MENU
klinika

Tregoni kujdes

Ky është armiku më i madh i mëlçisë

12.06.2021 - 11:12

Nivelet e larta të fruktozës në dietë kufizojnë aftësinë e mëlçisë për të metabolizuar yndyrën siç duhet. Ky është përfundimi i një studimi të Qendrës Joslin për Diabetin botuar në Metabolizmin e Qelizave.

Studiuesit tregojnë se vetëm fruktoza shkakton këtë mosfunksionim të mëlçisë. Në të vërtetë, nivelet përkatësisht të larta të glukozës në dietë përmirësojnë ndjeshëm funksionin metabolik të mëlçisë. Kjo shpjegon pse marrja e lartë e fruktozës në dietë ka më shumë efekte negative në shëndet sesa glukoza pavarësisht se ka të njëjtën vlerë kalorike.

“Kjo është një seri studimesh që shqyrtojnë rolin që luan marrja e lartë e fruktozës në dietë në lidhje me rezistencën ndaj insulinës dhe sindromën metabolike. Fruktoza bën që dhjami të grumbullohet në mëlçi. “Kjo bie në kontrast me efektin e glukozës në dietë, e cila promovon aftësinë e mëlçisë për të djegur dhjamin dhe të çojë në një metabolizëm më të shëndetshëm”, tha Ronald Kahn, autori kryesor i studimit.

“Përfundimi më i rëndësishëm i këtij studimi është se marrja e tepërt e fruktozës në dietë është një gjë negative. “Kjo nuk është për shkak të kalorive që ka, por për shkak të mënyrës se si ndikon në aftësinë metabolike të mëlçisë duke çuar në ruajtje më të madhe të yndyrës, e cila dëmton metabolizmin e trupit në tërësi”, theksoi Kahn.

Në një seri studimesh në modelet e kafshëve, studiuesit krahasuan efektet e gjashtë dietave të ndryshme në metabolizëm. Dietë normale, dietë e lartë me fruktozë, dietë me glukozë të lartë, dietë me shumë yndyrë, dietë me yndyrë të lartë dhe fruktozë të lartë dhe dietë me yndyrë të lartë dhe glukozë të lartë.

Studiuesit analizuan tregues të ndryshëm të infiltrimit yndyror të mëlçisë për të përcaktuar efektet e secilës dietë. Për shembull, ata shikuan nivelet e acilkarnitinës në qelizat e mëlçisë. Acilkarnitinat prodhohen gjatë djegies së yndyrnave në mëlçi. Nivelet e larta të tyre janë një shenjë e keqe, pasi kjo do të thotë se ka një grumbullim të shtuar yndyre në mëlçi. Studiuesit vunë re se acilkarnitinat ishin më të larta tek kafshët eksperimentale në një dietë të pasur me yndyrë dhe fruktozë. Nga ana tjetër, indekset ishin më të ulëta kur kafshët ndoqën një dietë me shumë yndyrë dhe glukozë krahasuar me dietën me shumë yndyrë, e cila pasqyroi gjetjet e mëparshme të vëzhgimit dhe tregoi se glukoza kryente një funksion ndihmës të djegies së dhjamit në eksperimente.

Ata gjithashtu monitoruan aktivitetin e një enzime kryesore të djegies së dhjamit të njohur si CPT1a. Por në rastin e CPT1a, sa më të larta nivelet e tij aq më mirë, pasi tregon se mitokondritë në mënyrë efikase përpunojnë djegien e dhjamit. Sidoqoftë, në rastin e dietës me yndyrë të lartë dhe fruktozës, studiuesit zbuluan se nivelet e CPT1a ishin të ulta dhe aktiviteti i tyre ishte zvogëluar, duke treguar mosfunksionim mitokondrial.

Këto zbulime i shtynë studiuesit të shikojnë mitokondrin. “Kur mitokondria është e shëndetshme, ato kanë këtë formë ovale dhe hije lineare. Në grupin me shumë yndyrë, me fruktozë të lartë, mitokondria u shpërbë dhe djeg më pak yndyrë sesa mitokondria e shëndetshme. Nga ana tjetër, në grupin me shumë yndyrë dhe glukozë të lartë, funksioni i mitokondrisë ishte më normal”, shpjegoi Dr. Kahn.

Këto zbulime, të kombinuara me tregues të tjerë të monitoruar, tregojnë se si dietat me shumë yndyrë dhe me fruktozë të lartë dëmtojnë mitokondrin, duke e bërë më të lehtë për yndyrën të grumbullohet në mëlçi.

Dr. Kahn dhe kolegët besojnë se krijimi i një ilaçi që bllokon metabolizmin e fruktozës mund të mbrojë nga efektet negative të fruktozës dhe mund të parandalojë filtrimin e mëlçisë yndyrore dhe komplikimet metabolike, duke përfshirë rezistencën ndaj glukozës