MENU
klinika

Disa këshilla

Kush shton peshë më lehtë se të tjerët?

20.06.2021 - 15:53

Ritmi i shpejtë i jetës na ka kthyer në njerëz që vetëm gëlltisim gjithçka që gjejmë përpara.

Hulumtimet zbulojnë se njerëzit që hanë me nxitim kanë tendencë të kenë një indeks më të lartë të masës trupore sesa ata që hanë më ngadalë, thënë thjesht, për të qenë më të shëndoshë.
Nga ana tjetër, ata që hanë ngadalë ndiejnë më shpejt ndjenjën e ngopjes dhe përfundimisht hanë më pak.

Pjesërisht, shpjegimi për këtë fenomen është se duhet pak kohë që mesazhi i ngopjes nga sistemi i tretjes të arrijë trurin. Shpesh thuhet se njëzet minuta janë të nevojshme për të përmbushur procesin e mësipërm, megjithëse hulumtimet kanë treguar se zgjatja e kësaj kohe në tridhjetë minuta e bën procesin edhe më efikas.

Por si mund të vonojë kaq shumë vaktin e ngrënies? Kohë pas kohe, studiuesit sugjerojnë truket e ndryshme dhe ka edhe pajisje të rëndësishme të tilla si piruni “i zgjuar” që vibron kur shpejtësia e ngrënies tejkalon parashikimin, kështu që vegla inteligjente na kthen me një ritëm më të ngadaltë. Por pa një pirun vibrues, ne mund të vonojmë vaktet tona për sa kohë që numërojmë deri në dhjetë pas çdo pickimi, përpara se të hamë tjetrën.

Edhe disa këshilla nga ekspertët: përdorni pjata të vogla, matni pjesë me gota dhe lugë, mos e mbushni pjatën tuaj dhe fikni TV kur hani, për të qëndruar të përqendruar në ushqim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga ushqimi i shëndetshëm tek stërvitja

“Depresioni i vjeshtës”, si ta kaloni