MENU
klinika

Editoriali i The Guardian

Për Biden, Britania është ende Evropë!

10.06.2021 - 15:18

Është fat i mirë për Boris Johnson që Britania po pret samitin e këtij viti të G7.

Si kryetar i klubit për demokraci të pasura, qendrueshmëria e kryeministrit në procedura është e garantuar.

Ai është i pari në radhë për të takuar Joe Biden, i cili fluturon për në Cornwall të Mërkurën për udhëtimin e tij të parë zyrtar të huaj si president i SHBA.

Kjo e bën atë të duket si njeriu më i rëndësishëm të Amerikës në Evropë.

Ky është roli që Mbretëria e Bashkuar e sheh tradicionalisht për veten e saj në marrëdhëniet transatlantike.

E vërteta është më e ndërlikuar.

Largimi nga BE heq ndikimin e Britanisë në Bruksel, i cili zvogëlon dobinë e saj për Uashingtonin si një urë për pjesën tjetër të kontinentit.

Presidenti Biden e sheh Brexit si paaftësi strategjike, që shkakton përçarje midis vendeve që SHBA-të preferojnë t’i shohin të bashkuara.

Nuk ndihmon që Johnson përbuz edhe fqinjët më të afërt të Britanisë.

Kjo është vërejtur në Uashington, veçanërisht në lidhje me Irlandën – vendin nga i cili kanë origjinën paraardhësit e presidentit aktual të SHBA dhe që ai ka një lidhje të fortë kulturore.

Nga Brukseli, duket sikur kryeministri po heq dorë cinikisht nga një traktat që ai mund të mos ketë dashur kurrë ta nderojë.

G7 summit: Joe Biden and Boris Johnson relish the role of global good guys.  But bonhomie may be tested by hard reality - CNN

Biden nuk dëshiron të qortojë askënd në publik dhe të zbulojë përçarjet kur qëllimi i udhëtimit të tij është të orkestrojë një shfaqje solidariteti midis qeverive demokratike.

Në privatësi, ai tashmë e ka nxitur Johnson të bëjë që protokolli i Irlandës së Veriut të funksionojë dhe ka të ngjarë ta përsërisë atë mesazh në Cornwall.

ZJohnson është një karakter protanik dhe i aftë ta përshtat stilin e tij në agjendën e Biden.

Johnson i sheh këto samite si një platformë nga e cila për të përmbushur retorikën e tij të “Britanisë globale” – një lojtar ndërkombëtar, i pa ngarkuar nga lidhjet kontinentale.

Realiteti i statusit të Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit është më pak i pëlqyeshëm.

Kur Presidenti Biden flet për forcimin e marrëdhënieve transatlantike, ai e sheh Britaninë për sa i përket gjeografisë dhe historisë – një vend evropian.

Kur karvani G7 lëviz nga Cornwall dhe Biden shkon në Bruksel, Johnson përballet me të njëjtën detyrë urgjente diplomatike që i është shmangur gjatë gjithë vitit.

Ai duhet të rivendosë marrëdhëniet funksionale me BE. Është një projekt që fillon duke respektuar traktatin që ai nënshkroi kur u largua.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pas marrëveshjes për Brexit...

‘Britania ka humbur vetveten!’

Çfarë duhet të presim nga ai?

A do ndërhyjë Biden jashtë kufijve të SHBA?!