MENU
klinika

Studimi

A ka lidhje diabeti me problemet e gjumit?

10.06.2021 - 16:19

Një kombinim i gjumit të dobët dhe diabetit rrit ndjeshëm rrezikun e një personi për vdekje të hershme, zbulon një studim i ri.

Analiza e të dhënave nga gati 500,000 të rritur të moshës së mesme në Mbretërinë e Bashkuar tregoi se krahasuar me njerëzit e tjerë, rreziku i vdekjes nga ndonjë shkak për gati nëntë vjet ishte 87% më i lartë midis atyre me diabet dhe shqetësime të shpeshta të gjumit. Ishte 12% më e lartë në mesin e atyre me diabet që nuk kishin probleme me gjumin.

Studiuesit, nga Universiteti Northëestern në Çikago dhe Universiteti i Surrey në Mbretërinë e Bashkuar, publikuan gjetjet e tyre në numrin e 8 qershorit të Journal of Sleep Research.

“Nëse nuk keni diabet, shqetësimet tuaja të gjumit janë akoma të lidhura me një rrezik në rritje të vdekjes, por është më e lartë për ata me diabet”, tha autorja e studimit Kristen Knutson. Ajo është një profesore e asociuar e neurologjisë dhe mjekësisë parandaluese në Shkollën e Mjekësisë të Northwestern Feinberg.

Knutson bëri një pyetje – “A keni probleme për të rënë në gjumë natën apo zgjoheni në mes të natës?” – përgjigja e kësaj pyetje mund t’i ndihmojë njerëzit të trajtojnë shqetësimet e gjumit më herët në jetë dhe ndoshta të zvogëlojë këtë rritje të rrezikut të vdekjes.

“Kjo pyetje e thjeshtë është një pyetje mjaft e lehtë për tu bërë nga një mjek”, tha Knutson në një njoftim për shtyp të Northëestern.

Por, është një pyetje shumë e gjerë me shumë përgjigje të mundshme, vuri në dukje ajo, kështu që është e rëndësishme ta paraqisni atë me mjekun në mënyrë që ai të thellohet më shumë në gjendjen tuaj.

 

“A është thjesht zhurma, drita apo diçka më e madhe, si pagjumësia ose apnea e gjumit që më shkakton këtë problem?” Kjo është një pyetje kryesore tha Knutson.

“Pacientët me probleme të gjumit janë më të rrezikuarit dhe që kanë nevojë për mbështetje, terapi dhe hetim të sëmundjes së tyre.”

Lidhja e fortë midis gjumit të dobët dhe shëndetit të dobët tashmë ishte e njohur, por ky studim “ilustron problemin më gjerë”, tha autori i studimit Malcolm von Schantz, profesor i kronobiologjisë në Universitetin e Surrey.

“Pyetja e bërë kur pjesëmarrësit u regjistruan nuk bën domosdoshmërisht dallimin midis pagjumësisë dhe çrregullimeve të tjera të gjumit, të tilla si apnea e gjumit,” vuri në dukje ai.

“Ende, nga një këndvështrim praktik, nuk ka rëndësi. Mjekët duhet t’i marrin problemet e gjumit po aq seriozisht sa faktorët e tjerë të rrezikut dhe të punojnë me pacientët  në uljen dhe zbutjen e rrezikut të tyre të përgjithshëm.”

Nëse keni probleme me gjumin, të dëgjoni sa e rëndësishme është mund të jetë zhgënjyese. Por gjërat e thjeshta mund të përmirësojnë shanset tuaja për një gjumë të mirë.

Trajtimet janë në dispozicion për shumë çrregullime të zakonshme të gjumit. Terapia njohëse e sjelljes mund të ndihmojë shumë njerëz me pagjumësi të flenë më mirë. Medikamentet gjithashtu mund të ndihmojnë disa njerëz.

Shumë njerëz me apnea të gjumit përfitojnë nga përdorimi i një pajisjeje të quajtur makinë CPAP. Këto makineri mbajnë rrugët e frymëmarrjes të hapura  në mënyrë që ju të merrni frymë. Trajtime të tjera mund të përfshijnë barna speciale dhe ndryshime të mënyrës së jetesës.

 

Për të gjithë, “sa më mirë që të mundeni, përpiquni ta bëni gjumin një përparësi. Gjumi nuk është një gjë e shpejtë – është një nevojë biologjike.”

ReplyForward