MENU
klinika

Nga Russian Today/ ..."një vend që prodhon energji"

“Arabia Saudite nuk është më një vend i naftës”

10.06.2021 - 12:31

Kur Ministri i Energjisë i Arabisë Saudite Princi Abdulaziz bin Salman njoftoi se Arabia Saudite nuk ishte më një vend prodhues i naftës, ai me gjasë nuk donte të thoshte fjalë për fjalë.

“Arabia Saudite nuk është më një vend i naftës, është një vend që prodhon energji,” i tha Ministri i Energjisë S&P Global Platts këtë javë.

Arabia Saudite ka ambicie të larta jeshile që përfshijnë prodhimin e gazit, burimet e rinovueshme dhe hidrogjenin.

“Unë e nxis botën ta pranojë këtë si një realitet. Ne do të jemi fitues të të gjitha këtyre aktiviteteve”.

Arabia Saudite me siguri do të përfitojë nga tranzicioni i gjelbër. Ndërsa Exxons, Chevrons dhe Shells të botës janë të zënë duke bërë ofertat e aktivistëve të klimës në sallën e bordit dhe sallën e gjyqit, NOCs, veçanërisht në kombet e ndryshme të OPEC, janë shumë të etur për të përfituar nga ajo që sigurisht do të rritet nafta çmimet

Tashmë Arabia Saudite ka rritur çmimin e saj zyrtar të shitjes për muajin korrik në Azi.

Por kjo nuk e ndalon Arabinë Saudite të ndjekë ambiciet e saj të gjelbërta, Nisma e Gjelbër Saudite, ndërsa financon ato ambicie të gjelbra përmes shitjeve të naftës. Arabia Saudite ka në plan të gjenerojë 50% të energjisë së saj nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030, pjesërisht për të ulur varësinë e saj nga nafta. Në vitin 2017, burimet e rinovueshme përbënin vetëm 0,02% të pjesës së përgjithshme të energjisë në Arabinë Saudite.

Por kjo nuk do të thotë që Arabia Saudite po planifikon të prodhojë më pak fuçi nafte. Dhe kjo nuk do të thotë që Arabia Saudite po planifikon të ndalojë financimin për të gjitha projektet e reja të naftës dhe gazit, pasi raporti i fundit i bombave IEA ka sugjeruar që bota duhet të bëjë për të arritur zero-zero deri në vitin 2050. Arabia Saudite ka qëndruar gjatë që nafta do të mbeten një burim dominues i energjisë për dekada.

Ministri i Energjisë i Arabisë Saudite tha se rruga zero-zero e IEA-së e shënuar në raportin e saj më të fundit ishte si një vazhdim i La La Land. Në fakt, disa kombe që prodhojnë vaj dhe konsumojnë vaj kanë hedhur poshtë raportin.

Të ardhurat e naftës të Arabisë Saudite, të cilat do të financojnë çdo aspiratë të gjelbër që vendi mund të ndërmarrë, janë zvogëluar gjatë vitit e gjysmë të fundit dhe gjigandit shtetëror të naftës Aramco iu desh të mbante shitje të bonove vetëm për t’i paguar dividentin e tij të majmë shtetit.

Sidoqoftë, eksportuesi më i madh në botë i lëndës së papërpunuar që pretendon se nuk është më një vend prodhues i naftës është me të vërtetë i rëndësishëm.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT