MENU
klinika

Nga The Economist/ Amerika është në rrugën e duhur!

Rritja e ngadaltë e vendeve të punës nuk është shenjë e keqe!

13.06.2021 - 19:29

Raportet më të fundit të punës së Amerikës ranë. Parashikuesit optimistë të Wall Street kishin pritur që firmat të shtonin 1 milion vende të reja pune në Prill. Punëdhënësit i bënë ata të duken budallenj, duke marrë në vend pak më shumë se 300,000 punëtorë të rinj. Puntorët ulën pritjet e tyre për maj por përsëri u zhgënjyen, kur më 4 qershor Byroja e Statistikave të Punës raportoi rritje neto të punësimit prej vetëm 559,000: një paraqitje e mirë në kohë normale, por e pakënaqshme kur miliona mbeten pa punë. Fitimet e jashtëzakonshme të punës duken gjithnjë e më misterioze duke pasur parasysh dëshpërimin e firmave për të punësuar. Një ritëm i lehtë i rritjes së vendeve të punës nuk tregon domosdoshmërisht se rimëkëmbja ekonomike ka shkuar keq. Një zhytje më e thellë në shifra sugjeron që ajo thjesht mund të pasqyrojë vështirësitë e përputhjes së miliona punëtorëve me vendet e punës në një kohë me fluks ekonomik të paparë.

Në sipërfaqe, tregu amerikan i punës duket se po sillet çuditshëm. Ekonomia po lulëzon pa diskutim. Prodhimi real u rrit me një ritëm vjetor prej 6.4% në tremujorin e parë të 2021 dhe parashikohet të jetë rritur me një klip vjetor prej gati 10% në të dytin. Firmat janë të etura të punësojnë. Hapja e vendeve të punës të 9.3 milion postuar në prill ishin lehtësisht më të regjistruarat. Punëdhënësit, të paktën disa, po përpiqen të joshin punëtorët me paga bujare. Megjithëse rritja e përgjithshme e pagave mbetet e ulët, normat e pagës për punëtorët e sapo punësuar janë në rritje në profesionet e sektorit të shërbimeve që vuajnë më shumë nga mungesat e fuqisë punëtore. Në tremujorin e parë të këtij viti, paga reale për punësimet e reja në pozicione të tilla (të themi, në restorante ose sallone flokësh) qëndroi rreth 8% mbi nivelin që mund të keni pritur të fitonin para pandemisë, sipas një analize të fundit nga Julie Hotchkiss e Bankës Federale të Rezervave të Atlantës. Dhe fitimet më të shpejta të punës janë sigurisht brenda sferave të mundësisë: punësimi u rrit me gati 5 milion në qershor 2020 dhe me gati 11 milion gjatë një periudhe katër-mujore në mes të vitit të kaluar.

Shikoni nga afër, megjithatë, dhe fotografia bëhet më pak misterioze dhe më e komplikuar. Reagimi i shpejtë i vitit të kaluar pasqyroi natyrën unike të recesionit pandemik. Punëdhënësit hodhën një punë marramendëse 22 milion në mars dhe prill 2020, por rreth 80% e të papunëve në atë kohë u pushuan përkohësisht, me një punë në të cilën ata prisnin të tërhiqeshin pasi të lehtësoheshin bllokimet. (Gjatë recesionit të madh, përkundrazi, pushimet nga puna të përkohshme nuk përbënin kurrë më shumë se 15% të të gjithë papunësisë.) Kur firmat filluan të rihapen, të papunët përkohësisht mund të vazhdojnë menjëherë punën; radhët e tyre kanë rënë me 16 milion që nga Prilli i vitit të kaluar, ose me rreth 90%, duke kontribuar në një rënie marramendëse të normës së papunësisë prej rreth nëntë pikë përqindjeje. Por ka gjithnjë e më pak punëtorë të pushuar përkohësisht që presin të kthehen. Ndërkohë, punëtorët që kanë humbur përgjithmonë vendet e tyre të punës, të cilët përbënin vetëm 9% të të papunëve në fillim të pandemisë, tani përfaqësojnë rreth një të tretën e të gjithë atyre që janë pa punë.

