MENU
klinika

Nga Russian Today/ Sfidë për ekonominë e gjelbër

Rezervat bosh të gazit detyrojnë Evropën të përdorë qymyr

16.06.2021 - 12:43

Me rikuperimin e kërkesës për energji nga pandemia, ndërmarrjet evropiane po përdorin më shumë qymyr pasi rezervat e gazit natyror janë jashtëzakonisht të ulëta për këtë kohë të vitit për shkak të një ftohjeje të ftohtë në fund të dimrit dhe në fillim të pranverës.

Këtë vit, megjithë çmimin rekord të lartë të karbonit në Evropë, përdorimi i qymyrit për prodhimin e energjisë është rritur deri në 15 për qind, tha Andy Sommer, udhëheqës i ekipit të analizës themelore dhe modelimit në tregtarin zviceran Axpo Solutions, për Bloomberg në një intervistë të botuar të martën.

“Ruajtja e gazit është aq e ulët tani sa Evropa nuk ka mundësi të prodhojë energji shtesë me karburant,” i tha Sommer Bloomberg.

Rezervat e gazit natyror janë rreth 25 përqind nën mesataren pesë-vjeçare dhe me një treg të tillë të duhur gazi, ndërmarrjet drejtojnë më shumë gjenerim të energjisë me qymyr, thonë analistët.

Evropa tashmë kishte filluar të mbushte me gaz natyror pas një dimri të ashpër që zbrazi inventarët kur një ftohje e ftohtë në prill shkaktoi tërheqje të jashtëzakonshme shtesë nga depozitat.

“Një e ftohtë në prill shkaktoi një tërheqje neto kundër-sezonale të inventarit, duke përkeqësuar situatën e magazinimit e cila për disa muaj ka qenë nën mesataren sezonale”, tha Wood Mackenzie në tregtinë afatshkurtër të Q2 LNG dhe parashikimet e çmimeve në fund të vitit Mund.

Si rezultat i niveleve të ulëta të gazit natyror në ruajtje, çmimi i gazit Hollandez TTF, standardi evropian, është mbledhur me mbi 50 përqind deri më tani në 2021. Çmimet janë afër nivelit më të lartë për fund të pranverës që nga viti 2008, sipas për vlerësimet e Bloomberg.

Me tregun tepër të ngushtë të gazit, prodhimi i energjisë nga qymyri po rritet në Evropë, megjithë çmimin rekord të lartë të karbonit në BE, i cili tejkaloi 60,50 dollarë amerikanë (50 euro) për ton në fillim të majit.

Situata aktuale me përzierjen e energjisë në Evropë është tregues i sfidave me të cilat përballet kontinenti dhe Bashkimi Evropian në përpjekjen e tyre për t’i bërë rrjetet më të gjelbërta.

Përdorimi i qymyrit në prodhimin e energjisë është gjithashtu në rritje në Shtetet e Bashkuara, ku tubimi i çmimeve në gazin natyror po dekurajon pjesët e gjenerimit të energjisë elektrike me gaz dhe është vendosur që t’i japë qymyrit një rritje afatshkurtër këtë verë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Investimet përmes 67-projekteve

BERZH 1.1 miliardë euro në Ballkan në 2019


6.8 miliardë dollarë janë marrë në tregun e brendshëm

Borxhi 12 Mld Usd, Qeveria sytë nga shqiptarët

Raporti i Oxfam/ Skema të pasigurta, të paprovuara

BBC: Synimet zero neto ‘joreale’

Gjendja e Bankës së Shqipërisë dhe projeksionet

Sejko: Një ecuri e plogësht e tregut të punës

Nga Financial Times/ Mbi 16 trilionë dollarë

Aksionet globale të borxhit me rendiment negativ