MENU
klinika

Hulumtimet dhe mjekët thonë se...

Problemet nga kontraceptivët/ A janë thjesht mite?

15.06.2021 - 18:20

Përkundër mitit, pilula e kontrollit të lindjes nuk shkakton sindromën e vezoreve policistike (PCOS). Është  krejt e kundërta, në të vërtetë. Tabletat e kontrollit të lindjes zakonisht përdoren për të ndihmuar në trajtimin e simptomave të PCOS.

Ndërsa shkaku i saktë i PCOS nuk dihet, zakonisht supozohet se një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë janë në punë, së bashku me disa faktorë të jetesës në disa njerëz.

Njohja më shumë rreth PCOS mund t’ju ndihmojë të flisni me një mjek për gjendjen dhe të gjeni ndihmë në menaxhimin e simptomave tuaja.

Çfarë thotë hulumtimi?

Tabletat e kontrollit të lindjes nuk shkaktojnë PCOS. Ndërsa shkaku i saktë nuk dihet, faktorët mjedisorë dhe gjenetikë punojnë së bashku për të shkaktuar gjendjen. Gjeni i veçantë është i panjohur, por historitë familjare të PCOS janë të zakonshme.

Në PCOS, ka anomali në boshtin hipotalamik-hipofizë, sekretimin dhe veprimin e insulinës dhe funksionin e vezoreve. Gratë zakonisht shkojnë te mjeku për shkak të ndryshimeve në peshë, puçrrave, problemeve menstruale ose infertilitetit dhe më pas zbulohet se kanë PCOS.

Miti se pilulat e kontrollit të lindjes shkaktojnë PCOS mund të ketë lidhje me një gjendje të quajtur sindroma e kontrollit pas lindjes. Ky është një koleksion i simptomave që mund të ndodhin në disa gra kur ato ndalojnë marrjen e kontrollit hormonal të lindjes.

Simptomat e sindromës së kontrollit pas lindjes mund të përfshijnë:

 • ndryshimet menstruale
 • shtim në peshë
 • puçrrat
 • Renia e flokeve
 • vështirësitë e pjellorisë

Pilula nuk shkakton domosdoshmërisht këto simptoma. Shumë mjek profesionistë mendojnë se ato janë një dukuri normale dhe se trupi përshtatet me ndryshimin e hormoneve. Këto zakonisht zgjidhen për disa muaj.

Simptomat e PCOS

PCOS është një çrregullim i hormoneve që gjithashtu mund të çojë në gjendje të tjera. Është një shkak i zakonshëm i infertilitetit. Shenjat dhe simptomat mund të ndryshojnë dhe mund të përfshijnë:

 • periudha menstruale të humbura, të parregullta ose shumë të lehta
 • vezoret e zgjeruara ose vezoret cistike
 • qimet e tepërta të trupit, përfshirë gjoksin, stomakun dhe shpinën
 • shtim në peshë, veçanërisht rreth barkut
 • puçrrat
 • lekure e yndyrshme
 • rrallimi i flokëve ose tullacia
 • infertilitetit
 • njolla të errëta të lëkurës në pjesën e pasme të qafës ose nën gjoks

Trajtimet

Trajtimi për PCOS mund të ndryshojë dhe varet nga disa faktorë, duke përfshirë:

 • Mosha e pacientit
 • ashpërsia e simptomave
 • shëndetin i përgjithshëm
 • nëse doni të mbeteni shtatzënë në të ardhmen

Kontraceptivët oralë, ose pilulat e kontrollit të lindjes, shpesh janë një trajtim për PCOS. Pjesa kryesore diagnostike e PCOS është hiperandrogjenizmi, gjendje e cila ndodh kur një femër prodhon  shumë androgjen, ose hormone seksuale mashkullore.

Kontraceptivët hormonalë të kombinuar mund të ndihmojnë në zvogëlimin e prodhimit të androgjeneve si dhe në zvogëlimin e rrezikut të çrregullimeve metabolike të shoqëruara me PCOS.

Tabletat e kontrollit të lindjes gjithashtu mund të:

Rregullojnë  ciklin menstrual, duke zvogëluar rrezikun e kancerit endometrial

 • Pastrojnë  lëkurën
 • Zvogëlojnë  dhimbjet menstruale
 • Pakësojnë  rrjedhën menstruale dhe zvogëlojnë rrezikun për t’u bërë anemik
 • Zvogëlojnë  rrezikun e cisteve të vezoreve

Efektet anësore nga kontraceptivët oralë

Shumë gra nuk kanë efekte anësore nga pilula, por disa kanë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të pilulave, dhe secili person mund të reagojë ndryshe. Efektet anësore të pilulës së kontrollit të lindjes mund të përfshijnë:

 • nauze, e cila mund të ndodhë në fillim, por zakonisht zhduket
 • dhimbje koke, të cilat mund të qetësohen duke përdorur një pilulë me më pak estrogjen
 • ndryshimet e humorit
 • gjoks i lënduar ose i zmadhuar
 • ndryshimet në peshë
 • mpiksjen e gjakut

Nëse keni mungesë të frymëmarrjes, keni dhimbje, ënjtje në këmbë, ose keni dhimbje gjoksi, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor. Kjo mund të jetë një shenjë e një mpiksje gjaku.

Para se të përdorni pilulën e kontrollit të lindjes, flisni me një mjek profesionist për çdo histori familjare të mpiksjes së gjakut, çrregullimeve të mpiksjes ose nëse pini duhan.