Ky ndryshim në përbërjen e papunësisë ndoshta do të thotë që papunësia nuk mund të bjerë aq shpejt sa vitin e kaluar. Rritja e papunësisë në një recesion shpesh është shumë më e shpejtë sesa shpejtësia me të cilën ajo bie gjatë rimëkëmbjes. Kjo asimetri rrjedh pjesërisht nga fakti se krijimi i një pune të re (në krahasim me rifillimin e një të vjetra) përfshin ‘mblesëri’ që kërkon kohë, ndërsa punëtori dhe firma përpiqen të gjejnë njëri-tjetrin. Mbingarkesa mes të papunëve mund ta ngadalësojë këtë proces. Puna e fundit nga Niklas Engbom e Universitetit të New York dokumenton se një person i papunë aplikon për më shumë se dhjetë herë më shumë punë çdo muaj si një punëtor i punësuar, por gjithsesi është më pak se gjysma e mundshme, për aplikim, për të filluar një punë të re. Pra, megjithëse mund të ketë një vend të lirë pune për çdo punëtor të papunë sot, punëdhënësit e bombarduar me aplikime duhet të marrin kohë për të gjetur një kandidat që ju pëlqen, duke vonuar momentin në të cilin hapja është mbushur (ose zgjatjen e kohës që duhet për të plotësuar vendin e punës, nëse aplikanti i zgjedhur ndërkohë pranon një ofertë tjetër).

Gërmo, rrëmbe!
Përveç kësaj, sipas Robert Hall i Universitetit të Stanfordit dhe Marianna Kudlyak i Bankës Federale të Rezervave të San Franciskos, rruga nga papunësia në një ndeshje të përhershme të punës mund të përfshijë më shumë se një raund kërkimi. Punëtorët që kërkojnë punë shpesh bëjnë cikël nëpër punë afatshkurtra përpara se të gjejnë një ndeshje afatgjatë, gjë që ndihmon në shpjegimin pse ritmi me të cilin punëkërkuesit e papunë individë gjejnë punë është më i shpejtë se ai me të cilin papunësia e përgjithshme kthehet në normale.

Megjithëse shifrat e dobëta të titullit të punëve duken një arsye për shqetësim, ka shumë shqetësime të shëndetshme që ndodhin prapa skenave, siç tregon një studim tjetër. Gjatë pesë muajve të parë të vitit 2021 një mesatare prej 2.4 milion punëtorë kanë lëvizur nga papunësia në punësim çdo muaj. Papunësia nuk ka rënë më shumë gjatë kësaj periudhe vetëm për shkak se disa punëtorë kanë lëvizur në drejtimin tjetër, ndërsa të tjerët klasifikohen rishtas si të papunë pasi të bashkohen përsëri me fuqinë punëtore. Megjithëse rritja neto e punësimit nuk mund ta tregojë atë, punësimi është i fortë. Në prill punëdhënësit morën më shumë se 6 milion punëtorë, më të regjistruarit, duke ndaluar periudhën e rihapjes verën e kaluar. Në të njëjtin muaj 5.8 milion punëtorë u larguan nga puna, përfshirë 4 milion që zgjodhën të largoheshin vullnetarisht. Numri në rritje i njerëzve që lënë punën e tyre sugjeron që punëtorët po përdorin një moment të kërkesës së lartë të punës dhe ofertave bujare të pagave për të gjetur mundësi më të mira. Kjo shton tendosjen e departamenteve të burimeve njerëzore në një periudhë afatshkurtër, duke parandaluar më tej amerikanët e papunë që të nxitojnë të kthehen në punë. Por kjo është gjithashtu një shenjë e besimit në rimëkëmbjen ekonomike.

Një periudhë e zgjatur e papunësisë së ngritur të pavullnetshme padyshim që sjell rreziqe. Por nën-milion raportet mujore të pagave nuk janë për momentin shkak për shumë shqetësime. Amerika mbetet në rrugën e duhur për të eleminuar papunësinë e mbetur pandemike brenda dy viteve. Dhe në ndërkohë, kthimi i punëtorëve në vende të reja pune, të ndryshme mund ta lërë ekonominë më produktive se më parë, dhe të pajisur më mirë për një botë post-pandemike.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


VOA: Përplasjet mes Tumb dhe Biden

Biden: Kina do ketë në dorë SHBA, nëse…

"Ekonomia italiane ka qënë në rrugë të keqe"

BBC/ “Këtë goditje nuk e solli COVID-19”