezje të ekzemës dhe t’i përkeqësojë simptomat.

Kur ndiheni të mbingarkuar ose të kërcënuar, trupi lëshon disa kimikate, duke përfshirë hormonet e stresit si adrenalina dhe kortizoli. Këto substanca shtypin sistemin imunitar, rrisin inflamacionin dhe dobësojnë edhe më shumë barrierën e lëkurës.

Stresi dhe ekzema mund të lidhen në një cikël. Sa më shumë që shpërthen ekzema, aq më i stresuar mund të bëheni. Dhe sa më shumë të stresoheni, aq më shumë shpërthen ekzema.

Edhe pse është e vështirë të çlirohesh plotësisht nga stresi, zvogëlimi i stresuesve në jetën e përditshme mund të të ndihmojë të menaxhoni më mirë ekzemën.

Provoni këto teknika relaksimi për të dekurajuar stresin nga shfaqja në lëkurë:

Merrni disa minuta çdo ditë për të mbyllur sytë dhe për të marrë frymë thellë ose meditoni.

Lexoni disa kapituj të një libri të mirë ose shikoni një nga filmat tuaj të preferuar.

Ndizni disa qirinj dhe bëni një banjë të ngrohtë.

Shkoni për një shëtitje jashtë

Dëgjoni muzikë qetësuese

Nëse shpesh jeni nën shumë stres ose ndiheni të mbingarkuar duke u përpjekur të menaxhoni ekzemën, është e rëndësishme të kërkoni mbështetje. Bisedoni me një këshilltar ose terapist, ose bashkohuni në një grup mbështetës të ekzemës për të diskutuar përvojat tuaja.