MENU
klinika

Shpjegimi

Çfarë janë diskrasitë e gjakut?

21.06.2021 - 18:58

Termi “diskracia e gjakut” përdoret shpesh nga mjekët por mund të jetë konfuze (dhe nganjëherë alarmante) për pacientët. Në përgjithësi, është një term jo specifik që mund t’i referohet çdo sëmundjeje të lidhur me gjakun. Thënë kjo, ajo tenton të përdoret kur një diagnozë është e pasigurt (gjatë diagnozës) ose në situata specifike.

Diskrazitë e gjakut janë gjendje mjekësore (çrregullime hematologjike) që mund të ndikojnë në përbërësit qelizorë ose plazmatikë të gjakut, palcën e kockave ose indet limfatike. Shembuj të diskrasive të gjakut përfshijnë anemi, kancere të tilla si leuçemitë dhe limfomat, gjendje që shkaktojnë mpiksjen e gjakut ose gjakderdhje shumë të lehtë, etj.

Diskrasia e gjakut mund të jetë e zakonshme ose e pazakontë, malinje (kanceroze) ose beninje, dhe varion nga gjendje shumë të lehta ose asimptomatike, deri tek ato që janë kërcënuese për jetën. Ne do të shqyrtojmë shkaqet ose mekanizmat përgjegjës për diskrasitë e gjakut, llojet e ndryshme, simptomat e zakonshme dhe ato që mund të prisni kur bëhet fjalë për diagnozën dhe trajtimin.

Termi mjekësor diskrasia e gjakut do të thotë fjalë për fjalë “përzierje e keqe”. Kjo përzierje e keqe (diskrasia) është një çekuilibër në katër lëngjet e trupit – gjak, lëngu biliar i zi, lëngu biliar i verdhë dhe ujë. Kur këto lëngje janë të gjitha në ekuilibër, termi i përdorur ishte “eukrasia”.

Diskrazitë e gjakut mund të përfshijnë:

  • Qelizat e gjakut, të tilla si qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet
  • Proteinat në gjak përgjegjëse për mpiksjen dhe gjakderdhjen
  • Indet limfatike siç janë nyjet limfatike dhe shpretka
  • Palca e kockave
  • Enët e gjakut
  • Dega e mjekësisë që adreson këto kushte quhet hematologji.

Një pjesë e konfuzionit që rrethon termin diskrasi e gjakut është se ajo përdoret në një numër mënyrash të ndryshme dhe konfliktuale.

Kolektivisht: Ndonjëherë termi përdoret për të përshkruar çdo çrregullim të gjakut, palcës së kockave, proteinave të koagulimit ose indeve limfatike. Në provat klinike, termi mund të përdoret për të përshkruar çdo efekt anësor që lidhet me një ilaç hetues që prek këto inde.

Kur një diagnozë është e pasigurt: Shpesh herë termi diskrasi e gjakut përdoret gjatë procesit të diagnozës para se të bëhet një diagnozë e saktë. Në këtë rast, termi nënkupton që një çrregullim përfshin gjakun në një farë mënyre, por nevojitet një punë e mëtejshme për ta përcaktuar saktë.

Kur mund të jenë të pranishëm faktorët e rrezikut (veçanërisht me çrregullimet e mpiksjes): Termi mund të përdoret gjithashtu kur nevojitet një përpunim i faktorëve të rrezikut, për shembull, për të kërkuar shkaqet themelore të mpiksjes së gjakut. Në këtë rast, mund të nënkuptojë që një mjek dyshon për një gjendje themelore (siç është faktori V Leiden) në një person që ka mpiksje gjaku ose goditje në tru pa një gjendje të dukshme predispozicione.

Me shqetësime specifike: Termi diskrasia e gjakut ndonjëherë përdoret shumë specifikisht. Për shembull, mund të përdoret për të përshkruar gjendjet e gjakut që lidhen me një reaksion të pafavorshëm të ilaçeve, ose një kategori specifike diagnostikuese, siç janë diskracitë e qelizave plazmatike.

Shkaqet e diskrasive të gjakut nuk dihen gjithmonë. Kur është kështu, mjekët shpesh përdorin termin idiopatik, që në thelb do të thotë se shkaku është i pasigurt ose madje krejt i panjohur në atë kohë.