MENU
klinika

Ja ç’thonë studiuesit

A ndikon stresi tek artriti?

19.06.2021 - 13:53

Praktikimi i psikologjisë pozitive (PP) mund të jetë i dobishëm nëse keni artrit reumatoid (RA). Ai përqendrohet në mënyrën se si mund të jetoni në maksimum duke përqafuar pikat tuaja të forta personale dhe duke u përqëndruar në koncepte si mirënjohja, optimizmi dhe qëllimi.

Studiuesit kanë lidhur praktikimin e këtyre dhe temave të tjera të PP me përmirësimin e mirëqenies mendore midis njerëzve me RA dhe gjendje të tjera kronike. Ajo madje mund të zvogëlojë simptoma të tilla si dhimbja dhe lodhja ose t’ju ndihmojë t’i menaxhoni ato më mirë.

Psikologji pozitive (PP)

PP është një lloj relativisht i ri i teorisë së shëndetit mendor që u zhvillua në vitet 2000. Ajo mat mirëqenien mendore përmes koncepteve si optimizmi, shpresa dhe qëllimi. Lidh aspektet pozitive të jetës së një individi me aftësinë e tij për të qëndruar i shëndetshëm.

PP lidh kushtet më poshtë me mirëqenien:

duke përqafuar pikat e forta personale

duke shprehur mirënjohje

gjetja e qëllimit në jetë

vendosjen dhe arritjen e qëllimeve

nxitjen e marrëdhënieve të ngushta shoqërore

duke pasur dhembshuri

zhvillimi i rezistencës (shërimi i shpejt nga situata të vështira)

angazhimi në veprimtari kuptimplota

Këto praktika mund të bëhen së bashku me ndërhyrje të tjera të shëndetit mendor të drejtuara nga një psikoterapist, si terapia njohëse e sjelljes (CBT).

Ose mund të dëshironi t’i praktikoni ato vetë. Për shembull, mund të mbani një ditar mirënjohjeje ku renditni një gjë për të cilën jeni mirënjohës çdo ditë.

Një praktikë tjetër e PP është riformulimi i mendimeve negative në ato pozitive, ose gjetja e ekuilibrit në planin negativ dhe pozitiv. Nëse keni RA, mund ta bëni këtë duke:

duke folur pozitivisht me veten

riformulimi i mendimit  për t’u përqëndruar në atë që mund të bëni kundrejt asaj që nuk mund të bëni

duke festuar detyrat e përfunduara ose sfidat që keni kapërcyer

RA dhe PP

Njerëzit me RA mund të përfitojnë nga PP për shumë arsye. PP mund të kundërshtojë simptomat RA si depresioni, ankthi, dhimbja dhe lodhja. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të qëndroni në planin tuaj të menaxhimit RA, në mënyrë që të ndiheni më të shëndetshëm në përgjithësi.

Disa studime tregojnë përfitimet e PP midis njerëzve që përjetojnë dhimbje kronike dhe, më saktësisht, RA.

Shëndeti mendor, RA dhe PP

RA rrit rrezikun e përjetimit të depresionit dhe ankthit, sipas hulumtimit të vitit 2017.

Depresioni ndikon në pikëpamjen tuaj për jetën. Ndër simptoma të tjera, ju mund të:

ndiheni të trishtuar ose të pashpresë

humb interesin për pjesë të jetës tënde

shtoni ose humbni peshë

fle më shumë ose më pak sesa rekomandohet

përjetoni mungesë energjie

Ankthi mund të shfaqet si stres. Mund të ndiheni të tensionuar, të shqetësuar ose të irrituar.

Këto kushte të shëndetit mendor mund të përkeqësohen ose të shkaktojnë simptoma të tjera RA.

 

I njëjti studim i vitit 2017 zbuloi se stresi dhe gjendja shpirtërore janë faktorë të pavarur për rikthimin e simptomave RA. Mund të rezultojë në më shumë inflamacion, dhimbje, ngurtësi dhe lodhje.

Një përmbledhje dhe një studim, të dy nga 2018, sugjerojnë që PP mund të jetë në gjendje të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të depresionit dhe ankthit, veçanërisht kur kombinohen me teknika të tjera psikoterapie.