MENU
klinika

Pa patur një histori të tillë

Çfarë mund të shkaktojë një krizë të epilepsisë tek të rriturit?

13.06.2021 - 15:58

Një krizë shkaktohet nga një ndryshim anormal në aktivitetin elektrik të trurit. Një ngjarje ose gjendje që prish komunikimin midis qelizave nervore, ose neuroneve, në tru e shkakton atë.

Ka shumë lloje të krizave dhe shumë shkaqe të mundshme, duke përfshirë:

epilepsia

infeksionet e trurit

sheqer i ulët në gjak

Disa kriza fillojnë në fëmijëri, ndërsa të tjerët fillojnë në moshën e rritur. Këto quhen kriza të fillimit të të rriturve.

Çfarë i shkakton krizat e fillimit të të rriturve?

Krizat e fillimit të të rriturve janë zakonisht për shkak të një gjendje specifike ose ngjarje traumatike. Kjo është ndryshe nga krizat që shfaqen në fëmijëri, të cilat zakonisht janë për shkak të epilepsisë idiopatike, ose që lidhen me një shkak të panjohur.

Shkaqet e mundshme të krizave të fillimit të të rriturve përfshijnë:

*Infeksioni i sistemit nervor qendror

Infeksionet e rënda të sistemit nervor qendror (SNQ) të shkaktuara nga bakteret, parazitët ose viruset mund të shkaktojnë kriza.

Këto patogjenë shkaktojnë infeksion në indet e trurit. Kjo mund të shkaktojë një përgjigje imune ose inflamatore që çon në ndryshime anormale në aktivitetin elektrik të trurit.

Shembuj të infeksioneve të SNQ që mund të çojnë në kriza përfshijnë:

Tuberkulozi i SNQ

neurocisterikoza

meningoencefaliti viral

meningjiti ose encefaliti

abscesi i trurit

malaries cerebrale

onkocerkiaza (verbëria e lumit)

toksoplazmoza cerebrale

Tumor në tru

Krizat e fillimit të të rriturve janë shpesh shenja e parë e një tumori në tru. Nëse krizat përsëriten ose përkeqësohen, kjo mund të thotë që tumori është rritur, ose ka shkaktuar gjakderdhje ose ënjtje.

Tumoret e trurit që mund të shkaktojnë kriza përfshijnë:

neuroglioma

astrocitoma

ganglioglioma

oligodendroglioma

glioblastoma

meningioma

Lloje të ndryshme të tumoreve shkaktojnë kriza në mënyra të ndryshme, zakonisht për shkak të presionit ose gjakderdhjes në tru.

*Lëndim traumatik i trurit

Një shkak tjetër i mundshëm i një krize për herë të parë është një dëmtim traumatik i trurit (TBI).

Pas një TBI, krizat mund të ndodhin menjëherë. Në raste të tjera, ato mund të ndodhin brenda orëve, ditëve ose javëve pas dëmtimit. Rreth 50 për qind e krizave të lidhura me TBI ndodhin brenda 24 orëve të para.

Lëndime më të rënda ka më shumë të ngjarë të shkaktojnë kriza. Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e krizave pas një TBI përfshijnë:

duke qenë më i vjetër se 65 vjeç

çrregullimi kronik i përdorimit të alkoolit

dëmtimi që depërton në kafkë

kontuzion, i cili është një plagë e trurit

gjakderdhje në tru

Në varësi të dëmtimit, një TBI mund të shkaktojë kriza duke shkaktuar inflamacion ose dëmtuar indet e trurit. Gjithashtu mund të shkaktojë kriza duke prishur mënyrën se si truri liron neurotransmetuesit.

*Përdorimi i substancave

Një krizë për herë të parë në moshën e rritur mund të ketë të bëjë me përdorimin e substancave të caktuara ose tërheqjen prej tyre.

Substancat më të zakonshme të shoqëruara me kriza përfshijnë:

ilacet kundër depresionit

difenhidraminë

kokainë

metamfetamina

tramadol

isoniazid

Substanca të caktuara mund të nxisin kriza duke ndryshuar aktivitetin neurotransmetues. Në raste të tjera, një ilaç mund të modifikojë elektrolitet ose rrjedhën e gjakut në tru, duke rezultuar në një krizë.

Disa substanca, si barbituratet, kanë një efekt qetësues në tru. Nëse merret rregullisht në doza të larta, ndalimi i papritur mund të shkaktojë një krizë. Ndalimi i ilaçeve kundër krizave ose marrja e tyre në mënyrë të paqëndrueshme mund të shkaktojë një krizë.

*Helmimi dhe varësia ndaj alkoolit

Helmimi me alkool, ose një mbidozë e alkoolit, është kur pini një sasi të madhe alkooli në një kohë të shkurtër. Kjo mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e lëngjeve dhe elektroliteve, duke rezultuar në kriza.

Varësia ndaj alkoolit gjithashtu mund të shkaktojë një krizë për herë të parë.

Përdorimi i tepërt i alkoolit mund të depresionojë sistemin nervor qendror. Reduktimi i papritur i konsumit të alkoolit do të ndikojë në sistemin nervor dhe mund të shkaktojë një krizë.

*Goditje në tru

Një goditje ndodh kur një enë gjaku në tru shpërthen ose bllokohet. Kjo ndërpret rrjedhën e gjakut në tru, gjë që dëmton indet.

Lëndimi mund të ndryshojë aktivitetin elektrik në tru, duke rezultuar në një krizë pas goditjes në tru. Shpesh, ndodh brenda 24 orëve nga goditja, por një krizë pas goditjes së parë mund të shfaqet së pari muaj pas një goditje në tru.

Sa më e rëndë të jetë goditja në tru, aq më shumë ka të ngjarë të shkaktojë krizë.

Është e mundur që një i rritur pa histori epilepsie të përjetojë një krizë.

Shkaqet e mundshme përfshijnë infeksionet e sistemit nervor qendror, tumoret e trurit, goditjen në tru dhe dëmtimet e trurit. Përdorimi ose ndalimi i disa substancave, duke përfshirë alkoolin, gjithashtu mund të shkaktojë një krizë.

Lloji i krizës varet nga shkaku. Nëse keni një krizë për herë të parë, merrni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur. Një mjek profesionist mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut themelor dhe të sigurojë një plan trajtimi, nëse është e nevojshme.