MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Çfarë fiton Amerika Latine nga tensionet SHBA-Kinë?

16.06.2021 - 09:54

Dikur një prani periferike në Amerikën Latine, Kina është bërë një nga partnerët më të rëndësishëm të rajonit. Tregtia bilaterale u zgjerua nga 12 miliardë dollarë në 2000 në mbi 300 miliardë dollarë në vitin 2020, duke rritur pjesën e Kinës në tregtinë totale të rajonit nga 1.7% në 14.4%. Kina është bërë gjithashtu një burim gjithnjë e më i rëndësishëm i investimeve të huaja direkte në Amerikën Latine, duke zënë gati 10% të flukseve hyrëse në vitet e fundit.

Ndikimi në rritje kinez në hemisferën perëndimore nuk ka kaluar pa u vënë re nga Shtetet e Bashkuara. Pa ndonjë rivendosje të dukshme për marrëdhëniet SHBA-Kinë, rivaliteti midis dy ekonomive më të mëdha në botë dhe vendeve tregtare vazhdon të përshkallëzohet globalisht dhe në Amerikën Latine.

Në terma afatshkurtër, politizimi i aksesit të vaksinave COVID-19 mund të bëhet shkaktari i fundit për tensionet e rinovuara Sino-Amerikane. Për një periudhë afatmesme dhe afatgjatë, ndoshta sa më shpejt se në vitin 2035, Kina mund të zëvendësojë SHBA si partneri më i madh tregtar i rajonit. Vendi është tashmë partneri kryesor tregtar i Brazilit, Perusë dhe Kilit dhe merr 30-40% të eksporteve të tyre.

Në këtë kontekst, pyetja kryesore për Amerikën Latine është nëse rajoni mund të përshtatet me sukses, ose edhe të përfitojë, nga dinamika e vazhdueshme konkurruese midis SHBA dhe Kinës. Por përgjigjja mbetet në rastin më të mirë e përzier dhe e paqartë, pjesërisht për shkak të ndryshimeve të konsiderueshme në të gjithë rajonin.

Merrni parasysh luftën tregtare SHBA-Kinë, e cila u përshkallëzua në Mars 2018 me raundin e parë të tarifave hakmarrëse. Megjithëse eksportuesit e sojës së Brazilit kanë realizuar fitime të konsiderueshme gjatë tre viteve të fundit duke zëvendësuar eksportet e SHBA në Kinë, vendet dhe sektorët e tjerë të Amerikës Latine nuk përfituan domosdoshmërisht nga devijimi i tregtisë në të njëjtën masë. Edhe në Brazil, ekziston pasiguri për qëndrueshmërinë afatgjatë të bumit të eksportit të shkaktuar nga lufta tregtare.

Për më tepër, Amerika Latine veriore (Meksika, Amerika Qendrore dhe Karaibet) ka marrëdhënie të dukshme të ndryshme tregtare me Kinën në krahasim me jugun e rajonit të mallrave. Ndërsa Meksika kapte më parë mundësi për ripërtëritje dhe kërkime të ngushta ndërsa disa zinxhirë furnizimi u zhvendosën nga Kina, pandemia COVID-19 fshiu pjesën më të madhe të asaj të papritur, të paktën përkohësisht.

Ekonomitë e Amerikës Latine janë të ndjeshme ndaj përhapjeve indirekte të luftërave tregtare gjithashtu. Në një nivel makro, rajoni është ndër më të prekurit nga pandemia në aspektin njerëzor dhe ekonomik. Amerika Latine përbën vetëm 8% të popullsisë së botës ende përfaqëson vazhdimisht 30% të vdekjeve nga COVID-19 dhe në vitin 2020 ajo pësoi tkurrjen më të thellë ekonomike të çdo rajoni në zhvillim. Tensionet e vazhdueshme SHBA-Kinë mund të bëjnë presion shtesë në rënie në një rimëkëmbje tashmë të pasigurt globale dhe rajonale.

Në një nivel mikro, tarifat hakmarrëse dhe proteksionizmi në rritje i shkaktuar nga lufta tregtare kanë shkaktuar dëme kolaterale për firmat e Amerikës Latine. Në vitin 2019, për shembull, eksportuesit kilianë të arrave u kapën jashtë kur qeveria indiane rriti tarifat e vendit më të preferuar për arrat në përgjigje të tarifave bilaterale të SHBA për çelikun indian. Ky vendim preku një ngarkesë kiliane me arra tashmë në det gjatë rrugës për në Indi.

Me Amerikën Latine që përballet me një mjedis ndërkombëtar potencialisht jo mbështetës, për shkak të rikuperimeve divergjente post-pandemike dhe fërkimeve të qëndrueshme tregtare SHBA-Kinë, politikëbërësit duhet të ndjekin tre përparësi.

Së pari, vendet e Amerikës Latine duhet të qëndrojnë vigjilente dhe të lundrojnë me kujdes në tensionet SHBA-Kinë për çështje që variojnë nga tregtia dhe investimet te teknologjia 5G dhe vaksinat COVID-19. Rajoni është shumë heterogjen, veçanërisht midis veriut dhe jugut, kështu që rregulli i vetëm i përgjithshëm për të zgjedhur midis SHBA dhe Kinës (që shumë e konsiderojnë si një dikotomi të rremë) duhet të jetë përafrimi me qëllimet dhe strategjitë kombëtare të zhvillimit.

Së dyti, Amerika Latine duhet të diversifikojë eksportet e saj, duke filluar në nivelin e vendit. Përqafimi i hapjes më të madhe të tregtisë globalisht dhe në nivel rajonal zvogëlon varësinë nga tregjet individuale, qoftë SHBA apo Kina. Pavarësisht nga proteksionizmi i përhapur (përkeqësuar nga kontrollet e eksportit të nxitura nga pandemia), Amerika Latine mund të luajë një rol konstruktiv në forcimin e bashkëpunimit tregtar ndërkombëtar. Kili, për shembull, i cili ka 26 marrëveshje tregtare me mbi 60 vende, është një kampion rajonal dhe global i tregtisë së lirë.

Së fundmi, rajoni duhet të eksplorojë mënyra për të rritur konkurrencën e saj për eksportin afatgjatë. Ulja e barrierave tarifore dhe jo-tarifore (përfshirë përmirësimin e infrastrukturës dhe rregulloreve) dhe shfrytëzimi i mundësive të paraqitura nga Revolucioni i Katërt Industrial do të jetë thelbësore në uljen e kostove të eksportit. Masat efektive të promovimit dhe lehtësimit të tregtisë jo vetëm që do të ndihmonin në zbutjen e ndikimit të derdhjeve të luftës tregtare, por gjithashtu do të mbështesnin diversifikimin dhe zhvillimin e eksporteve. Qeveritë duhet të plotësojnë këto masa me politikat e brendshme mbështetëse për të siguruar përfitimet shpërndarëse të tregtisë.

Tensionet SHBA-Kinë nuk ka gjasa të zbuten së shpejti dhe Amerika Latine nuk do të jetë në gjendje të izolojë veten plotësisht nga pasojat. Por, duke respektuar mësimet e tre viteve të fundit, qeveritë dhe bizneset e rajonit mund të pozicionohen më mirë për të pasur sukses gjatë tre viteve të ardhshme dhe më gjerë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Henry Kissinger flet për konfliktin SHBA-Kinë

‘Lufta tregtare’, më keq se Lufta e Parë Botërore!

Do vazhdojë SHBA të ketë një monedhë të dobët?

Bloomberg: Yellen përballet me luftën e valutave

Nga Financial Times/ Përgjigje të reja për pyetjen kineze që ndryshon gjithnjë

BE po shtrin shtrembërimet tregtare të Kinës në gjithë botën


6.8 miliardë dollarë janë marrë në tregun e brendshëm

Borxhi 12 Mld Usd, Qeveria sytë nga shqiptarët

Raporti i Oxfam/ Skema të pasigurta, të paprovuara

BBC: Synimet zero neto ‘joreale’

Gjendja e Bankës së Shqipërisë dhe projeksionet

Sejko: Një ecuri e plogësht e tregut të punës