MENU
klinika

Nga Bloomberg/ "Nxitës të rëndësishëm për rritjen..."

Një valë shpenzimesh nga konsumatorët e vjetër

13.06.2021 - 20:49

Dalja e botës nga pandemia e koronavirusit po çon drejt një val shpenzimesh nga konsumatorët e moshuar, me rritjen e mundësive për investitorët në aksionet e lidhura me plakjen.

Kjo është pikëpamja e menaxherëve të parave që shohin kërkesa të mëdha të thyer nga të moshuarit e pasur për shërbime mjekësore dhe mallra luksoze. Ata gjithashtu presin që adoptimi i detyruar i internetit nga njerëzit e moshuar gjatë bllokimit do ta hapë këtë demografi përgjithmonë për kompanitë e tregtisë elektronike dhe rrjetet sociale.

Numri i njerëzve të moshës 65 vjeç e lart parashikohet të dyfishohet në më shumë se 1.5 miliardë deri në 2050, duke rritur në masë të madhe ndikimin e tyre ekonomik. Fuqia totale e shpenzimeve të popullsisë së moshuar në mbarë botën ishte rreth 8.4 trilionë dollarë në vitin 2020, sipas World Data Lab. Kjo pritet të rritet në 14 trilionë dollarë gjatë dekadës së ardhshme.

“Pandemia ka përshpejtuar shumë nga çështjet që lidhen me plakjen e popullatave dhe ka theksuar urgjencën e zgjidhjes së tyre”, tha Christopher Rossbach, drejtori kryesor i investimeve në J. Stern & Co. “Ne mendojmë se ata do të jenë nxitës të rëndësishëm për rritjen dhe investimet.”

Mbështetja e tezës janë normat globale të lindshmërisë që parashikohet të vazhdojnë të bien ndërsa rritet jetëgjatësia, edhe kur virusi bën një humbje njerëzore. Vendimi i Kinës muajin e kaluar për të lejuar familje me tre fëmijë mund të ketë ndikim të kufizuar në trendin e plakjes në vendin më të populluar.

Këtu janë disa fokusime kryesore të investitorëve të cilët argumentojnë se tema e plakjes do të jetë edhe më e rëndësishme ndërsa ekonomitë kalojnë pandeminë.

Kërkesa mjekësore e mbyllur
Nga depistimi i kancerit te kirurgjia e kataraktit, procedura të panumërta mjekësore janë shtyrë që kur virusi u mor. Ndërsa kjo ndryshon, shpenzimet globale të kujdesit shëndetësor parashikohet të kthehen përsëri në 2021, duke u rritur me 5.8% në 8.8 trilionë dollarë, sipas IHS Markit.

Rossbach pret që aksionet e prodhuesve të pajisjeve mjekësore të përfitojnë. Aparatet e dëgjimit janë një tjetër treg i dëmtuar nga më pak konsulta personale, me Morgan Stanley që vlerëson se shitjet do të normalizohen këtë vit, pas një rënie prej 15% në treg në vitin 2020.

“Kontingjenti i madh i vendeve të zhvilluara që kanë mbulim shëndetësor universal po bashkohet me një numër në rritje të tregjeve në zhvillim që po krijojnë dhe / ose zgjerojnë sisteme universale të kujdesit shëndetësor, veçanërisht në tregjet e reja aziatike”, tha Narula e Mirabaud.

Luksi dhe udhëtimet
Si dhe pushimet me vonesë të gjatë, sektori i udhëtimeve është i gatshëm të zgjedhet me mbështetjen e të moshuarve të arkëtuar. “Njerëzit e moshuar ose më të pasur priren të dëshirojnë të vizitojnë më shumë të afërmit,” tha Sanjiv Bhatia, themeluesi i Pembroke Emerging Markets.

Një pikë e përgjithshme është se ndërsa njerëzit plaken, fuqia e tyre blerëse rritet dhe ata shqetësohen më shumë me cilësinë, jo me sasinë, të konsumit të tyre.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ Ekspertët: Planifikoni tani para se...

“Kina është ende Kinë, ekonomia ende ekonomi”