MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Ndoshta G7 nuk duhet më!

16.06.2021 - 17:12

Takimi i fundit i G7 ishte humbje e burimeve. Ndoshta gjëja më e mirë që mund të bëhej ishte të mbahej online duke kursyer kohë, kosto logjistike dhe udhëtime me aeroplanë nga shteti në shtet. Por, më thelbësisht, samitet e G7 janë një anakronizëm.

Udhëheqësit politikë duhet të ndalojnë t’i kushtojnë energjinë e tyre një mbledhjeje që nuk përfaqëson ekonominë e sotme globale dhe rezulton në një shkëputje gati e plotë midis qëllimeve të deklaruara dhe mjeteve të miratuara për t’i arritur ato.

Nuk kishte absolutisht asgjë në samitin e G7 që nuk mund të ishte arritur shumë më lirë, lehtë dhe në mënyrë rutinore nga Zoom. Takimi më i dobishëm diplomatik këtë vit ishte takimi në internet i Presidentit Joe Biden me 40 udhëheqës botërorë në Prill për të diskutuar ndryshimin e klimës.

Takimet ndërkombëtare rutinore ndërkombëtare nga politikanë, parlamentarë, shkencëtarë dhe aktivistë janë të rëndësishme. Ata normalizojnë diskutimet ndërkombëtare.

Por pse duhet të ndodhin këto diskutime brenda G7, e cila është zëvendësuar nga G20? Kur vendet e G7 (Kanada, Franca, Gjermania, Italia, Japonia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara) filluan takimet e tyre vjetore të samitit në vitet 1970, ato ende dominonin ekonominë botërore.

Në vitin 1980, ato përbënin 51% të PBB-së botërore (matur me çmime ndërkombëtare), ndërsa vendet në zhvillim të Azisë përbënin vetëm 8.8%. Në 2021, vendet e G7 prodhojnë vetëm 31% të PBB-së botërore, ndërsa të njëjtat vende Aziatike prodhojnë 32.9%.

G20, duke përfshirë Kinën, Indinë, Indonezinë dhe vendet e tjera të mëdha në zhvillim, përfaqëson rreth 81% të prodhimit botëror dhe balancon interesat e ekonomive të saj me të ardhura të larta dhe në zhvillim. Nuk është i përsosur, pasi lë vendet më të vogla dhe më të varfra dhe duhet të shtojë Bashkimin Afrikan (AU) si një anëtar, por të paktën G20 ofron një format të frytshëm për diskutimin e temave globale që mbulojnë pjesën më të madhe të ekonomisë botërore.

Samiti vjetor BE-SH.B.A. mund të arrijë shumë që G7 synonte fillimisht të mbulonte.
G7 është veçanërisht e parëndësishme sepse udhëheqësit e saj nuk i mbajnë premtimet e tyre. Atyre u pëlqen të bëjnë deklarata simbolike, jo zgjidhjen e problemeve. Më keq, ato japin pamjen e zgjidhjes së problemeve globale, ndërsa në të vërtetë i lënë ata të acarohen. Samiti i këtij viti nuk ishte ndryshe.

Merrni parasysh vaksinat COVID-19. Udhëheqësit e G7 vendosën qëllimin e vaksinimit të paktën 60% të popullsisë globale. Ata gjithashtu u zotuan të ndajnë 870 milion doza direkt gjatë vitit të ardhshëm, me sa duket do të thotë e mjaftueshme për 435 milion individë të imunizuar plotësisht (me dy doza për person). Por 60% e popullsisë globale vjen në 4.7 miliardë njerëz, ose afërsisht dhjetë herë më shumë se numri.

Udhëheqësit e G7 nuk ofruan asnjë plan për të arritur qëllimin e tyre të deklaruar të mbulimit global, dhe në fakt, nuk kanë zhvilluar një, edhe pse nuk do të ishte e vështirë të bëhej. Vlerësimi i prodhimit mujor të çdo vaksine COVID-19 është i thjeshtë, dhe ndarja e atyre dozave në mënyrë të drejtë dhe efikase për të gjitha vendet është plotësisht e realizueshme.

Një arsye pse një plan i tillë nuk është zhvilluar ende është se qeveria amerikane deri më tani refuzon të ulet me udhëheqësit rusë dhe kinezë për të ideuar një shpërndarje të tillë globale. Një arsye tjetër është se qeveritë e G7 lejojnë prodhuesit e vaksinave të negociojnë privatisht dhe fshehurazi, sesa si pjesë e një plani global. Ndoshta një arsye e tretë është se G7 shikoi objektivat globale pa menduar mjaftueshëm për nevojat e secilit vend marrës.

