MENU
klinika

Trajtimi

Artriti tek fëmijët, nga se shkaktohet?

10.06.2021 - 16:22

Artriti shkakton dhimbje, ënjtje dhe ngurtësi të nyjeve , lidhjet midis kockave. Artriti është më i zakonshëm tek të rriturit. Por mund të prekë edhe fëmijët. Ky quhet artriti i mitur.

Artriti është veçanërisht një problem për fëmijët sepse kockat dhe nyjet e tyre po zhvillohen dhe rriten.

Ekzistojnë shumë lloje të artritit të mitur. “Artriti idiopatik i mitur” është më i zakonshmi. Është  një grup prej shtatë kushtesh artritike.

Artriti idiopatik i mitur mund të prekë çdo artikulacion në trup. Por shpesh prek gjunjët dhe nyjet e fëmijëve në duar dhe këmbë.

Artriti i mitur është zakonisht një çrregullim autoimun. Kjo ndodh kur sistemi imunitar i trupit sulmon disa nga qelizat dhe indet e tij të shëndetshme. Kjo shkakton inflamacion, reagimin e trupit ndaj dëmtimit nga brenda dhe dëmtimit nga jashtë.

Shkencëtarët po studiojnë shkaqet e artritit të mitur. Tani për tani, këto nuk janë kuptuar mirë. Gjenet e një fëmije mund t’i bëjnë ata më shumë të predispozuar të preken nga artriti. Por edhe diçka në jetën e tyre të përditshme, siç është një virus, mund të shkaktojë gjendjen.

Diagnostifikimi i artritit të mitur mund të jetë i ndërlikuar. Mjekët mund të dyshojnë për artrit nëse një fëmijë ka dhimbje të kyceve ose ënjtje që nuk do të zhduket. Simptomat mund të përfshijnë gjithashtu skuqje të lëkurës ose ethe të pashpjegueshme.

Për të diagnostikuar artritin e mitur, mjekët kryejnë një provim fizik. Ata mund të urdhërojnë teste laboratorike ose të gjakut dhe rrezeve X. Ata do të pyesin gjithashtu për historikun e shëndetit të familjes.

Artriti i mitur mund të sjellë një dëm fizik dhe emocional. Dhimbja dhe lodhja mund ta bëjnë frekuentimin e shkollës më të vështirë. Simptomat mund ta bëjnë më të vështirë pjesëmarrjen në aktivitete pas shkollore ose shoqërore.

Për fat të mirë, ka pasur përparime të mëdha në trajtimin gjatë dy dekadave të fundit. Një klasë ilaçesh të quajtura “biologjikë” ka qenë shumë e dobishme për disa fëmijë me artrit të rëndë.

Biologjikët me të vërtetë kanë ndryshuar fytyrën e artritit të mitur. Këto ilaçe kanë ndihmuar shumë fëmijë të shmangin efektet më të rënda të gjendjes. Më pak fëmijë arrijnë në pikën ku kanë nevojë për paterica ose karrige me rrota.

Biologjikët gjithashtu mund të ndihmojnë në zvogëlimin e përdorimit të ilaçeve të tjera. Kjo përfshin barna të quajtura kortikosteroide. Këto zvogëlojnë inflamacionin por mund të shkaktojnë efekte anësore serioze kur përdoren për një kohë të gjatë. Studiuesit po punojnë për të zhvilluar ilaçe më të mira me më pak efekte anësore.

Terapia fizike mund të jetë gjithashtu një pjesë e rëndësishme e trajtimit. Ndihmon në zvogëlimin e dhimbjes dhe në ruajtjen e lëvizjes së plotë të kyçeve.

Artriti  mund të prekë praktikisht çdo fushë të jetës, nga puna te marrëdhëniet. Nëse ju ose fëmija juaj keni artrit , ka shumë gjëra që mund të bëni për të ndihmuar në ruajtjen e stilit të jetës dhe për të mbajtur një pamje pozitive. Ushtrimet fizike ndihmojnë në mbajtjen e muskujve të shëndetshëm dhe të fortë, ruajnë lëvizjen e kyçeve dhe ruajnë fleksibilitetin. Pushimi ndihmon për të zvogëluar inflamacionin, dhimbjen dhe lodhjen e kyçeve. Pyesni mjekun si të ekuilibroni ushtrimet dhe pushimin për situatën tuaj.

Përparimet e reja kërkimore vazhdojnë të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës për njerëzit me artrit. Flisni me mjekun si mund të trajtoni dhimbjen dhe ngurtësinë e kyçeve, në mënyrë që të mund të bëni një jetë të plotë, aktive dhe të pavarur.