MENU
klinika

Ndikimi

A ndihmojnë suplementet e vajit të peshkut kundër depresionit?

21.06.2021 - 18:45

Shtesat e vajit të peshkut shpesh reklamohen si të mira për shëndetin e zemrës, por një studim i ri zbulon se ato gjithashtu mund të ndihmojnë në luftimin e depresionit.

“Duke përdorur një kombinim të hulumtimeve laboratorike dhe pacientëve, studimi ynë ka dhënë një pasqyrë të re emocionuese se si acidet yndyrore omega-3 sjellin efekte anti-inflamatore që përmirësojnë depresionin,” tha autorja kryesore Alessandra Borsini, një neuroshkencëtare postdoktorale  në King’s College në Londër.

Borsini tha se ka qenë e njohur që acidet yndyrore të pangopura omega-3 kanë efekte anti-depresive dhe anti-inflamatore, por saktësisht se si ndodh kjo ka qenë e paqartë.

“Studimi ynë ka ndihmuar të shkëlqejë një dritë mbi mekanizmat molekularë të përfshirë në këtë marrëdhënie, të cilat mund të informojnë zhvillimin e trajtimeve të reja të mundshme për depresionin duke përdorur omega-3 PUFA,” tha Borsini në një njoftim për shtyp të universitetit.

Studimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit me depresion të rendë kanë nivele të larta të inflamacionit, por nuk ekzistojnë trajtime të provuara anti-inflamatore për depresionin.

Pjesa e pacientëve të këtij studimi të ri përfshiu 22 persona me depresion të rëndë.

Një herë në ditë për 12 javë, atyre iu dha një nga dy acide yndyrore të pangopura omega-3 (PUFA) – ose 3 gram acid eikosapentaenoik (EPA) ose 1.4 gram acid dokosaheksaenoik (DHA).

EPA dhe DHA janë omega-3 PUFA që gjenden në vajin e peshkut.

Nënproduktet e EPA dhe DHA u matën në gjakun e pacientëve para dhe pas trajtimit, dhe simptomat e tyre të depresionit u vlerësuan.

Trajtimi me të dy omega-3 shoqërohej me një përmirësim të ndjeshëm të depresionit, me një rënie mesatare 64% të simptomave për grupin EPA dhe 71% në grupin DHA. Megjithatë, kjo nuk provon një lidhje shkak-pasojë.

Nivelet e EPA dhe DHA të përdorura në këtë studim nuk mund të arrihen duke ngrënë vetëm peshk, vunë në dukje studiuesit.

Autorja e lartë e studimit Carmen Pariante, një profesore e psikiatrisë biologjike, tha se kërkimi ka siguruar informacion jetësor për të ndihmuar në formësimin e provave klinike të qasjeve terapeutike me acide yndyrore omega-3.

“Është e rëndësishme të theksohet se hulumtimi ynë nuk ka treguar që thjesht duke rritur acidet yndyrore omega-3 në dietat tona ose përmes marrjes së shtesave ushqyese ne mund të zvogëlojmë inflamacionin ose depresionin,” tha ajo.

“Mekanizmat prapa lidhjeve midis depresionit dhe omega-3 PUFA janë të ndërlikuar dhe kërkojnë kërkime të mëtejshme dhe prova klinike për të kuptuar plotësisht se si funksionojnë dhe për të informuar qasjet e ardhshme terapeutike.”

Gjetjet u botuan më 16 qershor në revistën Molecular Psychiatry.