MENU
klinika

Kur mund të përdoret

Çfarë është kimioterapia antineoplastike?

27.06.2021 - 13:50

Barnat antineoplastike (kimioterapi) janë ilaçe që përdoren për të trajtuar kancerin. Ato kalojnë me disa emra të tjerë të tillë si ilaçe antikancerogjene ose citotoksike.

Barnat e kimioterapisë mund të përdoren në mënyra të ndryshme në trajtimin e kancerit. Ato mund të jenë trajtimi kryesor për kancerin ose mund të përdoren për tkurrjen e tumoreve para ose pas trajtimeve të tjera. Mjeku mund të rekomandojë barna antineoplastike në kombinim me trajtime të tilla si:

operacioni

terapi rrezatimi

imunoterapia

terapi e synuar

terapi hormonale

Mënyra e saktë se si ilaçet antineoplastike ndalojnë përhapjen e kancerit varet nga ilaçet specifike të përdorura. Ata janë shumë toksikë dhe shpesh çojnë në efekte anësore të tilla si rënia e flokëve, të përzierat dhe lodhja.

Çfarë është kimioterapia antineoplastike?

Agjentët antineoplastikë janë ilaçe që përdoren për të trajtuar kancerin. Këto ilaçe përmbajnë kimikate që vrasin qelizat që ndahen shpejt siç janë qelizat kancerogjene. Ato gjithashtu mund të vrasin qelizat e shëndetshme në trup që shumohen shpejt siç janë qelizat e lëkurës ose qelizat në gjëndrat e flokëve.

Barnat antineoplastike mund të klasifikohen bazuar në metodën e tyre të veprimit.

*Agjentët alkilues dhe alkilantë

Agjentët alkilues dëmtojnë ADN-në e qelizave kancerogjene për t’i mbajtur ato të mos përsëriten. Ata janë përdorur për të trajtuar shumë lloje të kancerit duke përfshirë:

kanceri i gjirit

kancer në mushkëri

kanceri i vezoreve

leuçemia

Sëmundja e Hodgkin

mieloma e shumëfishtë

sarkoma

*Antibiotikë antitumour

Këto ilaçe ndryshojnë ADN-në brenda qelizave kancerogjene për t’i mbajtur ato të mos përsëriten. Dozat e larta mund të dëmtojnë zemrën. Disa lloje të kancerit që këto ilace përdoren për të trajtuar përfshijnë:

limfoma

karcinoma e qelizave skuamoze

kancer në mushkëri

kanceri i gjirit

sarkoma e indeve të buta

kanceri i zorrës së trashë

melanoma

kanceri i vezoreve

kanceri i stomakut

*Antimetabolitë

Antimetabolitet lidhen me molekulat në qelizat kancerogjene që përbëjnë ADN-në dhe ARN-në për t’i mbajtur ato të mos përsëriten. Disa gjendje që trajtojne janë:

leuçemia

kanceri i gjirit

kanceri i vezoreve

kanceri i zorrës së trashë

*Alkaloide bimore (frenues topoizomeraze)

Këto ilaçe ndalojnë qelizat kancerogjene të shumohen duke ruajtur enzimat që qelizat kancerogjene u duhen për të bërë kopjet e tyre. Ato përdoren zakonisht për të trajtuar:

kancerin e gjirit

kancer në mushkëri

disa leuçemi

limfoma

kanceri i vezoreve

mieloma e shumëfishtë

*Agjentët hormonalë

Agjentët hormonalë ndihmojnë në vrasjen e kancereve që janë të ndjeshëm ndaj niveleve të hormoneve si:

kanceri i gjirit

kancer i tiroideve

kanceri i prostatës

kanceri i mitrës

*Agjentë të ndryshëm

Shumë ilaçe të tjera antineoplastike ndihmojnë në shkatërrimin e qelizave kancerogjene, por nuk përshtaten mirë në një nga kategoritë e tjera.

barnat antineoplastike mund të përdoren si një trajtim parësor për kanceret si:

Sëmundja e Hodgkins

leuçemia

Limfoma e Burkitt

limfoma e lokalizuar difuze e qelizave te medha

Tumori i Ëilms

kanceri i mushkërive me qeliza të vogla

kanceri i testikujve

Sa efektiv është trajtimi me kimioterapi antineoplastike?

Barnat antineoplastike janë një nga trajtimet më të zakonshme për kancerin. Efektiviteti i tyre varet nga lloji i kancerit që keni, sa agresiv është kanceri dhe në çfarë faze është.

Për disa lloje të kancerit, ka shumë hulumtime që mbështesin përdorimin e kimioterapisë për përmirësimin e mbijetesës. Por për kanceret e tjerë, ka pak prova që tregojnë se kimioterapia është më efektive se trajtimet e tjera.

Një studim i vitit 2019 ekzaminoi efektivitetin e kimioterapisë së administruar si terapi ndihmëse për rritjen e shkallës së mbijetesës së përgjithshme të pacientëve me kancer të gjirit të zbuluar në faza të ndryshme të depistimit. Studiuesit zbuluan se kimioterapia ndihmëse mund të ndihmojë pacientë me interval kanceri të gjirit. Kanceri i gjirit në interval është kanceri i zbuluar midis mamografive të planifikuara rregullisht dhe tenton të ketë një prognozë të dobët.

Një studim i vitit 2020 zbuloi se kimioterapia induktive mund të përmirësojë nivelin e përgjithshëm të mbijetesës së nëngrupeve të caktuara të njerëzve me ekstremitet të gradës së lartë ose sarkoma të indeve të buta të trupit. Nëngrupet e njerëzve që mund të përfitojnë përfshijnë:

personat mbi moshën 70 vjeç

njerëzit me tumore të mëdha

njerëzit që marrin rrezatim

Këto ilaçe shpesh përmirësojnë mbijetesën e përgjithshme të njerëzve me kancer, por ato gjithashtu zakonisht shkaktojnë efekte anësore të tilla si rënia e flokëve, lodhja, të përzierat dhe të vjellat.

Flisni me mjekun para trajtimit për të peshuar efektet pro dhe kundër për llojin specifik të kancerit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gjithçka që duhet të dini

A është e dhimbshme kimioterapia?

Historia e pazakontë e Endrit

“Tumori i trurit”- më thanë mjekët!

Historia e 30-vjeçares Alisona

Ajo ka luftuar me lupusin, veshkat dhe kancerin