MENU
klinika

Nga The Washington Post

Para se të merret me Kinën, SHBA duhet të zgjidhë problemet e veta!

04.06.2021 - 15:09

Të gjithë në Uashington duket se pajtohen se konkurrenca strategjike me Kinën është çështja më e rëndësishme e politikës së jashtme të SHBA, por nuk ka marrëveshje se si ta zgjidhim atë.

Ndërsa Kongresi punon në paketën e tij më të madhe dy-partizane të legjislacionit të lidhur me Kinën, shenjat shqetësuese sugjerojnë që qeveria dhe politika jonë mund të jenë shumë të shkatërruara për t’u marrë me këtë sfidë masive dhe komplekse.

Javën e kaluar, “cari i Azisë” i administratës së Biden, Kurt Campbell, njoftoi publikisht se Shtetet e Bashkuara do të përqafonin, jo të largoheshin nga vendimi i administratës Trump për të riorientuar thelbësisht politikën e jashtme të SHBA ndaj Kinës.

“Paradigma dominuese do të jetë konkurrenca”, tha ai.

Dhe të Martën e ardhshme, pas muajsh vonesë, Senati është vendosur të kalojë më në fund atë që ai e quan legjislacion gjithëpërfshirës për të konkurruar me Kinën.

Titullohet “Akti i Inovacionit dhe Konkurrencës”, dhe është përpiluar nga shtatë komisione të ndryshme.

Seksione të ndryshme të projekt-ligjit kundërshtojnë drejtpërdrejt njëri-tjetrin për çështje të caktuara (të tilla si kufizimi i dhurimeve të huaja për universitetet). Vetëm rreth 54 miliardë dollarë nga 244 miliardë dollarë për inovacion dhe hulumtim në faturë janë paguar në të vërtetë, sipas Zyrës së Buxhetit të Kongresit dhe ato para përfaqësojnë fonde për prodhimin e gjysmëpërçuesve që ishte autorizuar në të vërtetë në një projekt-ligj të mëparshëm që kaloi vitin e kaluar, .

“Ky projekt-ligj nuk ka të bëjë më me Kinën, ky projekt-ligj ka të bëjë me dispozitat tregtare”, më tha një ndihmës i lartë i komitetit të Senatit GOP.

Rrëmujat sapo kanë filluar.

Versioni i Shtëpisë hedh disa referenca për Tajvanin që u gjetën në projekt-ligjin e Senatit, nuk përfshin asgjë për t’iu kundërvënë përpjekjeve të Partisë Komuniste Kineze dhe nuk përfshin kërkesën e Senatit që kërkon një raport mbi origjinën e koronavirusit.

Shtëpia GOP është skeptike se Demokratët e Dhomës mbështesin përqasjen e përqendruar në konkurrencë që Shtëpia e Bardhë e Biden dhe Demokratët e Senatit po predikojnë.

Edhe nëse ata gjejnë një kompromis, rruga përpara është e paqartë.

A do të ketë një negociatë konferencë midis dy dhomave? Askush nuk e di.

htëpia e Bardhë e Biden është disi e përfshirë, por nuk harxhon kapitalin e saj politik për të marrë një rol drejtues publik. Nëse udhëheqja Demokratike në Kongres ka një strategji legjislative që shtrihet përtej javës së ardhshme, ata po e fshehin atë për mrekulli.

Është e lehtë të imagjinohet një skenar në të cilin secila dhomë përfundon duke miratuar versione të veçanta që nuk bëhen kurrë ligj, secila duke fajësuar tjetrën për dështimin e përgjithshëm.

Kjo do të ishte një shenjë e qartë se Uashingtoni është shumë i thyer për t’u bashkuar, edhe kur ekziston një konsensus i gjerë për një çështje urgjente të sigurisë kombëtare dhe ekonomike.

Lajmi i mirë është se nuk është vonë për udhëheqësit tanë të marrin veprimin e tyre së bashku dhe të bëjnë atë që të gjithë bien dakord se është e nevojshme: Vendosni vendin tonë në një pozicion për të fituar garën strategjike me Kinën.

Por ora po troket.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al