MENU
klinika

Nga The Washington Post

Biden po e çon Amerikën drejt luftës!

22.06.2021 - 15:23

“Amerika është kthyer” ishte parulla e Presidentit Biden ndërsa u takua në fillim të këtij muaji me Grupin e Shtatë në Cornwall, aleatët e NATO-s në Bruksel dhe Presidentin rus Vladimir Putin në Gjenevë.

Biden fitoi lavdërime  për udhëheqjen e një kthimi në normalitet pas mbretërimit të gabimit të Donald Trump.

Pyetja është, megjithatë, Amerika është kthyer për çfarë?

Fokusi i Biden në takimet evropiane ishte forcimi i aleatëve të NATO-s për një përballje të re globale me Rusinë – dhe gjithnjë e më shumë Kinën.

Pavarësisht kërcënimeve ekzistenciale të paraqitura nga ndryshimi katastrofik i klimës dhe një pandemi globale, normalja e re e Biden duket ogurzezë duke u mbështetur në një ringjallje të politikës së Luftës së Ftohtë.

“Ne jemi të përkushtuar ndaj rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla”, përfundon komunikata përfundimtare nga takimet e NATO-s, por “veprimet agresive të Rusisë përbëjnë një kërcënim për sigurinë Euro-Atlantike … Ndikimi në rritje i Kinës dhe politikat ndërkombëtare mund të paraqesin sfida që ne duhet t’i adresojmë së bashku si një aleancë. ”

Pjesa më e madhe e planit të NATO-s adresonte forcimin e aftësive ushtarake të aleancës në kufijtë rusë dhe NATO për herë të parë përcaktoi gjithashtu Kinën si një “sfidë sistemike”.

Bota, na është thënë, është e ndarë midis kombeve demokratike dhe autoritare.

Këta të fundit janë pikturuar si shtypës, duke kërcënuar fqinjët e tyre dhe duke punuar për të prishur një rend të supozuar të mirë të bazuar në rregulla

Në një Uashington të shtuar nga ndarjet e hidhura partizane, thirrja për të sfiduar kërcënimin e paraqitur nga Kina dhe Rusia krijon konsensusin dypartiak.

Edhe një herë kërcënimi jashtë vendit përdoret për të justifikuar veprimet brenda vendit.

Joe Biden's First Diplomatic Fight Will Be at Home - POLITICO

Sidoqoftë, kostot e kthimit në Luftën e Ftohtë janë të mëdha. Senatori Bernie Sanders vlerëson Biden për njohjen e autoritarizmit si një “kërcënim të madh për demokracinë”, por me mençuri paralajmëron se “konflikti primar… po ndodh jo midis vendeve por brenda tyre … dhe nëse demokracia do të fitojë, do ta bëjë këtë jo në një fushë beteje tradicionale, por duke demonstruar se demokracia në të vërtetë mund të sjellë një cilësi më të mirë të jetës për njerëzit sesa mund të ketë autoritarizmi “.

Ai gjithashtu shtrembëron thellësisht kërcënimet e vërteta të sigurisë me të cilat përballemi.

Një Luftë e Ftohtë e rinovuar do të forcojë fraksionet nacionaliste dhe militariste midis të gjithë kundërshtarëve.

Krijimi i frikës rreth Kinës tashmë ka kontribuar në rritjen e krimeve të urrejtjes kundër aziatiko-amerikanëve në Shtetet e Bashkuara që do ta bëjnë ringjalljen e demokracisë sonë edhe më të vështirë.

Takimi i Biden me Putin shpresojmë të shënojë një fund të përkeqësimit të marrëdhënieve që janë bërë gjithnjë e më të rrezikshme.

Ambiciet e Presidentit Kinez Xi Jinping dhe aftësia në rritje ekonomike e Kinës dhe vendosmëria e re paraqesin një sfidë më të vështirë.

Por përpara se “Amerika të kthehet” në një Luftë të re të Ftohtë, ne kemi nevojë për një diskutim shumë më serioz në lidhje me përparësitë e vërteta të sigurisë së popullit Amerikan – dhe sfidat e vërteta me të cilat përballemi.

Përkthyer dhe përshtatur nga Project Syndicate/ konica.al