MENU
klinika

Ja kur e sugjerojnë mjekët...

Ç’duhet të dini për operacionin e shtrëngimit të zorrëve?

07.06.2021 - 16:40

Shtrëngimet e zorrëve janë një ndërlikim i zakonshëm i sëmundjes Crohn. Strikturat janë një ngushtim i një pjese specifike të zorrëve që e bën të vështirë kalimin e ushqimit. Ata ndonjëherë mund të çojnë në bllokim të zorrëve.

Strikturoplasia është një lloj operacioni që përdoret për të korrigjuar shtrëngimet në traktin e tretjes.

Çfarë është Strikturoplasia?

Strikturoplasia është një trajtim kirurgjikal për shtrëngimet e zorrëve. Përfshin zgjerimin e pjesëve të dëmtuara të zorrëve. Nëse shtrëngimet e shumta janë të pranishme, ato mund të trajtohen në të njëjtën kohë.

Autorët e një metaanalize të vitit 2007 të 3.529 strikturaplastikave arritën në përfundimin se strikturoplasia është një trajtim i sigurt dhe efektiv për shtrëngimet në pjesën e poshtme të zorrëve të holla, duke përfshirë ileumin dhe jejunumin. Strikturat e shkaktuara nga sëmundja e Crohn ndodhin zakonisht këtu.

Strikturplastia është më pak e efektshme në trajtimin e shtrëngimeve në pjesën e sipërme të zorrës së hollë ose duodenit, të cilat ka më shumë të ngjarë të shkaktohen nga ulçera.

Në një strikturoplasi, asnjë pjesë e zorrës së hollë nuk duhet të hiqet. Kjo ndihmon për të shmangur një ndërlikim të quajtur sindroma e zorrëve të shkurtra, e cila mund të kufizojë thithjen e ujit dhe ushqyesve.

Një studim i vitit 2013 tregoi se strikturoplasia është një alternativë e sigurt dhe efektive për heqjen e pjesëve të zorrëve për njerëzit në rrezik të sindromës së zorrëve të shkurtra.

Për çfarë përdoret strikturoplasia?

Shtrëngimet shkaktohen nga inflamacioni i traktit tretës. Ato janë një simptomë e zakonshme e sëmundjes Crohn, por gjithashtu mund të shkaktohet nga:

ulcerat

infeksionet

operacionet e kaluara

lloje të caktuara të kancerit

Me kalimin e kohës, inflamacioni kronik bën që muret e zorrëve të trashen në ind mbresë, duke formuar një ngushtim. Strukturat janë më të ngushta se indet e shëndetshme të zorrëve. Nëse nuk trajtohen, ato mund të bllokojnë kalimin e lëndës ushqimore nëpër aparatin  tretës.

Gjatë një strikturoplasie, një kirurg hap barkun  dhe bën një seri prerjesh përgjatë gjatësisë së strikturës. Indet e dëmtuara ristrukturohen dhe rishfaqen për të lejuar një hapje më të gjerë.

Cila është procedura strikturoplasia?

Para operacionit, mund t’ju kërkohet t’i nënshtroheni testeve për të përcaktuar shëndetin tuaj ushqyes. Nëse jeni të kequshqyer, mjeku mund t’ju përshkruajë vitamina ose suplemente që duhen marrë para dhe pas strikturoplasisë.

Cilat janë ndërlikimet e mundshme?

Ashtu si me çdo operacion, vjen me një rrezik të komplikimeve. Komplikimet më të zakonshme përfshijnë:

gjakderdhje gastrointestinale

rishfaqja e shtrëngimit

abscese

fistulat

infeksionet në vendin e prerjes

bllokimi i zorrëve

ndryshime të përkohshme në funksionin e zorrëve

Sipas metaanalizës së 2007 të përmendur më lart, shkalla e ndërlikimeve për strictureplasties e zorrës së poshtme të hollë ishte afërsisht 13 për qind.

Strikturplastia është një opsion i preferueshëm për njerëzit që mund të kenë pasur heqje të mëparshme të zorrëve dhe rrezikojnë të zhvillojnë sindromën e zorrëve të shkurtra.

Bisedoni me mjekun për të diskutuar rreziqet dhe përfitimet e kësaj procedure dhe për të përcaktuar nëse strikturplastia mund të jetë një mundësi e mirë për ju.