MENU
klinika

Mos i injoroni këto shenja

Ka diçka që duhet të dini për abortin…

19.06.2021 - 14:02

Veza e dëmtuar dhe aborti. Cfarë duhet të dini?

Veza e dëmtuar- e njohur gjithashtu si shtatzëni anembrionike ose qese e zbrazët – është një lloj i humbjes së hershme të shtatzënisë, në të cilën shtatzënia implantohet dhe ekziston një qese shtatzënie, por embrioni nuk rritet.

Për më tepër, të dy indet e placentës dhe qesja vazhdojnë të prodhojnë hormone shtatzënie, edhe pasi embrioni të ketë ndaluar zhvillimin, kështu që testet e shtatzënisë ka të ngjarë të jenë aty edhe kur embrioni  nuk rritet më. Në ato raste, një grua mund të mos zbulojë se shtatzënia nuk po përparon deri në ekon e tyre të parë.

Shenjat dhe simptomat e vezës së dëmtuar

Një vezë e dëmtuarndodh kur një vezë e fekonduar nuk zhvillohet, pavarësisht nga formimi i një qese shtatzënie.

Në disa raste, nuk ka shenja ose simptoma të vezës së dëmtuar, duke rezultuar në një abort spontan të humbur. Nëse simptomat ndodhin, ato mund të duken të ngjashme me ato të një shtatzënie ektopike dhe mund të përfshijnë:

Dhimbje të lehta në fund të barkut

Gjakderdhje e lehtë nga vagina (njolla)

Shkaqet

 Në fakt, veza e dëmtuar shkakton një në çdo dy aborte që ndodhin në tremujorin e pare.

Në mënyrë tipike, kur një grua mbetet shtatzënë, veza e fekonduar fillon të ndahet brenda disa orësh nga konceptimi, duke rezultuar në një embrion rreth 8-10 ditë më vonë që implantohet  në murin e mitrës. Pas kësaj, placenta fillon të formohet, dhe hormonet e shtatzënë rriten. Por në rastin e vezës së dëmtuar, veza e fekonduar ose nuk arrin kurrë në pikën e të qenurit embrion, ose nëse ndodh, ajo ndalet shumë shpejt pas implantimit.

Megjithëse shkaku specifik është i panjohur, shumicën e kohës, veza e dëmtuar është rezultat i anomalive kromozomale në vezën e fekonduar. Shkaqe të tjerë të mundshëm – ose faktorë që rrisin rrezikun e prekjes së vezës – mund të përfshijnë:

Një infeksion

Një sëmundje autoimune

Një sëmundje endokrine

Ind që ndan pjesën e brendshme të mitrës në seksione (septum)

Keqformime të tjera të mitrës

Faktorët hormonalë (të tilla si nivelet e ulëta të progesteronit)

Çrregullime endokrinologjike (autoimuniteti i tiroides dhe mosfunksionimi i tiroides)

Sindroma e vezoreve policistike

Të qenit mbipeshë

Trajtimet

Pas një humbje të shtatzënisë – madje edhe një që ndodh herët në periudhën e shtatzënisë – trupi duhet të nxjerrë placentën dhe qesen e shtatzënisë. Ka tre mënyra që kjo mund të ndodhë:

Menaxhimi i pritjes: I njohur gjithashtu si metoda “shiko dhe prit”, përfshin monitorimin nga afër të gruas ish shtatzënë pasi të vërtetohet se dështimi ka të bëj me vezën e sëmurë. Asnjë veprim nuk ndërmerret duke përdorur këtë teknikë: gruaja pret derisa placenta dhe qesja gestacionale të kalojnë natyrshëm përmes vaginës – potencialisht i ngjajnë mpiksjeve që disa përjetojnë gjatë një periudhe të rëndë menstruale.

Menaxhimi mjekësor: Në rast se mjeku dhe / ose pacientja dëshiron të përshpejtojë procesin dhe të kontrollojë kur ndodh kalimi i indeve, një ilaç i quajtur misoprostol mund të administrohet në mënyrë orale ose vaginale.

Trajtimi kirurgjik: Në raste të tjera, një mjek mund të rekomandojë një procedurë të quajtur zgjerim dhe kreatazh (D&C). Pas dhënies së ilaçit për të kontrolluar dhimbjen dhe për t’i ndihmuar të relaksohen, një tub që është bashkangjitur në një pajisje vakumi futet përmes hapjes së vaginës dhe qafës së mitrës. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së indeve, një mjet i quajtur kuretë mund të përdoret për të ndihmuar në lirimin e indeve në mitër së pari. Pastaj thithja e vakumit ndihmon në heqjen e indeve.

Pasi indi i placentës dhe qeses të ketë dalë ose të jetë hequr, kryhet një ultratingull tjetër për të siguruar që nuk ka asnjë të mbetur në mitër. Në rast se ekziston, mund të duhet të bëhet një procedurë e D&C për të marrë indin e mbetur. Kjo është e rëndësishme sepse indet e mbetura në mitër mund të shkaktojnë një infeksion, duke rezultuar potencialisht në një ndërlikim serioz të quajtur abort septik.