Një shembull tjetër i premtimeve të rreme të G7 është ndryshimi i klimës. Në samitin e fundit, udhëheqësit e G7 me të drejtë përqafuan qëllimin e dekarbonizimit global deri në vitin 2050 dhe u bënë thirrje vendeve në zhvillim ta bëjnë këtë gjithashtu. Megjithatë, në vend se të përcaktonin një plan financimi për të mundësuar vendet në zhvillim për të arritur këtë synim, ata përsëritën një premtim financiar të bërë për herë të parë në 2009 dhe të papërmbushur kurrë. “Ne riafirmojmë qëllimin kolektiv të vendit të zhvilluar,” thanë ata , “për të mobilizuar së bashku 100 miliardë dollarë në vit nga burime publike dhe private, deri në vitin 2025 në kontekstin e veprimeve kuptimplota të zbutjes dhe transparencës në zbatim.”

Është e vështirë të mbivlerësohet cinizmi i këtij zotimi të përsëritur shpesh. Vendet e pasura humbën afatin e tyre deri në vitin 2020 për sigurimin e premtuar prej 100 miliardë dollarësh në vit, vetëm 0.2% të PBB-së vjetore të vendeve të pasura. Dhe 100 miliard dollarë të premtuar është në vetvete një pjesë e vogël e asaj që u duhet vendeve në zhvillim për dekarbonizimin dhe përshtatjen e klimës.

Shkëputja midis synimeve të G7 dhe mjeteve të pakta është e dukshme edhe në arsim. Qindra miliona fëmijë në vendet e varfra nuk kanë qasje në arsimin fillor dhe të mesëm sepse qeveritë e tyre nuk kanë mundësi financiare për të siguruar mësues, klasa dhe pajisje.

Në vitin 2020, UNESCO vlerësoi se vendet me të ardhura të ulëta kanë nevojë për rreth 504 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2030 për të siguruar që të gjithë fëmijët të përfundojnë një arsim të mesëm, por të kenë vetëm rreth 356 miliardë dollarë nga burimet e tyre të brendshme, duke lënë një financim hendeku prej rreth 148 miliardë dollarë në vit.
Pra, çfarë propozon G7 në komunikatën e këtij viti?

Udhëheqësit propozojnë “një synim për të futur 40 milion vajza më shumë në arsim dhe me të paktën 2.75 miliard dollarë për Partneritetin Global për Arsimin”. Këto nuk janë numra seriozë. Ata tërhiqen nga ajri i hollë dhe do të linin qindra miliona fëmijë jashtë shkollës, përkundër angazhimit të vendosur të botës (të parashikuar në Qëllimin e Zhvillimit të Qëndrueshëm 4) për arsimin e mesëm universal.

Zgjidhje në shkallë të gjerë janë të disponueshme të tilla si mobilizimi i financimit me interes të ulët nga bankat shumëpalëshe të zhvillimit por udhëheqësit e G7 nuk propozuan zgjidhje të tilla.

Problemet e botës janë tepër urgjente për t’u lënë në sjellje boshe dhe në masa që janë një shenjë e thjeshtë e asaj që nevojitet për të arritur qëllimet e deklaruara. Nëse politika do të ishte një sport i thjeshtë për t’u gjykuar dhe prej të cilit politikanët fshihnin më së miri nga kamerat, samiti i G7 do të kishte ndoshta një rol për të luajtur.

Megjithatë, ne kemi nevojë urgjente globale për të përmbushur: përfundimin e një pandemie, dekarbonizimin e sistemit të energjisë, futjen e fëmijëve në shkollë dhe arritjen e SDG-ve.

Rekomandimet e mia: më pak takime ballë për ballë, detyra më serioze të shtëpisë për të lidhur mjetet dhe qëllimet, më shumë takime rutinë të Zmadhimit për të diskutuar se çfarë duhet të bëhet me të vërtetë, dhe mbështetje më e madhe te G20 (plus AU) si grupi që mundet në të vërtetë ndiqni përmes.

Ne kemi nevojë për Azinë, Afrikën dhe Amerikën Latine në tryezë për çdo zgjidhje të vërtetë globale të problemeve.
 

Përkthyer dhe përshtatur nga Project Syndicate/ F.H, Konica.al